به گزارش ایراف، بر اساس بیانیه دفتر مطبوعاتی والی طالبان در هرات که امروز (سهشنبه، ۲۳ اردیبهشت) منتشر شد، نمايندگان کشاورزان شهرستانهای انجیل، گذره، اوبه، غوریان، پشتون زرغون، زنده جان و کهسان هرات که از آب سد سلما بهره مند میشوند در دیدار با نوراحمد اسلامجار والی طالبان برای این ولایت، از توزیع آب فراوان برای آبیاری زمینهایشان توسط اداره محلی، در این مناطق ابراز قدردانی کردند.
به گفته این کشاورزان، ۱۲۱ کانال از هشت شهرستان مذکور به طور کامل از آب سد سلما برای آبیاری کشتزارهایشان بهره میبرند که نشاندهنده مدیریت قوی و بیسابقه آب سلما است.
این بیانیه افزوده است که در این دیدار، اسلامجار ضمن بررسی وضعیت کشاورزی در مناطق مختلف هرات، به کشاورزان بهرهمند از آب سد سلما اطمینان داد که آب کافی به مزارعشان خواهد رسید و تاکید کرد که اداره محلی متعهد به ارائه خدمت صادقانه به تمام ساکنان هرات در سراسر این ولایت است.
والی طالبان در هرات همچنین بر ضرورت همگانی شدن سیستم کشاورزی نوین در این ولایت تاکید کرد و ضمن یادآوری مزایای مزارعی که بهرهوری بیشتر و نیاز به آب کمتری دارند، به کشاورزان توصیه کرد تا در زمینه ترویج و استفاده از روش آبیاری قطرهای تلاش بیشتری کنند.
این در حالی است که کشاورزان هرات در همسایگی ایران از فراوانی آب ابراز خرسندی میکنند، اما طالبان هنوز حقآبه ایران را به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی پرداخت نکرده است.
افغانستان و ایران در سال ۱۳۵۱ خورشیدی معاهدهای را در مورد حقآبه رودخانه هلمند امضا کردند. بر اساس این معاهده، حقآبه ایران از رودخانه هلمند معادل ۸۲۰ میلیون متر مکعب در سال است که با در نظر گرفتن وضعیت بارندگی در ماهها و فصول مختلف سال میتواند متغیر باشد.
در سالهای گذشته، دولتهای مختلف در افغانستان همواره به دلایل گوناگون از پرداخت این حقآبه به همسایه غربی خود خودداری کردهاند.
با روی کار آمدن حکومت طالبان در افغانستان، موضوع حقآبه ایران با مقامات این حکومت نیز مطرح شد و طالبان اعلام کردند که مشکلاتی ناشی از تغییر اقلیم و خشکسالی مانع اجرای این توافق میشود.
مقامات طالبان در همین راستا، در دیدار با سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در اواخر سال گذشته خورشیدی، گفتند: «ما به مردم هلمند، نیمروز [در افغانستان] و سیستان و بلوچستان [در ایران] با یک دید نگاه میکنیم و تلاش میکنیم آب به هر دو طرف برسد و این موضوع هیچ مانعی ندارد و تنها به افزایش بارندگیها بستگی دارد.»