به گزارش خبرنگار ایراف، حجتالاسلام وحیدی در ابتدای مراسم بیان کرد: شهدا عامل پیوند میان دو کشور ایران و افغانستان هستند. سپاهیانی که دوشادوش جهادگران افغانستانی ایستادند و خون پاکشان در مقابله با ارتش سرخ شوروی بر زمین ریخت، این شهدا در کنار جهادگران شیعه در افغانستان ایستادند.
ایشان هدف این همایش و بزرگداشت را اجرای یک برنامه نمادین دانست تا این پیام را به جهان مخابره کنیم که ایران و افغانستان در کنار هم هستند؛ آنها در اتحاد جهان اسلام خونشریک هم هستند. ما با هدف نشان دادن پیوندهای برادری دو ملت ایران و افغانستان در این محفل جمع شدیم تا جهان بداند پیوندهای میان دو ملت بسیار قویتر از آن چیزی است که دشمنان تصور میکنند.
شهید غلامحسین دادی
تاریخ تولد : ۱۳۳۴/۳/۲۰
شهید دادی در قرارگاه انصار خدمت میکرد و برای دفاع از برادران مسلمان افغانستانی، به ماموریت برون مرزی می رفت و دوشادوش مجاهدین مسلمان، علیه مهاجمین کمونیست شوروی به مبارزه پرداخت. ایشان با شروع جنگ تحمیلی در جبهه های جنگ هم حضور یافتند.
تاریخ شهادت: ۱۳۶۵/۴/۱۶
محل شهادت: هماکوه افغانستان
مزار مطهر: بیرجند، مزار شهدا
از ویژگی های برجسته این شهید والا مقام، اصرار ایشان بر نماز اول وقت حتی در شرایط جنگی بود.
ایشان در وصیت نامه خود بر جهاد در راه خدا اولویت قائل بودند و نیز به احترام به همسر و خانواده شان تاکید داشتند.
در ادامه، سردار ملوکیان درباره نقش برجسته شهید دادی چنین بیان کردند:
آموزش نظامی: شهید دادی به آموزش نیروهای سپاه مشغول بودند و با آغاز جنگ تحمیلی، نیاز به این آموزشها دوچندان شد. ایشان به آموزش مطلوب نیروهای سپاه و بسیج همت میگماردند.
حضور پررنگ و حماسی در جبهههای جنگ: ایشان دارای تفکر نظامی بودند و شرایط جبهه را به خوبی درک میکردند. شجاعت ایشان در جبههها زبانزد بود.
ماموریتهای شناسایی در افغانستان: شهید بزرگوار مسئول اطلاعات قرارگاه بیرجند بودند. ایشان از شجاعت، روابط عمومی قوی و تفکر جهادی برخوردار بودند. ویژگیهای شخصیتی ایشان سبب برقراری ارتباطات قوی با سران قبایل افغان شد. در شرایطی که افغانستان توسط ارتش سرخ شوروی اشغال شده بود و بخش زیادی از نیروها به عنوان شبهنظامی حضور داشتند، شهید دادی برای برقراری ارتباط با نیروهای جهادی تلاش میکردند. شهید دادی با کمک مجاهدین به کسب اطلاعات از شرایط جنگی، آموزش جهادگران و نیز برقراری ارتباط با نیروهای شبهنظامی اقدام میکردند. ایشان تلاش میکردند تا در نیروهای شبهنظامی نفوذ کرده و آنها را جذب نیروهای جهادی کنند.
وی افزود: در جنگ علیه شوروی، محور اصلی جهاد افغانستان و تنبیه شوروی بود. کار کردن در این جغرافیا فقط برای افرادی امکان داشت که دارای وسعت دید بودند؛ افرادی مانند شهیدان دادی، ابوترابی، میثم دهباشی (که پیکر شهید دهباشی یک سال بعد به داخل خاک ایران منتقل شد).
همچنین مزار یک شهید ایرانی هنوز در دره پنجشیر افغانستان است. اینان لالههای غریب هستند.
سردار ملوکیان در ادامه گفت: در شرایطی که در طول هشت سال جنگ نابرابر برخی از مردم ایران به سوی احتکار یا فرار از کشور روی آوردند، این جوانان افغانستانی بودند که با شنیدن پیام امام راحل (ره) که فرمودند: «جوانان جبهه را پر کنید»، به سوی جبهههای جنگ شتافتند.
شهید سید مهدی اکرمی
تاریخ تولد: ۱۳۴۸
محل تولد: ولسوالی بلخاب ولایت سر پل افغانستان
تحصیلات: حوزه علمیه
مسئولیت: آرپیچی زن
تاریخ شهادت: ۱۳۶۶/۲/۵
محل شهادت: باشه
مزار مطهر: مشهد، بهشت رضا
این شهید بزرگوار افغانستانی از جوزجان به قصد تحصیل در حوزه علمیه راهی ایران شدند اما زمانی که تشخیص دادند که باید به جبهه بروند، از ایران در مقابل صدام حسین دفاع کنند، این اقدام را انجام دادند.
سردار ملوکیان در ادامه بیان کردند: این شهید بزرگوار دارای درک واقعی و تشخیص بهموقع از شرایط روز بود.
وی افزود: اکنون درد دل رزمندگان افغانستانی دفاع مقدس این است که درصد شیمیایی شدن بسیاری از جانبازانشان مشخص نشده است. این عزیزان اکنون برای کارت اقامتشان مشکلاتی دارند.
باید به زمینههای ایجاد شده برای طرح نفاق بین شیعیان ایران و افغانستان مقیم ایران بسیار دقت کرد و مردم ایران باید بدانند که چه تعداد شهید و جانباز شیمیایی افغانستانی در ایران حضور دارند. این عشق است که زمینه خونشریکی را میان دو ملت ایران و افغانستان به وجود آورد.
در ادامه، حجتالاسلام اکرمی به بیان بخشهایی از زندگی شهید سید مهدی اکرمی پرداختند.
سید مهدی متولد ۱۳۴۸ در روستایی از ولایت سر پل بود. ایشان وارد مدرسه شیروان (مدرسه این الله حکیم) شدند و با شنیدن دستور امام خمینی درس و دورهای علمی و اموزشی حوزه علمیه را که اتفاقا پیشرفت بالایی در آن داشتند را رها کردند و به سوی جبهه های جنگ رفتند.
شهید بزرگوار خدمت خود را در پادگان نجف اشرف در نیشابور شروع کرند و در ۵ اردیبهشت ۱۳۶۶ در بانه به شهادت رسیدند. سید مهدی تنها ۱۸ سال داشت.
حجت السلام وحیدی افزودند که هدف ما نشان دادن ریشه های عمیق تمدنی، فرهنگی و جهادی میان ملت ایران و افغانستان است.
در انتهای مراسم از خانواده شهید دادی و مادر شهید اکرمی تقدیر شد.