به گزارش ایراف، بر اساس گزارش روزنامه پاکستانی دان، دادههای رسمی ارائهشده توسط محسن نقوی، وزیر کشور پاکستان، در پاسخی مکتوب به پرسشی از سوی سحر کامران، نماینده حزب مردم پاکستان (PPP)، نشان میدهد که از ژانویه ۲۰۲۴ تاکنون، در مجموع ۵٬۴۰۲ شهروند پاکستانی از کشورهای عربستان سعودی، عراق، مالزی، عمان، قطر و امارات متحده عربی اخراج شدهاند.
بر اساس این گزارش، از این تعداد، ۴٬۸۵۰ نفر در سال ۲۰۲۴ از این کشورها اخراج شدهاند، در حالی که ۵۵۲ نفر از آنها تاکنون به پاکستان بازگشتهاند.
در گزارش اشاره شده در حالی که نماینده پرسشگر خواستار ارائه آمار سه سال گذشته شده بود، وزیر تنها اطلاعات مربوط به بازه زمانی از ژانویه ۲۰۲۴ را ارائه داده است.
همچنین نکته قابل توجه در تفکیک استانی این آمار آن است که بیشترین افراد اخراجشده از این کشورها از ایالت سند بودهاند. مجموعاً ۲٬۷۹۵ نفر از این استان به اتهام گدایی از این کشورها اخراج شدهاند، در حالی که این رقم برای ایالت پنجاب ۱٬۴۳۷ نفر بوده است.
گزارش این رسانه اذعان میکند که طبق آمار، ۱٬۰۰۲ نفر از خیبرپختونخوا، ۱۲۵ نفر از بلوچستان، ۳۳ نفر از کشمیر آزاد و ۱۰ نفر از اسلامآباد جزو افراد اخراجشده از این شش کشور بودهاند. پس از عربستان سعودی، بیشترین تعداد اخراجیها از کشور عراق بوده که ۲۴۷ شهروند پاکستانی را بازگردانده است.
همچنین امارات متحده عربی نیز که این موضوع را بهطور جدیتری با دولت پاکستان مطرح کرده و محدودیتهای سختگیرانهتری بر صدور ویزا برای شهروندان پاکستانی اعمال کرده، تاکنون ۵۸ نفر را در این بازه اخراج کرده است.
پناهندگان افغان در پاکستان
در این گزارش در پاسخ به پرسش دیگری از سوی انجم عقیلخان، نماینده حزب حاکم مسلم لیگ نواز (PML-N)، وزیر کشور به مجلس ملی اطلاع داد که از نوامبر ۲۰۲۳ تاکنون، بیش از یک میلیون «افغان غیرقانونی»، از جمله دارندگان کارت شهروندی افغان (ACC)، در چارچوب برنامه اخراج اتباع خارجی غیرقانونی (IFRP) به افغانستان بازگردانده شدهاند.
وی در پاسخ مکتوب خود نوشت: «برنامه IFRP از سوی دولت فدرال تصویب شده است. هر کشور دارای حاکمیت حق دارد به منظور حفاظت از مرزها و امنیت ملی خود، اتباع خارجی غیرقانونی را اخراج کند.»
در ادامه گزارش او افزوده که از آنجایی که پاکستان عضو کنوانسیون ۱۹۵۱ سازمان ملل در مورد پناهندگان یا پروتکل ۱۹۶۷ آن نیست، هیچ پیامد حقوقی بینالمللی برای بازگرداندن افغانها متوجه این کشور نیست.
وزیر کشور همچنین اعلام کرد که دولت پاکستان قصد ندارد مهلت اقامت دارندگان کارت شهروندی افغان (ACC) را تمدید کند.
به گفته او، از سال ۲۰۰۷ تاکنون، حدود ۱.۳۷۷ میلیون پناهنده افغان دارای کارت ثبتنام (POR) از طریق برنامه بازگشت داوطلبانه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) به افغانستان بازگردانده شدهاند.
او در پایان افزود که در حال حاضر، ۸۱۳٬۱۴۶ افغان دارای کارت ACC و ۱.۳۰۴ میلیون نفر نیز دارای کارت ثبتنام POR در پاکستان هستند.