به گزارش ایراف؛ هرات یکی از شهرهای باستانی افغانستان است، این شهر که در غرب این کشور قرار دارد، بربنیاد آمار مسئولان فرهنگی هرات، بیش از ۷۰۰ آبده و بنای تاریخی در این ولایت وجود دارد، اما مشکل جدی کمبود امکانات برای بازسازی و مرمت این بناها و آبدهها است.
ارگ هرات یا قلعه اختیارالدین
ارگ هرات یا قلعه اختیارالدین توسط «اسکندر مقدونی» ساخته شده است و بنای عظیم آن اکنون یکی از کهنترین و زیباترین اماکن هرات است. براساس اسناد تاریخی فارسها، ترکها، مغولها و ازبکها برای تسخیر این قلعه جنگیدهاند. در اواخر دوره محمد ظاهرشاه (۱۲۹۳- ۱۳۸۶) و دوران سردار داودخان (۱۹۰۹- ۱۹۷۸)، بودجهای برای بازسازی آن اختصاص دادند که در پایان دوره داودخان دوباره احیا و بازسازی شد. برج و باروهای بزرگ این قلعه از دوردستها دیده میشود.
قلعه اختیار الدین در حال حاضر دارای ۱۳ برج بوده و بلند ترین نقطه ای آن از سطح زمین ۲۰ متر ارتفاع دارد.
این بنای تاریخی از خشت خامه ساخته شده و در طول عمر خود بارها تخریب و سپس بازسازی گردیده است.
روایاتی وجود دارد که این قلعه ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد در زمان فرمانروای خاندان “اسپه” ساخته شده و با حمله اسکندر مقدونی تخریب و سپس اعمار شده است.
این مکان تاریخی در زمان فرمانروایی غوریها در (۵۷۱ ه ق ) با حمله پسر چنگیز خان مغول تخریب و ۱۲ هزار نفر از مدافعانش به قتل رسیده و قلعه به تصرف پسر چنگیز خان در آمد.
این بنای باستانی را اختیارالدین خان فرمانده لشکریان ملک فخرالدین کرت در سال ۶۹۵ ه ق ترمیم کرد که از آن زمان تا کنون به نام” قلعه اختیارالدین” یاد می شود.
قلعه اختیارالدین در سال ۱۳۴۲ توسط یونسکو بازسازی شده و سپس در خلال جنگهایی که روی داد، صدماتی زیادی به وی وارد گردیده و اخیرا دوباره در سال ۲۰۰۷ توسط سازمان یونسکو ترمیم گردید.
اکنون در داخل این قلعه موزیم ملی هرات موقعیت دارد که ۱۵۹۹ اثر باستانی در خود جای داده است.
آدرس دقیق قلعه اختیارالدین هرات را اینجا ببینید