به گزارش ایراف، به نقل از رسانه تی جی نیوز، در یک افشاگری تکاندهنده گفته شده که بوکوحرام در شمال شرقی نیجریه تشکیل شده و از طریق خشونت و نابودی مسیحیان و مسلمانانی که در برابرشان مقاومت میکنند، در خارج از کشور آموزش دیدهاند.
بر اساس گزارش این رسانه، این شورش چند سال پیش آغاز شده و موفق شده اکثر مسلمانان شمال نیجریه را یا آشکارا یا مخفیانه با خود همراه کند.
افشاگری در نامهای درباره کشتار مسیحیان در نیجریه
افشاگریهای مربوط به آموزش بوکوحرام در افغانستان، در نامهای طولانی به سفارت آمریکا در نیجریه مطرح شده است. این نامه که در تاریخ ۳۱ مارس ۲۰۲۵ ارسال شده، از گزارشهای کنگره آمریکا درباره کشتار مسیحیان در نیجریه حمایت میکند.
این نامه که تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۱۱ را دارد، خطاب به رئیس وقت سنا، سناتور دیوید مارک، نوشته شده و با عنوان «چرا بوکوحرام باید توسط ایالات متحده به عنوان گروه تروریستی شناخته شود» ارائه شده بود.
در این نامه «ریورند کالامو موسی علی دیکوا»، فعال متولد کانوری در بورنو و مدیرکل «مرکز عدالت دینی و قومی نیجریه» فاش کرده که بوکوحرام ماموریت خود را پس از اردو زدن در ایالت یوبه آغاز کرده است.
دیکوا که از اسلام به مسیحیت گرویده، نوشته است: «گروه بوکوحرام که در نیجریه شناخته میشود، صرفاً زیرشاخه یا وابسته یک گروه تروریستی نیست بلکه یک نهاد تروریستی اسلامی قدرتمند است.
ظهور بوکوحرام
وی اذعان نموده که ظهور بوکوحرام در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ زمانی که گروهی از مسلمانان به افغانستان اعزام شده و تحت آموزش گروه بنیادگرای «ایزالاتو بدیعه و اقامت السنه» قرار گرفتند آغاز شد.
در نامه دیکوا، این گروه مسلمانان بر موعظههای میدانی با تأکید بر جهاد و برتری مؤمن مسلمان بر سایر مخلوقات تأکید داشتند.
در ادامه نامه دیکوا نوشته شده که «مسلمانان آموزشدیده بعدها رهبران فعلی بوکوحرام شدند، از جمله محمد یوسف، ابوبکر شکائو، و مامان نور؛ یکی از پسران دبیر کل سابق دولت ایالت بورنو، الحاجی ابا گانا تراپ، که در سال سوم دانشگاه بود، در کنار دیگران.»
وی خاطر نشان ساخت که پس از تشکیل این گروه، مکانی در روستای کاناما در بخش یونساری از ایالت یوبه به آنان داده شد تا اردو زده و برای حملات تروریستی که اکنون شاهد آن هستیم آماده شوند.
«در آن زمان، دبیر کل دولت ایالت یوبه به فرماندار اطلاع داد که اقدامی علیه این کمپ صورت گیرد، اما فرماندار پاسخ داد: ‘ما از حضورشان اطلاع داریم، آنها فرزندان ما هستند’.»
دیکوا تصریح کرده است که بر اساس نامه، این پاسخ فرماندار نشان میدهد که دولت ایالت یوبه از اقامت آنها حمایت کرده و هزینههای آنان را تأمین میکرده است.
نامه اضافه میکند: «پس از یک هفته اردو، آنها به مرکز پلیس حمله کرده و حدود پنج مأمور پلیس را کشتند. این حملات باعث شد دولت فدرال وقت علیه آنها عملیات نظامی آغاز کند و آنها را از اردوگاه متفرق کند.»
برای تسهیل فعالیتهای آنها، دولت ایالت بورنو در سال ۲۰۰۴ تحت فرمانداری علی مودو شریف، وزارتخانهای به نام «وزارت امور دینی» ایجاد کرد.
«این وزارتخانه هیچ ساختاری برای دین مسیحیت، که یکی از مذاهب غالب در ۱۹ ایالت شمالی بود، نداشت و به درستی مانند سایر وزارتخانهها اداره نمیشد؛ جابجایی کارمندان یا ارتقاهای خدماتی براساس مدرک تحصیلی یا سابقه خدمت انجام نمیشد. تمام کارمندان این وزارت مسلمان بودند و تمرکز اصلی این وزارت بر تبلیغ اسلام بود.»
ریورند دیکوا در این نامه با اشاره به تلاش هایش برای رسیدگی یه این وضعیت با تأسف گفت، تنها پاسخی که از دفتر رئیس سنا تحت ریاست دیوید مارک دریافت کرده، نامهای مورخ ۲۹ فوریه ۲۰۱۲ بود که توسط رئیس دفترش سناتور آنتونی مانزو امضا شده و اعلام کرده بود نامه آنها به رئیس کمیته امنیت ملی و اطلاعات سنا ارجاع شده است و از آن زمان تاکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
ریورند دیکوا همچنین تأکید کرده و مدعی است که در فرآیند تلاش برای ارسال دادخواست به دفاتر آمریکا و سازمان ملل در نیجریه با مشکلاتی روبرو شده است چرا که به باور وی این دفاتر توسط پیروان یک دین خاص اداره میشوند و این موضوع باعث شده ارائه اسناد مسیحیان و نهادهای مستقل به سختی پذیرفته شود.
لازم به ذکر است بوکو حَرام که در زبان هوسه به معنی تحصیل غربی حرام است با نام رسمی جماعة اهل السنة للدعوة و الجهاد یک گروه شورشی و جهادی اسلامی در شمال نیجریه است که خواستار تعطیلی تمامی مدارس نوین و تحمیل شریعت اسلامی بر تمامی ۳۶ ایالت نیجریه است.