به گزارش ایراف، قرار بود بازداشت و اخراج این مهاجران از اول آوریل آغاز شود، اما گزارشها حاکی است که با وجود تمدید این مهلت، بازداشت و اذیت مهاجران افغان همچنان ادامه دارد.
قابل یادآوری است که پاکستان قصد دارد امسال سه میلیون مهاجر افغان را اخراج کند.
اسلامآباد پیشتر ۳۱ مارس را بهعنوان آخرین مهلت برای خروج مهاجران تعیین کرده بود. این تصمیم واکنشهای شدید گروههای مدافع حقوق بشر، حکومت طالبان و سازمان ملل متحد را در پی داشت.
پاکستان، این تصمیم را در پی افزایش حملات شبهنظامی تحریک طالبان پاکستان TTP گرفته است. مقامات پاکستانی ادعا میکنند که دولت موقت افغانستان تحت رهبری طالبان، به این گروه تروریستی پناه داده و این امر تهدیدی جدی برای امنیت پاکستان محسوب میشود.
در همین حال، فعالان حامی حقوق پناهجویان هشدار میدهند که بازگشت اجباری افغانها، بهویژه زنانی مانند ثنا جلالی، معلمی که در اعتراض به ممنوعیت تحصیل دختران فعالیت کرده بود، آنها را با خطر جدی روبرو میکند. ثنا میگوید: «بازگشت به افغانستان برای من و بسیاری دیگر، به معنای اعدام حتمی است.»
سازمانهای بینالمللی همچون کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) خواستار توقف اخراج اجباری و تضمین بازگشت داوطلبانه و ایمن شدهاند.
فیلیپا کاندلر، نماینده UNHCR در پاکستان، تأکید کرد: «اخراج اجباری نه کمکی به حل مسئله میکند و نه پایدار است. بسیاری از کسانی که در سال ۲۰۲۳ اخراج شدند، دوباره به پاکستان بازگشتهاند.»