به گزارش ایراف، به باور کارشناسان یکی از موانع اصلی در برابر آبگیری کامل این سد، نبود راه جایگزین برای مسیر هرات–میمنه بود که بخشی از آن در کاسه سد قرار دارد، اما بهنظر میرسد که اکنون یک مسیر فرعی یا موقتی برای عبور و مرور ایجاد شده باشد تا زمینه برای آبگیری کامل سد در سال جاری فراهم گردد.
از نگاه کارشناسان، این تصمیم می تواند موثر باشد، زیرا گفته می شود حوضه آبریز هریرود امسال خشکتر از حد معمول باشد و تابستان پیشرو با کمآبی روبهرو شود.
گفتنی است پیش از این نیز مطیعالله عابد، سخنگوی وزارت انرژی و آب طالبان گفته بود که این سد ظرفیت آبیاری ۱۳ هزار جریب زمین کشاورزی را دارد.
به گفته سخنگوی وزارت انرژی و آب طالبان، سد پاشدان در ولایت هرات در بخش مدیریت آب یک پروژه بزرگ است. دو مگاوات برق تولید میکند و ۵۴ میلیون مترمکعب آب را ذخیره میکند.
سد پاشدان بر روی رودخانه هریرود در ولایت هرات ساخته شده است. کار ساخت این سد در سال ۱۳۹۰ خورشیدی آغاز شد و قرار بود در مدت سه سال تکمیل شود، اما به دلایل نامعلوم کار ساخت آن متوقف شد.
آب رودخانه هریرود از کوههای مرکزی افغانستان سرچشمه میگیرد و با عبور از مرزهای ایران سرانجام به ترکمنستان سرازیر میشود.
با احداث این سد، اعتراضات ایران شدت گرفت. ایران خواهان “استفاده منطقی و منصفانه” از رودخانههای مرزی است.
به گفته مقامات ایرانی، طالبان با استفاده بیمحابا از رودخانههای مرزی، حقوق بینالمللی آب را نقض میکنند و مهمتر از همه اینکه به تعهدات صریح خود بر اساس مفاد معاهده ۱۳۵۱ عمل نمیکنند و با ایجاد سدهای متعدد و هدایت آب به شورهزارها مانع تأمین حقابه جمهوری اسلامی ایران میشوند.
در این مورد آخر نیز در حالی سرریز سد پاشدان موجب زیر آب رفتن یکی از جادههای ارتباطی میشود که طالبان همواره ادعا کرده اند که برای تامین حقابه ایران آب کافی در سدهای افغانستان وجود ندارد.