امنیت افغانستان در سال ۲۰۲۴؛ وضعیت داعش چگونه بود؟

به گزارش ایراف، افغانستان در سال 2024 همچنان با تهدیدهای تروریستی روبه‌رو بود. بر اساس گزارش «شاخص جهانی تروریسم 2025»، این کشور با ثبت 113 مورد مرگ ناشی از حملات تروریستی، کاهش 12 درصدی تعداد تلفات را تجربه کرد؛ درحالی‌که تعداد حملات از 73 مورد در سال 2023 به 87 مورد در سال 2024 افزایش یافت.

این گزارش که توسط «موسسه اقتصاد و صلح» استرالیا تهیه شده، روندهای اصلی تروریسم در افغانستان را تحلیل کرده است. فعالیت‌های تروریستی عمدتاً در ولایت‌های شمالی متمرکز بود و کابل بیشترین تعداد حملات را با 27 کشته در 41 حمله به ثبت رساند. اگرچه حملات در کابل 78 درصد افزایش داشت، اما تعداد کشته‌ها در این ولایت 48 درصد کاهش یافت.

بیشتر حملات تروریستی توسط گروه‌های ضدطالبان مانند «جبهه آزادی افغانستان» (AFF) و «جبهه مقاومت ملی افغانستان» (NRF) انجام شد. با این حال، گروه «داعش شاخه خراسان» (ISK) همچنان مرگبارترین گروه در کشور بود و مسئول 57 درصد از کل کشته‌ها و یک‌پنجم حملات تروریستی در سال 2024 شناخته شد. مرگبارترین حمله سال نیز توسط این گروه در ولایت قندهار و در یک شعبۀ بانک صورت گرفت که طی آن یک بمب‌گذار انتحاری 21 نفر را کشت.

گزارش به وضعیت امنیتی و سیاسی افغانستان در دوران حکومت طالبان نیز اشاره می‌کند. طالبان که وارد چهارمین سال قدرت خود شده‌اند، همچنان با مقاومت گروه‌های مسلح مانند «جبهه آزادی» و «جبهه مقاومت» روبه‌رو هستند. روابط این گروه با کشورهای همسایه نیز دچار تنش شده، از جمله پاکستان که با حملات هوایی به پناهگاه‌های احتمالی «تحریک طالبان پاکستان» (TTP) در افغانستان، وضعیت را پیچیده‌تر کرده است.

پیشنهاد:  هشدار طالبان به مخالفان: اجازه نمی‌دهیم هیچ‌کس امنیت کشور را برهم زند

فعالیت‌های گروه «داعش شاخه خراسان» نیز در سال 2024 تغییراتی داشته است. این گروه که از سال 2022 عمدتاً مناطق شمال شرقی افغانستان را هدف قرار داده، تلاش کرده است تا نفوذ خود را به مناطق مرزی با تاجیکستان و پاکستان گسترش دهد. تبلیغات گسترده این گروه به زبان‌های مختلف، از جمله تاجیکی و ازبکی، نشان‌دهنده تلاش آنها برای جذب نیرو و گسترش دامنه نفوذشان است.

افغانستان در سال 2024 همچنان پایین‌ترین رتبه خود را در شاخص جهانی تروریسم تجربه کرد و برای دومین سال متوالی خارج از پنج کشور اول قرار گرفت. با این حال، این کاهش به معنای برقراری صلح پایدار نیست، چرا که گزارش‌های متعددی از خشونت علیه غیرنظامیان، رسانه‌ها و فعالان حقوق بشر منتشر شده است.

افغانستان همواره یکی از کشورهایی بوده که در شاخص جهانی تروریسم رتبه‌های بالایی داشته است. اما در سال‌های اخیر، با کاهش قابل توجه فعالیت‌های تروریستی، فرصت‌هایی برای بهبود وضعیت امنیتی این کشور فراهم شده است. فعالیت‌های «داعش شاخه خراسان» در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که این گروه همچنان به‌دنبال گسترش نفوذ خود در داخل و خارج افغانستان است.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=59302
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x