به گزارش ایراف، به نقل از عرب نیوز پاکستان، بگتی امروز (پنجشنبه، ۲۵ اردیبهشت) در مورد تحرکات جداییطلبان بلوچ گفت: «این نه جنگ ملی است و نه مبارزهای برای حقوق. این یک درگیری بیثمر است و تنها کسانی که رنج میبرند، خود بلوچها هستند.»
او افزود یکی دیگر از عواملی که به این شبهنظامیان کمک میکند، همدلی عمومی و مشروعیتی است که از سوی گروههای جامعه مدنی مانند «شورای همبستگی بلوچ» (BYC) دریافت میکنند.
این شورا در سالهای اخیر چندین تجمع اعتراضی در بلوچستان و راهپیمایی به سوی پایتخت فدرال، اسلامآباد، برگزار کرده و توجهات را به مسائلی مانند نقض حقوق بشر، قتلهای فراقانونی و بازداشتهای خودسرانه جلب کرده که دولت پاکستان آنها را رد میکند. ارتش پاکستان پیشتر این جنبشهای حقوق مدنی را «دستنشاندههای تروریستی» نامیده بود.
بگتی گفت: «شورشیان نیاز به تریبون دارند، نیاز به صدای مشروع از سوی جامعه دارند» و پیشبینی کرد که این شورش از بین خواهد رفت.
او افزود: «آنچه پس از ۴۰ سال برای کردها در ترکیه رخ داد، سرنوشت همین گروهها نیز خواهد بود.»
این مقام پاکستانی در ادامه تصریح کرد: جداییطلبان بلوچ از سوی حکومت طالبان حمایت میشوند.
حکومت طالبان در افغانستان بارها اتهامات پاکستان مبنی بر اینکه اجازه میدهد خاکش توسط شورشیان استفاده شود یا از جنبش شورشی حمایت میکند، رد کرده است. طالبان میگوید مشکلات امنیتی پاکستان مسألهای داخلی است.
گفتنیاست که بلوچستان، بزرگترین و غنیترین استان از نظر منابع طبیعی در پاکستان که در عین حال فقیرترین استان نیز هست، دهههاست با شورشهای جداییطلبانه مواجه بوده است.
گروههای شورشی، دولت اسلامآباد را متهم میکنند که منابع طبیعی این استان را به نفع خود بهرهبرداری کرده و در زمینههایی چون اشتغال، خدمات درمانی و آموزش به مردم محلی بیتوجهی کرده است.
اما مقامات پاکستانی این ادعاها را رد کرده و میگویند میلیاردها دلار در پروژههای زیرساختی، بهداشتی و توسعهای در استان سرمایهگذاری کردهاند.
با این حال، حملات شبهنظامیان جداییطلب بلوچ در ماههای اخیر شدت گرفته و آنان، نیروهای امنیتی و زیرساختها از جمله پروژههای مورد حمایت چین را در پاکستان هدف قرار دادهاند.
در یکی از حملات این شبهنظامیان در اوایل سال جاری خورشیدی، جداییطلبان بلوچ یک قطار مسافربری با بیش از ۳۵۰ سرنشین را ربودند و حدود ۳۶ ساعت آنها را گروگان نگه داشتند تا اینکه ارتش پاکستان آنها را نجات داد. به گفته ارتش پاکستان، در این عملیات ۳۱ نفر از جمله سربازان، کارکنان راهآهن و غیرنظامیان کشته شدند.
در اوت سال گذشته، دستکم ۷۳ نفر در حملات هماهنگشده جداییطلبان به ایستگاههای پلیس، خطوط راهآهن و بزرگراهها کشته شدند و نیروهای امنیتی پاکستان عملیات تلافیجویانهای را آغاز کردند.
اخیراً نیز در تاریخ ۶ مه، هفت سرباز ارتش پاکستان در اثر انفجار یک بمب دستساز که خودروی آنها را هدف قرار داد، کشته شدند.