مهمند: بسیاری از توافقات اقتصادی بین افغانستان و ایران عملیاتی نمی‌شود | زیرساخت‌های بندر چابهار هنوز کامل نیست

به گزارش ایراف به نقل از صدای افغان همایش معرفی فرصت‌ها و ظرفیت‌های تجاری ایران و افغانستان همراه با میزهای گفتگوی دوجانبه(B2B) بعد از ظهر روز دوشنبه، ۸ ثور/ اردیبهشت با حضور هیات اقتصادی و تجاری افغانستان به رهبری معاون وزارت زراعت حکومت طالبان و همچنین مسئولان تجاری، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حاشیه هفتمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران؛ «ایران اکسپو 2025» برگزار شد.

محمد یونس مهمند، رئیس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری حکومت طالبان در سخنانی در این مراسم از عملیاتی نشدن توافقات اقتصادی بین دو کشور، مشکلات تاجران افغانستان در ایران، نبود ظرفیت‌های لازم در بندر چابهار و پیچیدگی‌های ترانزیت و فرآیندهای قرنطینه بین دو کشور انتقاد کرد و گفت: «سال‌هاست که درباره همکاری‌های اقتصادی صحبت می‌کنیم، اما متأسفانه بسیاری از این گفتگوها به مرحله عمل نمی‌رسد. کمیسیون‌ اقتصادی مشترک باید از چارچوب رسمی خارج شده و به شکل عملیاتی و اجرایی وارد عمل شوند».

مهمند ضمن ابراز خرسندی از حضور در تهران، بر روابط تاریخی و فرهنگی دو کشور تأکید کرد و از جمهوری اسلامی ایران به خاطر تسهیلات و همکاری‌های تجاری سال‌های گذشته قدردانی نمود.

وی همچنین از سفارت‌های دو کشور و سازمان توسعه تجارت ایران به خاطر فراهم کردن زمینه این رویداد و تحکیم روابط اقتصادی تشکر ویژه به عمل آورد.

او در ادامه گفت: «سال‌هاست که درباره همکاری‌های اقتصادی صحبت می‌کنیم، اما متأسفانه بسیاری از این گفتگوها به مرحله عمل نمی‌رسد. کمیسیون‌ اقتصادی مشترک باید از چارچوب رسمی خارج شده و به شکل عملیاتی و اجرایی وارد عمل شوند.»

وی تأکید کرد: باید این کمیسیون‌ به زبان روشن و واضح، دستورکار داشته باشد تا تجار و سرمایه‌گذاران بتوانند بر اساس آن فعالیت خود را پیش ببرند.

پیشنهاد:  تسهیل ترانزیت میان ایران و افغانستان؛ پروژه ماهیرود سربیشه - فراه احیا می‌شود

این مقام حکومت طالبان با اشاره به مشکلات تاجران افغانستان در ایران، تأکید کرد: «سرمایه‌گذار باید احساس امنیت کند. نمی‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذاری در جایی انجام شود که هر روز حساب‌های بانکی بسته شود، دفاتر تعطیل گردد یا علیه سرمایه‌گذاران پرونده‌های قضایی تشکیل شود. این مشکلات باعث می‌شود هیچ تاجری حاضر به سرمایه‌گذاری نباشد.»

مهمند به مشکلاتی که تاجران افغانستان در ایران با آن روبرو شده‌اند، اشاره کرد و گفت که بسیاری از سرمایه‌گذاری‌ها به دلیل نبود شرایط مناسب به نتیجه نرسیده، و به همین خاطر بسیاری برای سرمایه‌گذاری به ترکیه رفته‌اند.

رئیس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری حکومت طالبان در ادامه با انتقاد از وضعیت زیرساخت‌های بندر چابهار افزود: «زیرساخت‌های بندر چابهار هنوز کامل نیست. فرآیند بررسی محموله‌ها بسیار طولانی است و همین موضوع روند صادرات و واردات را کند کرده است. باوجود استراتژی‌های همکاری، پیشرفت محسوسی در عمل مشاهده نمی‌شود.»

وی با اشاره به تأکید محمدرضا بهرامی، دستیار وزیر و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه در مورد بندر چابهار خاطرنشان کرد: «امروز وقتی به بندر چابهار می‌رویم، می‌بینیم که زیرساخت‌های آن هنوز به صورت کامل آماده نیست. اگر بخواهیم یک محموله تجاری به چابهار ارسال کنیم، باید ضابطان مربوطه بررسی‌های طولانی انجام دهند که روند کار را کند می‌کند».

وی به موانع جدی در فرآیند ترانزیت و شرایط قرنطینه در ایران اشاره کرد و گفت: «در مرزها از ما اسناد زیادی خواسته می‌شود. این روندهای طولانی باعث می‌شود که کالاها در مرزها بمانند و گاهی حتی فاسد شوند. این مسائل باید به سرعت اصلاح شوند.»

مهمند خاطرنشان کرد: «افغانستان ۳۵۵ روز آفتاب در سال دارد و این یک فرصت عظیم برای توسعه انرژی خورشیدی است.»

پیشنهاد:  رایزنی تهران و طالبان درباره تسهیل امور تاجران افغان در بنادر ایران

او ادامه داد که در زمینه سرمایه‌گذاری، به ویژه در بخش انرژی، کشاورزی و دامداری، ما آمادگی کامل داریم که با ایران کارهای مشترکی انجام بدهیم.

وی همچنین تأکید کرد که ایران باید در همکاری‌های اقتصادی، اولویت ویژه‌ای به افغانستان بدهد و گفت: «ما مرزهای طولانی مشترک داریم و امنیت در افغانستان برقرار شده است. ما امیدواریم که این روابط در اولویت همکاری‌های اقتصادی ایران قرار گیرد.»

رییس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افزود: واقعیت این است که حجم تجارت میان افغانستان و ایران هنوز بسیار کمتر از ظرفیت واقعی است. مردم افغانستان تمایل زیادی به افزایش مبادلات تجاری دارند، اما باید زمینه بیشتر برای تراز تجاری بین دو کشور فراهم گردد.

این مقام حکومت طالبان همچنین بر لزوم تسهیل فرآیندهای ترانزیت و کاهش پیچیدگی‌های قرنطینه در مرزها تأکید کرد و گفت: «این مشکلات باعث می‌شود که کالاها در مرزها متوقف شوند و بسیاری از آنها فاسد شوند.»

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=60795
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x