به گزارش ایراف، حکومت پاکستان تصمیم دارد برای ارزیابی توسعه رودخانههای چترال، سوات و کابل، مطالعات سنجشی انجام دهد. این طرح شامل تغییر مسیر رودخانه چترال پیش از ورود آب به خاک افغانستان است.
به گزارش نشریه نیشن پاکستان، یک منبع رسمی اعلام کرده است که این تحقیق توسط وزارت منابع آبی تأمین مالی خواهد شد. هدف از این پروژه، تنظیم جریانهای رودخانههای چترال، سوات و کابل و تولید ۲۴۵۳ مگاوات برق میباشد.
نظیم سمون، یکی از کارشناسان مدیریت آب در افغانستان، اظهار داشت که بر اساس کنوانسیون سال ۱۹۹۷، رودخانههای بینالمللی یا رودخانههایی که آب آنها از یک کشور به کشور دیگر جریان پیدا میکند، به عنوان بخشی از شبکههای آبی یا سیستمهای آبی تعریف شدهاند.
وی افزود که تغییر مسیر آب توسط یک کشور، نقض آشکار قوانین بینالمللی خواهد بود.
سمون توضیح داد که چترال یکی از شاخههای مهم حوزه رودخانه کابل است؛ اگر پاکستان مسیر آب این رودخانه را تغییر دهد و آن را با رودخانه داخلی خود یکجا کند، این اقدام مغایر با قراردادهای بینالمللی آب است و بعید به نظر میرسد که پاکستان بتواند چنین کاری را انجام دهد.
براساس گزارش رسانههای پاکستانی، رودخانه کنر از منطقه مستوج در خیبرپختونخوا سرچشمه میگیرد که در غرب چترال با رودخانه مستوج و در جنوب با رودخانه چترال متصل میشود. رودخانه چترال از منطقه ارندو چترال وارد ولایت کنر در افغانستان میشود.
پس از آن، رودخانه کنر در منطقه جلالآباد با رودخانه کابل یکی میشود و نامش به رودخانه کابل تغییر میکند. سپس رودخانه کابل از طریق ولسوالی مومند وارد خاک خیبرپختونخوا میشود.