ناکامی طالبان در مبارزه با مواد مخدر؛ از افزایش کشت تا شبکه فروش مجازی

به گزارش ایراف به نقل از ایندیپندنت فارسی، یکی از این حساب‌ها با ۶۷ هزار دنبال‌کننده، ویدیوهایی از بسته‌بندی‌های تریاک با همین نام منتشر کرده و مدعی است که تریاک در افغانستان همچنان به وفور یافت می‌شود. در این ویدیوها، روش تشخیص تریاک اصل و باکیفیت از نوع تقلبی آموزش داده شده و دستگاه‌های بسته‌بندی نیز به نمایش گذاشته شده‌اند.

حساب دیگری با نام کاربری «کشاورز پاییز» نیز به فروش بذر و انتشار ویدیوهایی درباره روش‌های کشت و برداشت خشخاش مشغول است. دو صفحه با این نام در اینستاگرام فعال هستند که یکی نزدیک به ۵۰ هزار و دیگری حدود ۱۸ هزار دنبال‌کننده دارد. مخاطبان این صفحات بیشتر ساکنان افغانستان و ایران هستند. مدیر این صفحات در بخش توضیحات ویدیوها از مشتریان می‌خواهد برای هماهنگی و خرید پیام ارسال کنند. در هفته‌های اخیر، این صفحه ویدیوهایی از مزارع خشخاش در جنوب افغانستان منتشر کرده است.

محمد کاکر، یکی از فروشندگان شناخته‌شده تریاک در جنوب افغانستان است که از فعالیت روزانه خود در این بازار غیرقانونی ویدیو منتشر می‌کند. صفحه قبلی او در اینستاگرام با حدود ۴۰۰ هزار دنبال‌کننده در اکتبر ۲۰۲۴ حذف شد و او اکنون با صفحه‌ای جدید با ۱۲ هزار دنبال‌کننده فعالیت می‌کند. او مشتریانی از ایران و افغانستان دارد و به‌طور منظم محتوا تولید می‌کند.

چندین صفحه مشابه دیگر نیز با هزاران دنبال‌کننده در اینستاگرام فعال هستند و کاربران افغان و ایرانی را هدف قرار داده‌اند.

یک منبع که مغازه خواروبارفروشی در مرکز فراه دارد، تأیید کرد که سطح کشت کاهش یافته، اما به دلیل نبود جایگزین معیشتی، کشاورزان همچنان به کشت خشخاش ادامه می‌دهند.

پیشنهاد:  اوتونبایوا: مهم‌ترین مسئله در افغانستان تغذیه مردم است

این منبع همچنین افزود که در برخی روستاهای فراه، کشاورزان به دلیل کمبود آب به‌طور گسترده به کشت گیاه افدرا روی آورده‌اند؛ گیاهی مقاوم به گرما که برای تولید مخدر صنعتی شیشه استفاده می‌شود و به آب اندکی نیاز دارد.

دفتر مبارزه با جرم و مواد مخدر سازمان ملل متحد و مرکز اروپایی نظارت بر مواد مخدر و اعتیاد نیز پیش‌تر در گزارش‌هایی درباره افزایش تولید مواد مخدر صنعتی در افغانستان ابراز نگرانی کرده بودند. کشورهای همسایه افغانستان، از جمله ایران و تاجیکستان نیز از رشد قاچاق مواد مخدر طبیعی و صنعتی از افغانستان نگران‌اند.

در تازه‌ترین مورد، وزارت کشور طالبان در ۲۶ مارس از کشف و ضبط یک محموله ۴۰ کیلویی شیشه در مرز اسلام‌قلعه در هرات خبر داد که قرار بود به ایران قاچاق شود. در ۴ مارس نیز طالبان در ولایت تخار از کشف هزاران کیلوگرم مواد مخدر که قرار بود به کشورهای آسیای مرکزی، از جمله تاجیکستان منتقل شود، خبر دادند.

بر اساس گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در نوامبر ۲۰۲۴، در این سال سطح زیر کشت تریاک در افغانستان ۱۹ درصد افزایش یافت و ۱۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از زمین‌های این کشور زیر کشت تریاک رفت.

یک منبع مطلع در شهر فیض‌آباد، مرکز ولایت بدخشان، به شرط محفوظ ماندن نامش گفت که علی‌رغم برخوردهای سختگیرانه طالبان با کشاورزان، در بهار امسال نیز ده‌ها هکتار زمین در شهرستان‌های یمگان، ارگو، وردوج، یفتل، بهارک و راغستان زیر کشت خشخاش رفت.

به گفته این منبع، طالبان در بهار ۱۴۰۳ با اعزام نیرو به بدخشان تلاش کردند این مزارع را از بین ببرند، اما فرماندهان محلی این گروه با دریافت رشوه مانع از تخریب آن‌ها شدند.

پیشنهاد:  هند نماینده طالبان را بدون عنوان دیپلماتیک می‌پذیرد

سال گذشته، پس از تنش‌های ناشی از تخریب مزارع خشخاش در بدخشان، هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، جمعه‌خان فاتح، یکی از فرماندهان قدرتمند محلی، را به‌عنوان «نماینده ویژه در امور مبارزه با مواد مخدر در بدخشان» منصوب کرد و امکانات نظامی در اختیار او قرار داد. با این حال، این انتصاب نیز مانع از ادامه کشت خشخاش در منطقه نشد.

طبق گزارش سازمان ملل، جغرافیای کشت مواد مخدر از جنوب به شمال و شمال‌شرق افغانستان تغییر کرده و اکنون بدخشان یکی از مراکز اصلی کشت خشخاش محسوب می‌شود.

در تازه‌ترین رویداد، روز دوشنبه هفته جاری در پی تلاش عوامل طالبان برای تخریب مزارع خشخاش، درگیری‌هایی میان کشاورزان و این نیروها رخ داد. منابع محلی می‌گویند که در دو روز گذشته بیش از ۳۰ نفر از ساکنان منطقه بازداشت شده‌اند.

روز دوشنبه، مردم در واکنش به بازداشت‌ها از طریق بلندگوی یکی از مساجد فراخوان اعتراضی صادر کردند. در پی این فراخوان، طالبان نیروهای بیشتری را از شهرهای اطراف به ارگو اعزام کردند. ساکنان ارگو علت اعتراض‌ها را تخریب مزارع بدون ارائه جایگزین معیشتی و حذف مردم از روند تصمیم‌گیری اعلام کرده‌اند.

سال گذشته نیز حوادث مشابهی در بدخشان روی داد، اما با میانجی‌گری قاری فصیح‌الدین فطرت، رئیس ستاد ارتش طالبان، و امان‌الدین منصور، فرمانده پادگان ارتش در قندوز، که هر دو اهل بدخشان هستند، کنترل شد.

طالبان در توافق‌نامه دوحه که در فوریه ۲۰۲۰ در قطر با ایالات متحده امضا شد، تعهد کردند که روابطشان را با گروه‌های تروریستی قطع و تولید و قاچاق مواد مخدر را متوقف کنند و دولتی فراگیر تشکیل دهند. با این حال، سازمان ملل می‌گوید طالبان به هیچ‌یک از این تعهدات عمل نکرده‌اند. به دلیل تخطی از تعهدات بین‌المللی و پایبند نبودن به مفاد توافق‌نامه، تاکنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

پیشنهاد:  اقتصاد افغانستان | معمای کاهش تورم و افزایش فقر

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=61741
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x