به گزارش ایراف، بربنیاد اطلاعات موثق رسانههای ورزشی افغانستان، برای اولین بار بازی فوتبال در سال ۱۳۰۲ خورشیدی و در زمان امانالله خان در دبیرستان حبیبیه کابل توسط آموزگاران خارجی رایج شد.
اولین تیم فوتبال افغانستان که همگی از دانشآموزان دبیرستان حبیبیه بودند در قلعه حشمت خان کابل تمرین میکردند.
در سال ۱۳۱۹ خورشیدی تیم ملی فوتبال افغانستان به دعوت دولت ایران به تهران رفت و اولین بازی خارجی خود را با تیم ملی ایران در ورزشگاه تازه تاسیس امجدیه تهران برگزار کرد که نتیجه این بازی دوستانه با تساوی بدون گل پایان یافت.
بازی تیم ملی فوتبال ایران با افغانستان نیز نخستین بازی ملیپوشان ایرانی محسوب میشد و تیم ملی فوتبال ایران نیز تا آن زمان بازی خارجی انجام نداده بود و تا دو دهه بعد از این بازی، اتفاق خاصی در فوتبال ایران نیفتاد، اما در دهه شصت و هفتاد میلادی، ایران توانست خود را به عنوان یکی از قدرتمندترین تیمهای آسیایی مطرح کند.
چند ماه بعد از اولین بازی بین افغانستان و ایران، این بار دولت افغانستان از تیم ملی فوتبال ایران دعوت کرد تا برای یک بازی دوستانه به کابل سفر کند و ایران نیز به این دعوت پاسخ مثبت داد و نتیجه این بازی هم یک بر صفر به نفع افغانستان خاتمه پیدا کرد.
سفر تیم ملی فوتبال ایران به افغانستان در سوم شهریور سال ۱۳۲۰، اولین سفر خارجی این تیم بود که این به همت مجتمع فوتبال ایران انجام شد.
در گزارش برخی از رسانهها آمده است که اکثریت اعضای تیم ملی فوتبال ایران که حسین صدقیانی مربی آن بود از اهالی مشهد بودند.
در رسانهها نتیجه این بازی بدون گل اعلام شده است در حالی که سفارت ایران در افغانستان نتیجه آن را یک بر صفر به سود افغانستان اعلام کرده و به ثبت رسانده است.
نگاهی به آمار تاریخ فوتبال افغانستان
تیم ملی فوتبال افغانستان از آغاز فعالیتهای رسمی خود تاکنون، در عرصههای مختلف بینالمللی به میدان رفته و فراز و نشیبهای متعددی را تجربه کرده است.
این تیم در مجموع ۱۴۶ بازی انجام داده که نتایج آن شامل ۳۵ پیروزی، ۳۵ مساوی و ۷۶ شکست بوده است.
عملکرد تیم ملی افغانستان در این بازیها، گویای چالشها، تلاشها و نقاط قوت و ضعف فوتبال این کشور است.
تیم ملی فوتبال افغانستان، تاکنون ۱۴۵ گل زده و ۳۰۴ گل دریافت کرده است.
سنگینترین شکست این تیم در برابر تیم ملی ترکمنستان رقم خورده، که در این بازی افغانستان با نتیجه ۱۱-۰ مغلوب شد.
بهترین عملکرد تیم ملی فوتبال افغانستان در یک بازی، برد مقابل تیم بوتان بوده است که با نتیجه ۸-۱ به ثبت رسیده است. در این بازی بلال آرزو موفق به پوکر شده بود.
تیم ملی افغانستان در بازیهای مقابل اندونزی و مغولستان هیچ شکستی را تجربه نکرده است.
همچنین این تیم، در بازیهای مقابل تیمهایی مانند چین، هنگ کنگ، ایران، عراق، ژاپن، اردن، کویت، لبنان، لوکزامبورگ، مالزی، عمان، کره شمالی، فلسطین، فیلیپین، قطر، عربستان، کره جنوبی، سوریه، تاجیکستان، تایلند و ویتنام تاکنون پیروز نشده است.
از دستاوردهای قابل ملاحظه فوتبال افغانستان، میتوان به کسب قهرمانی در مسابقات جنوب آسیا ۲۰۱۳ اشاره کرد و همچنین در ژانویه ۲۰۱۴ فدراسیون فوتبال افغانستان برنده جایزه بازی جوانمردانه فیفا شد.
تیم ملی فوتبال افغانستان در حال حاضر در رنگینک جهانی در جایگاه ۱۵۵ و در آسیا در جایگاه ۲۸ قرار دارد.
برخی چهرههای تاثیرگذار در فوتبال افغانستان
از اولین کسانیکه فوتبال را در افغانستان پایهگذاری کردند میتوان به نامهای آقایان داوی، مولوی عبداللطیف مهاجر و چند تن دیگر که دانشآموزان دبیرستان حبیبیه کابل بودند، اشاره کرد.
فدراسیون فوتبال افغانستان در سال ۱۳۰۱ه.ش _ ۱۹۲۲ م توسط داوی و مولوی عبداللطیف مهاجر، پیش از افتتاح کمیته ملی المپیک این کشور رسما افتتاح شد.
پس از آن فوتبال آهسته آهسته در پایتخت افغانستان رواج پیدا کرد تا اینکه در سال ۱۳۱۵ ه.ش _۱۹۳۶ م افغانستان به صورت رسمی عضو فعال فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) شد.
فدراسیون فوتبال افغانستان بعد از ۸ سال عضویت فیفا سال ۱۳۲۴ ه.ش_۱۹۴۵ م رسما عضو کنفدراسیون فوتبال آسیا شد که رئیسان شاخص آن زمان این فدراسیون، عبدالحمید مبارز، عزیز حکیم، احمدسیر، شکور ولی، احمد شاهین، زین العابدین عثمانی، دکتر مهدی و حافظ احمد زدران بودند.
البته بعد از آمدن حکومت انتقالی، فعالیت فدراسیون فوتبال افغانستان که نزدیک به ۱۰ سال از سوی فیفا به دلیل ناامنیها و جنگهای داخلی به تعلیق درآمده بود بار دیگر به صورت رسمی با اجازه فیفا فعالیتهای مستمر خویش را در فوتبال آسیا و جهان از سر گرفت.
در دوره اول ریاست فدراسیون فوتبال افغانستان حلیم کوهستانی ریاست این فدراسیون را تا پایان سال ۲۰۰۳ به عهده داشت که پس از او کرامالدین کریم به این پست گماشته شد.
از سال ۲۰۱۹ تاکنون محمد یوسف کارگر به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال افغانستان فعالیت میکند که همکنون انتقادها از کارکرد او به اوج خود رسیده است.