به گزارش ایراف، “ان بی سی نیوز” طی گزارشی که ۶ آوریل منتشر کرده نوشته است، پلیس مذهبی طالبان در بخشهای وسیعی از کشور گشتزنی میکند تا از اجرای قوانین اطمینان حاصل کند.
در ادامه، نویسندگان این گزارش آستا راجوَنشی و مشتاق یوسفزی گفته اند که محدودیتها به قدری سرکوبگرانه شدهاند که برخی از اعضای ارشد طالبان در ماههای اخیر خواستار کاهش آن شدهاند.
این گزارش طی گفتگو با سه مقام طالبان نوشته شده و این رسانه موافقت کرده است هویت آنها را فاش نکند تا بتوانند صادقانه صحبت کنند.
در گزارش ذکر شده، هر سه مقام طالبان تاکید کرده اند که شکاف فزایندهای بین اعضای فوق محافظهکار طالبان در شهر جنوبی قندهار، محل سکونت رهبر عالی این گروه، هبتالله آخوندزاده، و اعضای معتدلتر در کابل، ایجاد شده است.
این سه نفر که پیشتر به شاخههای سختگیرتر طالبان وابسته بودند، اعلام کرده اند که نظرشان درباره تحصیل دختران متفاوت است و ممنوعکردن آنها برای رفتن به مدرسه را اشتباه میدانند.
در ادامه، یکی از مقامات طالبان گفته است: «برخی مقامات آشکارا دیدگاههای خود را در حمایت از تحصیل دختران بیان کردند، به این امید که این نظرات بر رهبری اثر بگذارد، اما به جای استقبال از پیشنهادات آنها، برخی چنین برداشت کردند که انگار آنها علیه رهبری عالی هستند.»
این در حالی است که سخنگوی طالبان، ذبیحالله مجاهد، هرگونه تنش در درون دولت را رد می کند و آن را به تفاوت دیدگاه ها تقلیل می دهد.
با این حال در این گزارش به یکی از معدود انتقادهای علنی از سوی خود طالبان اشاره شده است. شیرمحمد عباس استانکزی، معاون سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان، علیه این ممنوعیت که در سپتامبر ۲۰۲۱، یک ماه پس از بهقدرترسیدن طالبان پس از خروج آشفته نیروهای تحت رهبری آمریکا از کشور اعمال شد، سخن گفت.
استانکزی در مراسم فراغت در ولایت شرقی خوست در تاریخ ۱۸ ژانویه گفت که طالبان با منع تحصیل دختران «بیعدالتی» میکنند و افزود که این اقدام مطابق با شریعت اسلامی نیست، بلکه «برآمده از انتخاب یا سلیقه شخصی ما» است.
استانکزی، معاون سرپرست وزارت خارجه طالبان پس از انتشار خبر خروجش از کشور قبل از بازداشت به دستور رهبر طالبان، در یک فایل صوتی که به دست رسانه ها رسید گفته بود که اختلافی با هبتالله آخوندزاده ندارد و برای استراحت رفته است.
این در حالی است که گزارشهای مشابهی درباره برخی دیگر از مقامات طالبان از جمله سراج الدین حقانی؛ رهبر شبکه حقانی و سرپرست وزارت کشور این گروه نیز انتشار یافت.
بنابراین علیرغم تلاش طالبان برای پنهان کردن اختلافات شدید و جنگ قدرت در پشت پرده، نشانههای زیادی هست که وجود این اختلافات و جدالها را تایید میکند و بر چشم انداز بقای آنان تاثیر میگذارد.