به گزارش ایراف، در این نشست، دهها تن از دانشمندان، متخصصان، دیپلماتهای کشورهای منطقه، کشورهای اروپایی و آمریکا از جمله ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در افغانستان و جان ساپکو، بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان حضور دارند.
انستیتو مطالعات استراتژیک افغانستان در ایکس نوشته است که در این نشست دو روزه به تهدیدات تروریستی در افغانستان، نقش دیپلماسی و تحریمها، آینده زنان در فضای سیاسی، جایگاه دین در حکومتداری و مسئولیت جامعه جهانی در قبال بحران انسانی و امنیتی افغانستان پرداخته خواهد شد.
این انستیتو در توضیح مختصر از آجندای کنفرانس امسال نوشته است که «سیاست در افغانستان، همواره در مرز میان امر ممکن و امر مطلوب در نوسان بوده است.
در ادامه آمده است: در دوازدهمین دور کنفرانس امنیتی هرات، به جای روایتهای کلیشهای درباره صلح و توسعه، روی این واقعیت تمرکز خواهیم کرد که چگونه باید از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب گذار کرد.
داوود مرادیان، رئیس انستیتو مطالعات استراتژيک افغانستان و بنیانگذار «گفتگوهای امنیتی هرات» در گفتگو با ایراف گفت: امسال دور دوازدهم نشست گفتگوهای امنیتی هرات را در شهر مادرید برگزار می¬کنیم. دور نخست تا نهم این نشست بین سالهای ۲۰۱۲-۲۰۲۰ در شهر هرات افغانستان، و دور ۱۰ و ۱۱ آن پس از تسلط طالبان بر افغانستان در شهر دوشنبه پایتخت جمهوری تاجیکستان برگزار شد.
مرادیان در گفتگو با ایراف، هدف اصلی از برگزاری منظم این همایش را فراهم آوردن فضایی برای گفتگو جهت درک بهتر عوامل و زمینه های منازعه چند بعدی افغانستان و شناسایی زمینه های همکاری های مشترک برای ایجاد ثبات و صلح دایمی در افغانستان عنوان کرد.
به گفته رییس انستیتو مطالعات استراتژیک افغانستان، منازعه افغانستان در کنار تعارض منافع و ارزشهای متضاد، عرصه تعارض درک ها و برداشت های ذهنی نیز است؛ بنابراین، گفتگوها می -تواند کمکی برای کاهش تعارضات ادراکی و تصوری ایجاد کند.
او در ادامه تصریح کرد که مبتنی بر این اصل، کنفرانس امنیتی هرات ایستگاهی برای سه نوع گفتگوی شفاف و آزاد است؛ گفتگو بین نخبگان سیاسی افغانستان، گفتگو بین بازیگران درگیر در مساله افغانستان و گفتگو بین نخبگان افغانستان و نخبگان و سیاست گذاران و سیاست سازان بیرونی.
مرادیان در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا این نشست ها به طور کلی از آغاز تاکنون در تحولات، پالیسی سازی، ترسیم آینده افغانستان و پیش بینی تحولات افغانستان موثر و کارساز بوده یا خیر، گفت: کنفرانس امنیتی هرات جایی برای تصمیم سازی و یا نمایش قدرت نمی باشد؛ بلکه فرصتی برای درک و شناسایی و شناساندن متقابل از دیدگاه ها است .
گفته می شود نشست امنیتی هرات یکی از مهمترین رویدادهای سالانه افغانستان محسوب میشود که با حضور نخبگان افغانستان و نمایندگان کشورهای مختلف جهان برگزار میشود.
گفتنی است که گردانندگی این دوره و دوره های اخیر کنفرانس امنیتی هرات به زنان واگذار شده است.
نشست پیشین که سال گذشته در تاجیکستان برگزار شده بود، پاسخی بود به وضعیت فعلی زنان و دختران در افغانستان و ۱۵۰ شرکتکننده از ۲۰ کشور، سازمانهای بینالمللی، نمایندگان گروههای سیاسی و مقامهای حکومتی پیشین افغانستان در آن اشتراک داشتند.