به گزارش ایراف، این سیاستهای سختگیرانه شامل تسریع در اخراج مهاجران، محدودیت در دسترسی به پناهندگی، و فشار بر ایالتها برای همکاری در اجرای قوانین مهاجرتی است.
پژوهشگران بیان کرده اند که افول هنجارها و نهادهای نظم بینالمللی لیبرال سبب رشد ملّیگرایی سیاسی و اقتصادی و احزاب راست افراطی شده و این به نوبۀ خود زمینۀ محدودیتهایی را در سیاست مهاجرتی آمریکا در دولت ترامپ فراهم آورده است.
دونالد ترامپ با صدور ۲۱ فرمان اجرایی درباره مهاجرت، بخشهایی از نظام اداری مهاجرت آمریکا، از جمله نحوه رسیدگی به پرونده مهاجران و مسیر اخراج آنها را تغییر و وعده «اخراجهای انبوه» را داده است.
آمار اداره مهاجرت و گمرک ایالات متحده (آیس) نشان میدهد که تا روز چهارم ریاست جمهوری ترامپ، بیش از هزار مهاجر از کشور اخراج شدهاند. همچنین پیش از این اخراجهای سریع تنها در محدوده ۱۰۰ مایلی (۱۶۰ کیلومتری) مرزهای بینالمللی آمریکا انجام میشد و شامل کسانی بود که هنوز درخواست پناهندگی نکرده بودند یا نتوانسته بودند دلیل قانونی برای پناهندگی ارائه دهند.
تا پیش از این، مهاجران میتوانستند به مرز آمریکا بروند و حق قانونی داشتند که تقاضای پناهندگی بدهند، اما اکنون با خطر اخراج روبه رو هستند.
با تغییرات جدید دولت ترامپ، این نوع اخراجها میتواند در هر نقطهای از آمریکا انجام شود و شامل تمام مهاجران غیرقانونی و بدون مدرک مهاجرتی میشود که نتوانند ثابت کنند بیش از دو سال در کشور بودهاند.
گفتنی است که آمار و ارقام موسسه سیاستهای مهاجرتی نشان می دهند که بایدن در چهار سال ریاست جمهوری خود، در مجموع یک و نیم میلیون نفر را اخراج کرد. این تعداد تقریبا معادل اخراجهایی است که ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود انجام داد. دوره اول باراک اوباما نیز تعداد اخراج ها ۲/۹ میلیون نفر بود.
ترامپ در آغاز دور دوم خود طرح اسکان مجدد پناهندگان در آمریکا را لغو کرده است. این در حالی است که در دوره بایدن در سال ۲۰۲۴، آمریکا ۱۰۰ هزار پناهنده را پذیرفت که بالاترین رقم از سال ۱۹۹۵ بود.
از سوی دیگر ترامپ یکی از طرحهای بزرگ دوره بایدن را که اجازه میداد هر ماه تا ۳۰ هزار مهاجر از کشورهای کوبا، هائیتی، نیکاراگوئه و ونزوئلا به دلایل بشردوستانه وارد آمریکا شوند، لغو کرده است.
«در مکزیک بمانید» هم عنوان یکی از سیاست های دور اول ریاست جمهوری ترامپ است که در این دوره هم اجرا خواهد شد. در دور اول ترامپ این قانون مانع از ورود ۷۱ هزار نفر به آمریکا شد. طبق این قانون پناهجویان غیرمکزیکی باید پیش از تصمیمگیری نهایی در مورد پرونده درخواست پناهندگیشان، در مکزیک بمانند.
اینک مکزیک بعد از صدور فرمان های ترامپ، در انتظار ورود شمار زیادی از مهاجران است و چادرهای بسیار بزرگی در ۹ شهر مرزی خود ایجاد کرده تا امکان اقامت موقت مهاجران را فراهم کند.
این در حالی است که بسیاری از این مهاجران مانند مهاجران افغانستانی به دلیل شرایط بد زندگی و ناآرامیهای سیاسی و خشونت در کشورهای خود مجبور می شوند که دست به مهاجرت بزنند.
کریستی نئوم، وزیر امنیت داخلی آمریکا اعلام کرده که شرایط کنونی افغانستان و کامرون دیگر مستحق بهرهمندی از حمایتهای مهاجرتی ایالات متحده نیست بنابراین حدود ۱۴۶۰۰ شهروند افغان که پیش از این قرار بود وضعیت حفاظتی موقت را دریافت کنند، این حمایت را در ماه مه از دست خواهند داد.
پیش از این، در سپتامبر ۲۰۲۳، وزارت امنیت داخلی امریکا، وضعیت حفاظتی موقت افغانها را تا ۲۰ مه ۲۰۲۴ تمدید کرده بود که به مهاجرانی که بازگشتشان به کشور متبوع خطرناک بود داده می شد، اکنون این مهاجران ایمیل هایی مبنی اینکه باید به کشورشان برگردند دریافت کرده اند.
گفتنی است که اخراج های گسترده، از محورها و اولویت های اصلی کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ بوده و بر اساس آمارهای رویترز در اولین ماه بازگشت ترامپ به قدرت بیش از ۳۷ هزار نفر اخراج شده اند.
همچنین باید گفت طبق برآوردها ۳/۶ میلیون پرونده معوقه در دادگاههای مهاجرت آمریکا در صف رسیدگی قرار دارد و مهاجران گاهی باید ماه ها و سالها منتظر بمانند. این بلاتکلیفی و سردرگمی سرنوشت میلیون ها انسان را تحت تاثیر قرار داده است.