ترامپ عقب نشست، نتانیاهو تنها ماند؛ مقاومت یمن نقشه «خاورمیانه جدید» را نقش بر آب کرد

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که دستور توقف حملات هوایی علیه انصار الله یمن که نزدیک به دو ماه است، ادامه دارد را صادر کرده است. او در آغاز دیدار خود با مارک کرنی، نخست وزیر کانادا در دفتر بیضی شکل کاخ سفید گفت: «ما بمباران انصار الله یمن را متوقف خواهیم کرد. این اقدام از همین حالا لازم الاجرا خواهد شد.» او این تصمیم را 51 روز پس از آن گرفت که در واکنش به حملات انصار الله یمن به کشتی های تجاری و نظامی در دریای سرخ متعهد به اجرای «کارزار نیروی مرگبار فراگیر» علیه این گروه شد. این تصمیم درحالی به سرعت رسانه ای شد که مقامات آمریکایی جزئیات بیشتری در مورد این تغییر ناگهانی در استراتژی ارائه نکردند.

انصار الله یمن پس از آغاز جنگ غزه در اکتبر 2023 در حملاتی با هدف همبستگی با فلسطینی ها شروع به هدف قراردادن کشتی هایی در دریای سرخ کردند که معتقدند با اسرائیل در ارتباط هستند. به گزارش یورونیوز از نوامبر 2023 تا ژانویه 2025، انصارالله یمن، بیش از 100 کشتی تجاری را با موشک و پهپاد هدف قرار دادند که منجر به غرق شدن دو کشتی و کشته شدن چهار ملوان شد. این امر جریان تجارت از طریق کریدور دریای سرخ را که سالانه 1 تریلیون دلار کالا از آن عبور می کرد، به نصف کاهش داد. همچنین ارتش آمریکا اعلام کرده است که از زمان آغاز عملیات کنونی خود در یمن، معروف به عملیات «راف رایدر» در 15 مارس، بیش از 1000 هدف را مورد حمله قرار داده است.

پیشنهاد:  هشدار ایران به همسایگان: حمایت از حمله آمریکا اقدامی خصمانه است

بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان نیز با انتشار پستی در حساب کاربری خود در ایکس پایان حملات هوایی آمریکا را تایید کرد و نوشت که مذاکرات به توافق آتش بس بین دو طرف منجر شده است. او نوشت: «در آینده هیچ یک از طرفین از جمله کشتی های آمریکایی یکدیگر را در دریای سرخ و تنگه باب المندب هدف قرار نخواهند داد و آزادی دریانوردی و جریان روان کشتیرانی تجاری بین المللی را تضمین خواهند کرد.»

پایبندی انصار الله یمن به فلسطین

رویترز در گزارشی انحرافی نوشته است که پس از اعلام این خبر از سوی ترامپ، عمان اعلام کرد که در توافق آتش بس میانجیگری کرده است و این نشان دهنده تغییر عمده ای در سیاست انصار الله یمن از زمان آغاز جنگ اسرائیل در غزه در اکتبر 2023 است. اما انصار الله یمن اعلام کردند که موضع‌شان در قبال غزه تغییر نکرده و «تفاهم اولیه» با ایالات متحده تاثیری بر حمایت‌شان از فلسطینی ها نخواهد گذاشت.

مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی انصارالله یمن، تأکید کرد که این گروه به حمایت از غزه ادامه می‌دهد و حملات مشابه نیز تکرار خواهند شد. تلویزیون المسیره، متعلق به انصار الله یمن به نقل از المشاط نوشت: «از این پس به همه صهیونیست ها می‌گویم که در پناهگاه بمانید یا فورا به کشورهای خود بازگردید؛ زیرا دولت شکست خورده شما از امروز به بعد قادر به محافظت از شما نخواهد بود.»

همچنین محمد البخیتی عضو شورای سیاسی انصار الله یمن در بیانیه ای ادعای ترامپ را «نادرست» خواند. او در یک گفتگو با خبرگزاری بلومبرگ گفت که عملیات در دریای سرخ و اسرائیل صرف نظر از عواقب آن تا پایان تجاوز به غزه و محاصره مردم آن متوقف نخواهد شد. اسرائیل تاکنون هیچ واکنش رسمی به این توافق نشان نداده  است. از سوی دیگر، رسانه های اسرائیلی گزارش دادند که دولت بنیامین نتانیاهو از قبل از این توافق مطلع نشده است. برخی رسانه ها نیز به نقل از منابع خود گزارش داده اند که عدم آکاهی اسرائیل از این تصمیم، خشم این رژیم را برانگیخته است.

پیشنهاد:  دستور تازه ترامپ: سفر افغان‌ها و پاکستانی‌ها به آمریکا ممنوع

تنش بین انصار الله یمن و اسرائیل از آغاز جنگ غزه همواره بالا بوده است اما حمله اخیر انصار الله یمن درنزدیکی فرودگاه بن گورین اسرائیل تنش میان دو طرف به شدت بالا گرفت و منجر به تشدید حملات هوایی رژیم اسرائیل به بندر حدیده در یمن شد. بعد ارتش اسرائیل روز سه شنبه نیز به فرودگاه اصلی یمن در صنعا حمله هوایی کرد.

بنا بر گزارش واشنگتن پست، دولت بایدن بارها درباره حملات انصارالله یمن هشدار داده بود، اما از ژانویه ۲۰۲۴ حملات هوایی علیه این گروه را آغاز کرد. مقاومت انصارالله در برابر این حملات سبب شد که نیروی دریایی ایالات متحده کشتی‌های جنگی خود را به صورت چرخشی در منطقه مستقر کند؛ اقدامی که به یکی از مهم‌ترین نبردهای دریایی این نیرو در سال‌های اخیر بدل گشت.

براساس گزارشات هزینه مهمات آمریکایی که از 15 مارس علیه انصار الله یمن استفاده شده در مجموع بیش از 750 میلیون دلار بوده است. همچنین دولت ترامپ بیش از 2000 مهمات را بر روی بیش از 1000 هدف ریخته است. این مبلغ تنها کسری از کل هزینه های عملیات است. به طوری که این مقدار هزینه های عملیاتی دو ناو هواپیمابر، کشتی های جنگی آنها یا ساعات پرواز هواپیماها را در نظر نمی گیرد.

شوک ترامپ به نتانیاهو

همانطور که گفته شد، ترامپ این تصمیم را در بی خبری اسرائیل درحالی اعلام کرد که رژیم اسرائیل حملات خود علیه انصار الله یمن را تشدید کرده است. رژیم صهیونیستی با رویای «نقشه خاورمیانه جدید» امیدوار است که با همکاری دولت ترامپ روند تحقق این آرزوی بلندپروازانه را تسریع کند اما در شرایطی که ایران و آمریکا بار دیگر مذاکرات بر سر مسئله هسته ای را برخلاف تمایل نتانیاهو از سر گرفته اند، اکنون ترامپ تصمیم گرفته است که با دیگر رقیب رژیم صهیونستی، دشمنی خود را حداقل تا بخشی قابل توجهی کنار بگذارد؛ تصمیمی که احتمالا به مذاق تل آویو خوش نخواهد آمد.

پیشنهاد:  خلبانان افغان؛ از همکاری با آمریکا تا مبارزه برای بقا در بلاتکلیفی

به هر روی به نظر می رسد که ترامپ برخلاف دور اول که اسرائیل را غرق در امتیازات بی شمار نظامی و مالی در جهت تحقق برنامه «نقشه جدید خاورمیانه» کرده بود، اکنون به دنبال حل دیپلماتیک اختلافات با مخالفین و یا هم رقبای منطقه ای خود در خاورمیانه است. در همین حال این تصمیم در شرایطی که انصار الله یمن بر حملات علیه رژیم صهیونیستی تاکید کرده اند این پرسش را خلق می کند که آیا ترامپ در خاورمیانه دیگر به ساز نتانیاهو نخواهد رقصید؟ و اینکه سودای «نقشه جدید خاورمیانه» برباد خواهد رفت؟

 

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=61788
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x