به گزارش ایراف، گفته می شود که تخریب تندیسهای بامیان صرفاً توسط نیروهای محلی طالبان نبود، بلکه با کمک مهندسان فنی و متخصص در امور انفجار و تخریب انجام شد.
طبق شواهد در این عملیات خرابکارانه از مهندسان پاکستانی، برخی با پیشزمینه نظامی و تجربه جنگ چریکی استفاده شده بود.
یک پایگاه اینترنتی در مطلبی افشاگرانه، نوع مهندسانی که در عملیات دخیل بودند را به این صورت شرح می دهد؛
مهندسان مواد انفجاری که در کار با مواد منفجره مانند TNT، دینامیت و C-4 تخصص داشته و مسئول برنامهریزی، محاسبه مقدار دقیق مواد انفجاری و تعیین نقاط استراتژیک برای کاشت این مواد در داخل مجسمهها بودند.
همچنین مهندسان تخریب نظامی که به گفته برخی منابع معتبر، طالبان از کارشناسانی استفاده کردند که یا در ارتش پاکستان آموزش دیده بودند یا اینکه با گروههای تندرو مانند لشکر طیبه یا جیش محمد همکاری داشتند.
از سوی دیگر مهندسان ژئوتکنیک و سازه که در بخشهایی از عملیات که طالبان نیاز به درک ساختار سنگی و صخرهای محل داشتند، از مهندسانی استفاده کردند که توانایی تحلیل مقاومت سنگ، زوایای انفجار و محاسبه تأثیر امواج تخریبی بر بافت کوهستانی را داشتند.
بامیان درگذشته یکی از ایستگاههای اصلی راه فرهنگی جاده ابریشم و مرکز مهمی برای زائران بودایی از شرق آسیا، آسیای میانه و جنوب آسیا بود.
نابودی این گنجینه تاریخی و همچنین ظرفیت اقتصادی و منافع آن می توانست درآمد سالانه چند صد میلیون دلاری برای مردم فقیر افغانستان ایجاد و در جذب گردشگر بسیار موثر عمل کند.
لازم به ذکر است که این نابودی، از دست رفتن فرصتی تاریخی، اقتصادی و فرهنگی برای کشور افغانستان محسوب می شود.