به گزارش ایراف، منابع امدادی، از جمله مقامات سابق و فعلی آمریکا و منابعی از سازمانهای بشردوستانه به خبرگزاری رویترز گفتهاند که دولت ترامپ در حال لغو بخش اعظم برنامههای امدادی است که برای تأمین غذا، آب، مراقبتهای پزشکی و سرپناه برای میلیونها نفر در افغانستان و یمن طراحی شده بود.
این رسانه روز گذشته (۱۸ فروردین) به نقل از سارا چارلز، رئیس پیشین دفتر امور بشردوستانه USAID، و ۹ منبع دیگر گزارش داد که این تصمیم بخشی از بازنگری گسترده سیاستهای کمک خارجی دولت ترامپ است که پس از بازگشت او به قدرت در ژانویه ۲۰۲۵ شدت گرفته است.
این اقدام که از سوی منابع امدادی تأیید شده، با واکنش تند برنامه جهانی غذا (WFP) سازمان ملل مواجه شده که آن را به مثابه «حکم اعدام» برای میلیونها نفر در افغانستان و یمن توصیف کرده است.
برنامه جهانی غذا در بیانیهای اعلام کرد که «این قطع کمکها میتواند برای میلیونها نفر که با گرسنگی شدید و قحطی مواجهاند، به معنای حکم اعدام باشد.»
این سازمان که بزرگترین ارائهدهنده کمکهای غذایی در جهان است، از آمریکا خواسته تا بر این تصمیم بازنگری کند و حمایت خود را از برنامههای نجاتبخش ادامه دهد.
از زمان روی کار آمدن ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوریاش، بیش از ۵۰۰۰ برنامه کمکرسانی در سراسر جهان لغو شده و تنها حدود ۱۰۰۰ برنامه حفظ شده بود. با این حال، قطع کمک به افغانستان و یمن نشاندهنده تشدید این سیاست است، بهویژه در کشورهایی که به گفته کارشناسان، بدون این حمایتها با فاجعه انسانی روبهرو خواهند شد.
افغانستان که از زمان تسلط دوباره طالبان، در سال ۲۰۲۱ با بحران اقتصادی و انسانی عمیقی دستوپنجه نرم میکند، و یمن، که به دلیل جنگ داخلی و مداخلات خارجی یکی از بدترین بحرانهای بشردوستانه جهان را تجربه میکند، به شدت به کمکهای آمریکا وابستهاند.
در سال ۲۰۲۴، ایالات متحده بزرگترین اهداکننده کمک به این دو کشور بود و به ترتیب ۵۶۲ میلیون دلار به افغانستان و ۷۶۸ میلیون دلار به یمن اختصاص داده بود، اما گزارشها حاکی از آن است که در سال ۲۰۲۵، این کمکها به ۱۵ میلیون دلار برای یمن کاهش یافته و برای افغانستان کاملاً قطع شده است.