سامان‌دهی اتباع به نفع مهاجران است؛ کارگران اتباع جایگزین نیروی کار ایرانی نیست مکمل آن است

به گزارش ایراف؛ نشست نقش مهاجرین افغانستانی در اقتصاد ایران؛ کار، تولید و سرمایه گذاری از سلسله نشست‌های وضعیت شناسی مهاجرین افغانستانی در ایران با سخنرانی دکتر علی باقری مدیر کل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مجری‌گری جعفر سلطانی پژوهشگر اقتصاد سیاسی و دبیر کارگروه اقتصادی انجمن راحل و با محوریت نقش کارگر، کارفرما و سرمایه گذار افغانستانی در تسهیل فرآیند تولید و افزایش نرخ سرمایه گذاری، مزایا، چالش‌ها و ابهامات موجود در فرآیند قانونی اشتغال و فعالیت‌های تولیدی اتباع خارجی، تحلیل بازار کار ایران و نقش وزارت کار در تعادل نیروی کار داخلی و خارجی یکشنبه ۷ اردیبهشت ماه در خانه اندیشه ورزان برگزار گردید.

دکتر علی باقری مدیر کل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این نشست گفت: هر یک از کشورهای مهاجر پذیر در دنیا در یک سال یا یک مقطع خاصی، کنشگری خاص خودشان را در قالب سیاست مهاجرتی آن کشور اتخاذ کرده و اقدام به ساماندهی مهاجرین خارجی نموده اند، کشورهایی از جمله ترکیه، آلمان و … از مقطع مشخصی سیاست مهاجرتی مشخص و جامع خود را اعلام و اجرا نموده اند.

وی افزود: ایران نیز بعد از سال‌های متمادی که با موجهای متعدد مهاجرت اتباع خارجي مواجه بوده، در حال حاضر می‌خواهد این ساماندهی را انجام دهد و همه ما باید کمک کنیم این نقطه عطف انجام شود و این به نفع خود مهاجران است و بسیاری از بلاتکلیفی و نابسامانی ها مرتفع خواهد شد.

باقری در ادامه، بیان کرد: مسیر قانونی برای نیروی کار و کارفرما کاملا مشخص است، اما شاید بی اطلاعی و بی اعتمادی از هر دو سوی کارفرمای ایرانی و کارگر اتباع وجود داشته که مانع از بکارگیری قانونی آنها می شده‌ است. ما معتقدیم تمام نیروی کار فعال در بازار کار ایران اعم از ایرانی و اتباع خارجی اولا باید مشاهده پذیر و ثانیا مسئولیت پذیر باشند تا بتوانند از حقوق و تکالیف متقابل با کارفرما و دولت برخوردار شوند.

پیشنهاد:  نحوه درخواست و ثبت نام تذکره الکترونیکی افغانستان + مدارک لازم

وی افزود: ما در وضعیت فعلی حدود ۲۴ تا ۲۵ میلیون شاغل و حدود ۲ میلیون نیز بیکار جویای کار داریم که ۱ میلیون نفر از این ۲ میلیون نفر فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند و عمده نیروی کار اتباع رقیب آن ۱ میلیون نفر تحصیل کرده ایرانی محسوب نمی شوند.

مدیر کل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اذعان کرد: ما در جمع بندی هایی که انجام دادیم به این گزاره رسیدیم که در اغلب مشاغل، نیروی کار اتباع جایگزین نیروی ایرانی نیست بلکه مکمل بازار کار ایران هستند و در تنها در مشاغل معدودی وضعیت جایگزینی وجود دارد.

باقری در ادامه عنوان کرد: در ۱۵ استانی که اتباع به صورت مجاز حضور و اشتغال دارند، تاثیر فزاینده ای بر نرخ بیکاری نداشته اند، و جایگزین نیروی ایرانی نشده اند. در خصوص آمار اتباع شاغل مجاز و غیرمجاز در کشور با وجود برآوردهای مختلفی که منتشر می‌شود اما داده های ما نشان می دهد که کمتر از ۵ درصد معادل اشتغال ایرانی ها را به خود اختصاص داده و این یک عدد نرمال در مقایسه با میانگین جهانی است هر چند عدم توازن های منطقه ای در توزیع نیروی کار اتباع وجود دارد.

وی در پایان تاکید کرد: در حال حاضر بازار کار ایران به لحاظ عرضه و تقاضا در شرایط وابستگی متقابل است یعنی نیروی کار و کارفرما هر دو بهم نیاز دارند در این شرایط به دلیل رکود اقتصادی نیروی اجتماعی جامعه میزبان با حساسیت بیشتر نسبت به تعادل نیروی داخلی و خارجی واکنش نشان می دهد؛ اما انشالله در شرایط رشد اقتصادی و رونق تولید و سرمایه گذاری بتوانیم از نیروی کار اتباع استفاده کنیم.

پیشنهاد:  نخست‌وزیر پاکستان: ارتش جلوی قاچاق کالا به افغانستان را گرفت
لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=60671
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x