بازتاب مذاکرات ایران و آمریکا در رسانه‌های افغانستان 

به گزارش ایراف، مسقط پایتخت عمان، روز شنبه 23 فروردین میزبان دور دیگری از مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا بر سر پرونده هسته‌ای بود؛ مذاکراتی که نگاه های جهان و رسانه‌های دنیا را به خود معطوف و قلم اصحاب رسانه را از آنچه قرار است اتفاق بیافتد، به حرکت درآورده بود. در این میان رسانه های افغانستان، همسایه شرقی و متاثر از ایران نیز این رویداد را رصد کردند و روزنامه نگاران به تحلیل پرداختند.

باختر، رسانه رسمی حکومت طالبان و رادیو و تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترل طالبان با پوشش رسانه ای این مذاکرات به رصد اخبار آن پرداخت. رادیو و تلویزیون ملی افغانستان در خبری به نقل از طرفین نوشت که مذاکرات سازنده و امیدوارکننده بوده است.

رسانه های خصوصی نیز هریک از منظری متفاوت به تحلیل این مذاکرات پرداختند. شبکه اطلاع رسانی افغانستان در یادداشتی تحت عنوان «پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا» نوشت: «به نظر می‌رسد مذاکرات میان طرفین که در عمان برگزار شد، علیرغم اینکه گفته شده با موضوع توانایی های هسته ای ایران است، بیش از آنکه در بردارنده گفتگو پیرامون این مسأله باشد، به مسایلی فراتر از آن مرتبط بوده است.

آنچه که این گمانه را تقویت می‌کند این نکته است که مذاکره کننده آمریکایی، هیچ تخصصی پیرامون مسایل فنی هسته ای ندارد و اگر قرار بود این مذاکرات، پیرامون چینن موضوعی باشد، علی القاعده باید یک مذاکراه کننده متخصص در مسایل فنی، چنین ماموریتی را عهده دارد می‌شد.»

نویسنده این یادداشت نوشت که در صورت توافق بین دوطرف، ایران در بدل گشایش های اقتصادی و سیاسی در سیاست تمایل به شرق خود تغییراتی ایجاد خواهد کرد.

پیشنهاد:   فعال حقوق زنان افغانستان: محاکمه ژنرالان آمریکایی نمایشی است

نویسنده در ادامه می افزاید که آمریکا اما می تواند همچنان از طریق ناامن سازی ایران به وسیله گروه های نیابتی اش استفاده کند. در اینجاست که نقش طالبان برجسته می شود. طالبان ظرفیت این را دارند که با فضا دادن به گروه‌های مختلف تروریستی، کل منطقه را به آشوب بکشند و از این حیث، یک ابزار بسیار کارآمد در دست آمریکا هستند.

روزنامه اطلاعات روز نیز در یادداشتی تحلیلی پیش از آغاز مذاکرات با عنوان «چرا احتمال حمله آمریکا و اسرائیل به ایران نزدیک به صفر است؟» این موضوع را به تحلیل گرفته است. نویسنده این یادداشت در مورد احتمال صفر حمله به ایران استدلال می کند که «در حال حاضر، مهم ترین مساله آمریکا، رقابت با چین است. تمام مقام های آمریکایی در این زمینه اتفاق نظر دارند. آمریکا باید از تمام توان خود برای رقابت با چین استفاده کند. اگر آمریکا زمان و منابع خود را صرف جنگ با ایران کند، ممکن است برای دهه ها از چین عقب بماند. این امر به این دلیل است که جنگ با ایران یک درگیری فرسایشی خواهد بود و نه یک حمله نظامی کوتاه مدت، درحالی که رشد چین به شکل فوق العاده ای سریع پیش می رود.»

خبرگزاری جمهور، دیگر رسانه افغانستانی نیز در گزارشی کوتاه با عنوان «پایان مذاکرات ایران و آمریکا: در مسقط چه گذشت؟» به آنچه در روز شنبه در مسقط گذشت، پرداخته است.

همچنین این رسانه در مطلبی تحلیلی مذاکرات را دیپلماسی پرچالش در سایه تنش و امید خوانده است. این یادداشت نگاشته است که ایران به دلیل فشارهای داخلی در موقعیت حساسی قرار دارد. امری که ممکن است تهران به انعطاف محدود در برخی حوزه ها مانند کاهش موقت غنی سازی در ازای لغو بخشی از تحریم ها، ترغیب کند.

پیشنهاد:   پاکستان گزارش ممنوعیت سفر شهروندانش به آمریکا را رد کرد

پایگاه خبری تحلیلی روایت، نزدیک به جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز یک روز پیش از آغاز مذاکرات ایران و افغانستان در یادداشتی با عنوان «مار خوش خط و خال: تجربه ما از آمریکا در آیینه تاریخ معاصر افغانستان» از تجربه تلخ مذاکره با آمریکا و عبرت گرفتن از آن نوشته است.

روزنامه ۸ صبح افغانستان نیز در تحلیلی دو قسمتی با این عنوان که «از کوزه عمان چه درخواهد آمد؟» به تحلیل و بررسی این موضوع به صورت مفصل پرداخته است.

خبرگزاری صدای افغان هم با تیتر «مذاکرات مسقط: آزمونگاه اراده‌های جنگ‌طلب و صلح‌خواه» نیز مذاکرات جاری را تحلیل کرده بود.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=58455
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x