به گزارش ایراف، ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات امروز جمعه، ۱۲ اردیبهشت از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر و در آن گفته شده که در سال ۲۰۲۴، دستکم ۱۲ رسانه در افغانستان مجبور به تعطیلی شدهاند.
این گزارش دلیل تعطیلی رسانهها در افغانستان را، اعمال دستور العمل های جدید طالبان عنوان کرده است.
در این گزارش فشار اقتصادی یکی از مشکلات عمده و رو به رشد برای رسانهها در سراسر جهان برشمرده شده که بهشدت آنها را تضعیف کرده و برای نخستینبار در تاریخ این شاخص، وضعیت جهانی آزادی مطبوعات بهعنوان یک «وضعیت دشوار» طبقهبندی شده است.
همچنین، تسلط غولهای فناوری مانند گوگل، فیسبوک و دیگر شرکتها بر انتشار اطلاعات و جذب بخش عمدهای از درآمدهای تبلیغاتی که پیشتر در اختیار رسانهها بود از جمله عواملی برشمرده شده که بهطور جدی اقتصاد رسانه را تضعیف کرده است.
در ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات آمده است که در ۴۲ کشور که بیش از نیمی از جمعیت جهان را به خود اختصاص دادهاند، وضعیت آزادی «بسیار جدی» است.
همچنین در ۱۶۰ کشور از ۱۸۰ کشور ارزیابی شده، که ۸۸.۹ درصد جمعیت را در بر میگیرد رسانهها اصلاً قادر به دستیابی به ثبات مالی نیستند.
تمرکز مالکیت رسانهها در دست افراد دارای نفوذ سیاسی و اقتصادی از دلایل عنوان شده در این گزارش است که تنوع رسانهای و آزادی بیان و گوناگونی صداها را محدود کرده است.
قابل ذکر است طالبان در بیش از سهونیم سال گذشته محدودیتهای گستردهای را بر رسانهها و دسترسی به اطلاعات اعمال کردهاند.
این در حالی است که پیشتر شبکه راه فردا متعلق به محمد محقق از رهبران جهادی افغانستان از سوی طالبان بسته شده است.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان علت این تعلیق فعالیت را «شکایت مکرر» خبرنگاران و کارکنان این شبکه به دلیل عدم پرداخت حقوق آنان عنوان کرده است.
گفتنی است که از آگوست ۲۰۲۱ که طالبان قدرت را در افغانستان بهدست گرفته، وضع محدودیتها و سختگیریهای رسانهای طالبان و تهدید خبرنگاران و فعالان رسانهای باعث شد دهها شبکه تلویزیونی خصوصی در سراسر افغانستان بسته و بیشتر خبرنگاران و کارمندان این کشور را ترک کنند.