به گزارش ایراف، احمدالله زاهد، معاون وزارت صنعت و تجارت طالبان در کنفرانس ارتباط تجاری میان افغانستان و ازبکستان اظهارداشت: از ازبکستان به دلیل حمایتهایش در تمامی سطوح بینالمللی تشکر میکنم. همکاری ازبکستان بهویژه در بخش اقتصادی، تنها در حد بحثها، کنفرانسها و توافقنامهها نبوده، بلکه در عرصه عمل نیز وارد شدهاند و در نتیجه، پیشرفتهای خوبی در ارتباط با ازبکستان داشتهایم.
در همین حال، دوران وهاب اف، رییس اتاق تجارت و صنایع ازبکستان با تأیید برخی چالشها در تجارت میان کابل و تاشکند، ابراز امیدواری کرد که این مشکلات حل شوند.
او همچنین افزود که بازرگانان این کشور علاقهمند سرمایهگذاری در بخشهای گوناگون در افغانستان هستند.
رییس اتاق تجارت و صنایع ازبکستان گفت: من فکر میکنم که نتیجه سومین نشست ۱۰ تا ۱۵ روز آینده بهطور مشخص منجر به امضای تفاهمنامهها و قراردادهای تجاری مشترک خواهد شد. زیرا ما اکنون روی فهرست موضوعات مربوط به نساجی، ساختمان و کارخانههای تولید مواد غذایی کار میکنیم.
در همین حال، مسئولان بخش خصوصی افغانستان نیز با اشاره به گسترش روابط تجاری میان کابل و تاشکند، از تلاشها برای ایجاد اتاقهای مشترک تجارت میان افغانستان، ترکیه و کشورهای آسیای مرکزی خبر دادند.
محمد یونس مهمند، معاون اول اتاق تجارت و سرمایهگذاری طالبان گفت: تجارت یکطرفه نمیشود. بازاری که در ترمذ ساخته شده یا در حال ساخت است، برای ما اهمیت زیادی دارد. ما میخواهیم از آن مسیر تعاملات تجاری خود را گسترش دهیم و امیدواریم ازبکستان از فرصتهای مهم موجود در افغانستان استفاده کند.
میرزمان پوپل سرپرست مالی و اداری اتاق تجارت و سرمایهگذاری طالبان نیز گفت: تفاهمهایی صورت گرفته و بیش از ۳۰ قرارداد میان شرکتهای ازبکستانی و افغانستان امضا شده که مجموع ارزش آنها بین ۴۵ تا ۵۰ میلیون دلار است.»
با آنکه روابط تجاری میان افغانستان و ازبکستان در حال حاضر محدود است؛ اما سرمایهگذاران ازبک به ارزش نزدیک به یک میلیارد دلار در معدن گاز طوطی میدان ولایت فاریاب سرمایهگذاری کردهاند.
ازبکستان همچنین پروژه راهآهن «افغان ترانس» را از مسیر افغانستان روی دست گرفته است که با تکمیل آن، افغانستان از این مسیر سود قابلتوجهی به دست خواهد آورد.