روز بزرگداشت سعدی فرصتی برای بازاندیشی چالش‌های سیاست‌ورزی در جهان امروز

به گزارش ایراف، سعدی، فراتر از شاعر گلستان و بوستان، اندیشمندی سیاسی-اجتماعی است که در آثارش، نشانه‌هایی روشن از عقلانیت واقع‌گرا، مصلحت‌سنجی مدبرانه و دعوت به حکمرانی عادلانه دیده می‌شود. در عصری که سیاست در ایران نیازمند بازتعریف مفاهیم و ارتقاء عقلانیت راهبردی است، بازخوانی سعدی نه صرفاً یک رجعت ادبی، بلکه ضرورتی استراتژیک است.

سعدی با نگاهی فراتر از تعصبات قومی، مذهبی و ایدئولوژیک، به انسانیت به‌مثابه پیوند مشترک بشر می‌نگرد؛ نگرشی که اگر در سیاست خارجی ما جاری بود، می‌توانست بنیانی برای تعامل هوشمندانه و مسئولانه با جهان باشد:

بنی‌آدم اعضای یک پیکرند

که در آفرینش ز یک گوهرند

در زمانه‌ای که برخی سیاست‌ورزان، مصالحه را با ضعف و تعامل را با تسلیم یکی می‌انگارند، سعدی از قدرت حکمت نرم، عقلانیت اخلاقی و تدبیر در قدرت سخن می‌گوید. او نه‌تنها پنددهنده شاهان بود، بلکه آموزگار سیاست‌ورزی واقع‌نگرانه و اخلاق‌محور است؛ چرا که سیاستِ بدون اخلاق، قدرتی بی‌ریشه است و اخلاقِ بدون واقع‌بینی، رؤیایی بی‌ثمر.»

بازگشت به سعدی، بازگشت به سنتی از حکمت اعتدالی و مصلحت‌محور است؛ سنتی که در آن، سیاست با اخلاق پیوند می‌خورد و ارزش‌ها با واقعیت‌ها در توازن قرار می‌گیرند. اگر امروز سیاست در ایران در تعارضی فرساینده میان اصول‌گرایی و واقع‌گرایی گرفتار است، اندیشه‌ی سعدی می‌تواند پلی باشد برای تعادل میان ارزش و مصلحت، میان حکمت کهن و عقلانیت راهبردی نوین.

پیشنهاد:  دانشجویان دانشگاه بغداد از زبان فارسی استقبال می‌کنند
لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=59531
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x