به گزارش ایراف، نشست رونمایی از کتاب های مولانا جلال الدین محمد بلخی (سفری در جان و جهان مولانا، از تربیت و تحول تا روانکاوی عرفانی)، جنون انشاء(شرحی روان شناختی، عرفانی و فلسفی بر غزلیات ابوالمعالی بیدل)، حیرت آهنگ (نقد و نگاهی نو به کتاب شاعر آیینه ها استاد شفیعی کدکنی با بازخوانی شعر بیدل) و میناگر حباب (شرحی از مفاهیم انسان شناختی، عرفانی و فلسفی در گلستان معرفت بیدل) با نویسندگی عبدالسمیع رفیع با سخنرانی نادر کریمیان سردشتی شاعر، نویسنده و استاد دانشگاه تهران، گلرخ کیانی استاد دانشگاه صنعتی کرمانشاه و پیام طیبی زاده استاد دانشگاه شریف دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه در سرای گفتگوی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار گردید.
عبدالسمیع رفیع نویسنده کتابها در این نشست، گفت: این آثار حاصل سالها مراقبه با واژگان و معنا است. گفتگو با دو ستاره عرفان فارسی یعنی مولانا و بیدل دو ستاره آسمان هستند. مولانا در مثنوی عقل و عشق را با هم تلفیق میکند. بیدل را نمیتوان خواند مگر با دل، زبان او شفاف نیست. این چهار کتاب تلاشی است در تبیین این دو بزرگ و تلاش کردم اندیشه های آنها را به زبان امروز در آوردم.
وی افزود: امروز این آثار را به شما تقدیم میکنم تا این گفتگو از من بگذرد و به دل های دیگران راه یابد. باشد که این تلاش اندک چراغی افزود در مسیر تقدیر. در اثر مولانا زندگی مولانا را بررسی کرده ام و سفر ایشان بر شریعت نیز کامل بررسی شده است. در فصل های کتاب دگرگونی های روحیه مولانا بیان شده است.
این نویسنده در ادامه عنوان کرد: کتاب جنون انشاء سفری درباره ادبیات بیدل است این کتاب سفری به اعماق جان است. این اثر با کناره گیری از رویکرد سنت گرا و نقد سنت بیدل را با نگاهی دیگر بررسی میکند.در این کتاب تاثیر شرایط اجتماع بر شکل گیری اندیشه بیدل بررسی میشود.
رفیع در ادامه درباره کتاب جنون انشاء بیان کرد: کتاب جنون انشاء زبان بیدل را به معمای فارسی تبدیل کرده است و ما در این کتاب نشان دادیم بیدل با کلمه سکوت می آفریند. بیدل نه تنها شاعر بلکه فيلسوف و عارفی خاموش است.جنون انشاء کوششی است تا برای آنکه رمزی که بیدل در ادبیات برافروخته است به جان انسان امروز بیندازد.
وی در ادامه، اذعان کرد: کتاب حیرت آهنگ نیز در خصوص استاد بیدل نگاشته شده اما با نگاهی دیگر و از زاویه دید استاد شفیعی کدکنی به ایشان می پردازیم. کتاب میناگر حباب سیری در گلستان معرفت بیدل است.بیدل در این اثر فیلسوفی است که با کلمات شعر میگوید.
نادر کریمیان سردشتی شاعر، نویسنده و استاد دانشگاه تهران در این نشست گفت: بیدل در ایران ناشناخته است و کاری که استاد رفیع انجام داده بسیار ارزشمند است اما بیدل در کشورهای افغانستان، هند و پاکستان بسیار شناخته شده است.
این شاعر و نویسنده تاکید کرد: دسیر زندگی بیدل به گونه ای بوده که در هر دوره از زندگی تحت تاثیر یک شخصیت قرار گرفته و ایشان در بُعدی از زندگی هم تحت تاثیر شدید مولانا است.
گلرخ کیانی استاد دانشگاه صنعتی کرمانشاه در این نشست گفت: استاد رفیع از بیدل شناسان و بیدل پژوهان است. بنده دوبار کتاب مولانا را معرفی میکنم یکبار برای کسانی که ادبیات فارسی را دنبال میکنند و یک بار برای کسانی که میخواهند با مولانا آشنا شوند.
وی افزود: این کتاب نگاهی کلی و کامل درباره اندیشه های مولانا به افراد میدهد و از طرف دیگر کسانی که به صورت تخصصی در ادبیات فارسی تحقیق میکنند حتما از این کتاب استفاده کنند.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: استاد رفیع تسلط خوبی بر بیدل دارند. استاد شفیعی کدکنی نیز برای همه ما آشنا است و ایشان معتقدند بیدل دچار تکرار شده است که اگر خواننده با عمق آثار بیدل آشنا باشد میداند اگر بیدل هزاران بار یک کلمه را تکرار کند بازهم تکراری نیست زیرا هر بار یک مفهوم جدیدی را بیان میکند.
پیام طیبی زاده استاد دانشگاه شریف در این نشست گفت: زمانی که انسان از بیدل صحبت می کند در واقعیت هر کدام از مفاهیمی که این شاعر تکرار میکندتکرار نیست.
وی افزود: هر چهار کتاب در واقع تورقی است در معانی بیدل که کمتر در روانشناسی قدیم مورد صحبت قرار گرفته است.