به گزارش ایراف، ترامپ در حاشیه حضور در کاخ سفید در واکنشی معنادار، به ریشههای تاریخی منازعه میان هند و پاکستان پرداخته و اظهار داشت که خبر این تنش را «تازه شنیده» و افزود: «آنها مدت زیادی است که باهم درگیر هستند؛ حتی قرنهاست.»
او در ادامه این وضعیت را شرمآور خوانده و افزود: «امیدوارم این وضعیت بهزودی پایان یابد.»
این در حالیاست که برخی ناظران، لحن ترامپ را نوعی بیمیلی نسبت به ورود مجدد واشنگتن به بحرانهای جنوب آسیا تلقی کردهاند. به باور ناظران، اشاره وی به «تاریخ طولانی منازعه» میان دو کشور، نشاندهنده درک کلی او از ریشههای تنش است، اما غیبت موضعگیری قاطع درباره اقدام نظامی اخیر، پرسشهایی را درباره سیاست آمریکا در قبال بحران هند و پاکستان برانگیخته است.
تحلیلگران معتقدند که این رویکرد میتواند دو معنا داشته باشد: یا ترامپ همچنان به استراتژی «عدم مداخله مستقیم» باور دارد، یا منتظر روشنتر شدن ابعاد ماجراست تا موضع دقیقتری اتخاذ کند. در هر صورت، سکوت و احتیاط در اظهارات اولیه او، نشاندهنده پیچیدگی ژئوپولیتیکی درگیریهایی است که میتوانند کل منطقه را درگیر کند.
گفتنیاست که منابع پاکستانی بامداد امروز چهارشنبه، ۱۷ اردیبهشت، اعلام کردند که هند به چندین شهر پاکستان از جمله بهاولپور و مظفرآباد حمله کرده و در خط کنترل در کشمیر درگیریهای شدیدی در جریان است.
خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان به خبرگزاری رویترز گفت که پدافند هوایی این کشور پنج فروند جنگنده هندی از نوع رافال را ساقط کرده است.
ژنرال عاصم منیر رئیس ستاد ارتش پاکستان با «بزدلانه» خواندن حملات هند از کشته شدن هفت نفر را در کشمیر تحت اداره پاکستان خبر داده گفته است که دو مسجد در این حملات تخریب شدهاند.
در سوی دیگر، هند اعلام کرده که نُه مخفیگاه تروریستان را در کشمیر تحت اداره پاکستان هدف قرار داده است.
با این حال، سخنگوی ارتش پاکستان گفته که در نتیجه حملات هند، هشت نفر کشته، ۳۵ نفر زخمی و دو نفر ناپدید شدهاند. در مقابل، ارتش هند گفت که گلولهباران ارتش پاکستان جان سه غیرنظامی هندی را گرفته است.
رسانههای تصویری هند، صحنههایی از انفجارها، آتشسوزی و دود سنگین در آسمان شب و فرار مردم در بخشهایی از پاکستان و کشمیر پاکستان را به نمایش گذاشتند.
شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، گفته است که اسلامآباد در حال پاسخگویی به حملات هند است اما جزئیات بیشتری ارائه نکرده است. ایالت پرجمعیت پنجاب پاکستان وضعیت اضطراری اعلام کرد و خدمات بهداشتی و اضطراری در حالت آمادهباش قرار گرفتند.
چندین شرکت هواپیمایی، از جمله IndiGo، ایر ایندیا و قطر ایرویز، پروازهای خود را در برخی مناطق هند و پاکستان به دلیل بسته شدن میدانهای هوایی و حریم هوایی لغو کردند.