به گزارش ایراف، کوگلمن در این تحلیل که در نشریه هندی، The Times of India انتشار یافته، گفته است: بخش قابل توجهی از گروههای جهادی که واشنگتن به دنبال مهار یا حذف آنهاست، در پاکستان حضور دارند یا از حمایت مستقیم یا غیرمستقیم ساختارهای امنیتی این کشور برخوردارند.
به باور نویسنده، هرچند روابط آمریکا و پاکستان به دلیل اختلاف دیدگاهها در خصوص ماهیت این گروهها بارها دچار تنش شده، اما ایالات متحده به اطلاعات میدانی و ظرفیتهای عملیاتی پاکستان برای مقابله با تهدیدات فرامرزی نیازمند است. این وابستگی، نوعی «شراکت اجتناب ناپذیر» را شکل داده که به رغم بیاعتمادی عمیق دوطرف، همچنان پابرجاست.
کوگلمن افزود: آمریکا از یک سو، هند را به عنوان شریکی کلیدی برای مهار چین و تقویت نظم بینالمللی آزاد و باز در آسیا تلقی میکند و از سوی دیگر، برای اهداف امنیتی کوتاه مدت خود همچنان به پاکستان متکی است. این رویکرد دوگانه موجب شده که دهلی نو نسبت به نیت و ثبات تعهدات واشنگتن تردید داشته باشد.
وی مدعی شد: هند به خوبی میداند که حضور گروههایی چون لشکر طیبه و … در پاکستان نه تنها تهدیدی علیه امنیت منطقه، بلکه مانعی برای گسترش همکاریهای عمیقتر هند و آمریکا محسوب میشود.
تحلیل کوگلمن در نهایت به این جمعبندی میرسد که آمریکا برای کاهش هزینههای این وابستگی، باید سیاستهای مشروط و دقیقتری در قبال پاکستان اتخاذ کند. اعمال فشار برای قطع حمایت اسلام آباد از گروههای جهادی، متوقف کردن کمکهای بی قید و شرط نظامی و در عین حال گسترش همکاری های سیاسی و اقتصادی با هند، از جمله اقداماتی هستند که میتوانند به تدریج کفه ترازو را به سود هند و علیه بازی دوگانه پاکستان تغییر دهند.
این موضوع در حالی از سوی یک تحلیلگر آمریکایی مطرح میشود که در گذشته نیز پاکستان به حمایت از گروههای تروریستی نظر داعش متهم شده است.
این اتهام بیشتر از سوی حکومت طالبان افغانستان و هند مطرح شده و در این اواخر زلمی خلیلزاده نماینده ویژه پیشین آمریکا در امور صلح افغانستان، نیز به آن پرداخته است.
از سوی دیگر چند روز پیش، خواجه آصف وزیر دفاع پاکستان نیز به موضوع حمایت دولت این کشور از گروههای تروریستی اعتراف و تصریح کرد: پاکستان این «کار کثیف» را سهدهه به فرمایش آمریکا و متحدان غربیاش انجام داده است.
با این حساب، مقوله حضور گروههای تروریستی در خاک پاکستان و حمایت این گروهها از سوی دولت این کشور به اثبات میرسد، موضوعی که حالا موجب نگرانی آمریکا و کشورهای منطقه است.