به گزارش ایراف، سید عاطف رضا، مشاور نمایندگی پاکستان در سازمان ملل، روز شنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره مدیریت سلاحهای سبک و کوچک در چارچوب رژیمهای تحریمی خواستار مداخله این سازمان در امر سلاح های رها شده در افغانستان شد.
وی گفته است: «گروههای مسلح تروریستی دارای سلاحهای غیرقانونی به ارزش میلیاردها دلار هستند که در افغانستان رها شده و اکنون برای اعمال خشونت علیه غیرنظامیان و نیروهای مسلح پاکستان مورد استفاده قرار میگیرند.»
سید عاطف رضا خاطرنشان کرده که سلاحهای سبک و کوچک به ابزار ترجیحی برای بازیگران دولتی و غیردولتی تبدیل شدهاند تا از طریق دامن زدن به درگیریها و حمایت از گروههای مسلح غیرقانونی، جرایم سازمانیافته و تروریسم، این کشور یا منطقه را بیثبات کنند.
لازم به ذکر است که این دیپلمات در پی انتشار گزارشی از سوی مؤسسه ژنو موسوم به “بررسی سلاحهای کوچک” این اطهارات را مطرح کرده است.
در این گزارش مؤسسه ژنو بر نگرانیهای موجود درباره گسترش غیرقانونی سلاحهای سبک و کوچک در مرز افغانستان و پاکستان تأکید شده است.
این گزارش تحت عنوان “ثبت موجودی سلاحها در افغانستان” نشاندهنده اینست که قاچاق سلاح در منطقه همچنان ادامه دارد و علیرغم تلاش طالبان برای کنترل توزیع سلاح، سلاحهای دوران اتحاد جماهیر شوروی و نیز سلاحهای ساخت ناتو در بازارهای غیررسمی قابل دسترسی هستند.
این بررسی ها به این نتیجه دست یافته اند که سلاحهای جنگی باقی مانده در افغانستان بهطور مرتب به گروههای مسلح غیردولتی مانند TTP و القاعده منتقل میشوند، که این موضوع موجب نگرانی درباره امنیت منطقه شده است.
بر اساس این گزارشها پاکستان بهعنوان دومین کشور جهان از نظر تأثیرپذیری از تروریسم در سال ۲۰۲۴ بوده و افزایش ۴۵ درصدی مرگومیر ناشی از تروریسم را نیز گزارش داده است و همچنین بر این اساس موضع همیشگی پاکستان مبنی بر استفاده TTP از خاک افغانستان را تأیید میکند.
گزارش بر این نکته تاکید می کند که گروههای شبهنظامی مستقر در افغانستان، بهویژه در مناطق مرزی، حملات خود را شدت بخشیدهاند و تی تی پی مرگبارترین گروه تروریستی در پاکستان باقی مانده و مسئول ۵۲ درصد از تلفات ناشی از تروریسم بوده است.
طبق دادههای منتشرشده از سوی مؤسسه مطالعات درگیری و امنیت پاکستان (PICSS)، حملات تروریستی در ژانویه ۲۰۲۵ نسبت به ماه قبل ۴۲ درصد افزایش داشته است.
او در پایان از شرکای بینالمللی خواست تا انبوه سلاحهای رهاشده را بازیابی کنند، دسترسی گروههای تروریستی مسلح به آنها را مسدود کرده و برای بستن بازار سیاه پررونق سلاحهای غیرقانونی اقدام فوری نمایند.
گفتنی است که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در سال ۲۰۲۱، پاکستان با افزایش حملات تروریستی علیه نیروهای امنیتی و انتظامی بهویژه در استانهای مرزی خیبرپختونخوا و بلوچستان مواجه بوده و تلفات زیادی داده است.
این در حالی است که پس از خروج پرهرج و مرج ایالات متحده از افغانستان در دوران ریاست جمهوری بایدن، سلاح ها و تجهیزات نظامی این کشور به دست طالبان افتاد. با اینکه ترامپ بارها خواستار بازگرداندن این تجهیزات شده است طالبان از آن سرباز زده اند.
اکنون با افزایش روابط میان طالبان و آمریکا باید دید که آیا طالبان تن به بازگرداندن این سلاح ها می دهند یا خیر و آیا ایالات متحده به طور قطع خواهان بازپس گرفتن این سلاح ها از دست بازیگران منطقه ای خود است یا تنها تظاهر به این کار می کند.