به گزارش ایراف و بر اساس گزارش اخیر سازمان ملل با عنوان «پاسخ اضطراری بازگشتهای افغانستان-پاکستان» بیش از ۱۴۴٬۵۰۰ افغان در ماه آوریل به کشور خود بازگشتند.
این گزارش می گوید که ۷۲ درصد از افغانهایی که ماه گذشته پاکستان را ترک کردند، فاقد اسناد قانونی بودند، ۲۲ درصد دارای کارت شهروندی افغان و ۶ درصد دارای کارت ثبتنام (Proof of Registration) بودند.
گفته شده که اکثر بازداشتها و بازجوییها در ایالت پنجاب و پس از آن در بلوچستان انجام شده است.
از سوی دیگر در مورد بازگشت افغانها از ایران به گفته IOM
حدود ۱۴٬۹۰۹ مرد افغان از طریق گذرگاههای مرزی ابونصر فراهی و میلَک از ایران وارد افغانستان شدند که ۹۱ درصد از کل ورودها را شامل میشود، در حالیکه تعداد زنان فقط ۱٬۴۸۷ نفر یا ۹ درصد بوده است.
آژانس پناهندگان سازمان ملل همچنین اعلام کرده است که افغانستان حدود ۳.۲۲ میلیون نفر آواره داخلی دارد که این افراد نیاز فوری به کمکهای بشردوستانه در میانمدت و بلندمدت دارند.
آژانس پناهندگان سازمان ملل در سهماهه اول سال ۲۰۲۵، تلاش کرده که ظرفیت پاسخگویی در گذرگاههای مرزی و مراکز دریافت کمک را برای ارائه حمایت به بازگشتهای گسترده و اخراجها از پاکستان افزایش دهد.
این گزارش همچنین می گوید که در حال حاضر ۲.۸ میلیون افغان در پاکستان زندگی میکنند که شامل پناهندگان و افرادی در وضعیت مشابه پناهندگی میشود. انتظار میرود با اجرای مرحله دوم IFRP بیش از ۱.۴ میلیون افغان (اعم از بدون سند، پناهنده و افراد در وضعیت پناهندگی) به افغانستان بازگردانده شوند.
این گزارش همچنین به نگرانی کمیسیون ایالات متحده برای آزادی مذهبی بینالمللی (USCIRF) نسبت به بازگرداندن پناهندگان افغان پرداخته و هشدار داده که این سیاست جان اقلیتهای مذهبی آسیبپذیر را تحت حاکمیت طالبان افغانستان به خطر میاندازد.