تشدید تنش‌ها میان هند و پاکستان و تاثیر منفی آن بر اوضاع افغانستان

به گزارش ایراف، در اوج تنش‌ها میان هند و پاکستان، نماینده ویژه وزارت خارجه هند برای افغانستان به کابل سفر کرد و با امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان، دیدار داشت.

در این دیدار که بر مسائل سیاسی و تجاری تمرکز داشت، متقی خواستار گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با هند شد. تنها یک روز پس از این نشست، طالبان اعلام کرد که افغانستان «هیچ تهدیدی برای هند» نیست.

اخیراََ شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان هشدار داده است تا زمانی که «خوارج» از خاک افغانستان بر علیه پاکستان استفاده کنند، ایجاد روابط مسالمت‌آمیز با اداره طالبان ناممکن است.

تشدید تنش‌ها میان هند و پاکستان، چه تاثیری بر اوضاع افغانستان دارد؟

نشریه Wionews، با انتشار تحلیلی در این راستا گفت که قربانی اصلی تنش‌ها میان هند و پاکستان، افغانستان است.نویسنده‌ی این تحلیل، این موضوع را در چند بخش بررسی کرده است:

سابقه تاریخی و نگرانی‌های کنونی

در گذشته نیز افغانستان قربانی رقابت‌های نیابتی میان هند و پاکستان شده‌است. در دوران جنگ کارگل، طالبان که به اسلام‌آباد نزدیک بود، با حمایت هند از ائتلاف شمال مواجه شد. پس از حمله اوری در ۲۰۱۶ و حمله پلوامه در ۲۰۱۹، دهلی‌نو همکاری اطلاعاتی با کابل را افزایش داد تا فعالیت‌های گروه‌های تروریستی مستقر در پاکستان، مانند جیش محمد و لشکر طیبه، را زیر نظر بگیرد.

اکنون با بحرانی شدن روابط هند و پاکستان و بسته‌شدن مسیرهای تجاری، نگرانی‌ها درباره استفاده از خاک افغانستان برای فعالیت‌های نیابتی شدت گرفته است. طالبان از یک‌سو نمی‌خواهد به یکی از طرف‌ها نزدیک شود و از سوی دیگر، ثبات داخلی‌اش ممکن است تحت تأثیر این رقابت‌ها قرار گیرد.

پیشنهاد:  گوادر یا چابهار؛ کدام‌یک منافع اقتصادهای آسیایی را تامین می‌کنند؟

نگرانی‌های امنیتی هند

هند همچنان با احتیاط به طالبان می‌نگرد، به‌ویژه با توجه به روابط تاریخی این گروه با سازمان اطلاعات پاکستان (ISI). نگرانی هند از انتقال تسلیحات آمریکایی به‌جامانده در افغانستان به کشمیر است؛ تسلیحاتی که پیش‌تر در پلوامه (۲۰۱۷-۲۰۱۸) و مناطق کیشتوار–کتهوا (۲۰۲۲–۲۰۲۴) کشف شده‌اند. طالبان نیز در واکنشی سریع، حمله پهلگام را محکوم و آن را تضعیف‌کننده‌ی تلاش‌ها برای ثبات منطقه‌ای توصیف کرد.

سیاست دوگانه‌ هند در قبال افغانستان

دهلی‌نو به‌نظر می‌رسد راهبردی دوگانه در پیش گرفته باشد: از یک‌سو با کابل تعامل گزینشی دارد تا جای پای استراتژیکش حفظ شود و از سوی دیگر، برای مواجهه با تهدیدات امنیتی احتمالی در صورت بهره‌برداری پاکستان از خاک افغانستان، آمادگی لازم را اتخاذ می‌کند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=60762
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x