به گزارش ایراف، سازمان ملل در گزارشی که اخیرا منتشر کرده، گفته است که در ۳۰۰ شهرستان افغانستان حدود ۱۲۰۰ کیلومتر مربع زمین آلوده به مین و بقایای مواد انفجاری جنگ هستند.
در این گزارش آمده است که در برخی مناطق کشور، مردم تنها یک کیلومتر با این خطر فاصله دارند. این تهدید روزانه و مداوم زندگی بسیاری از غیرنظامیان، به ویژه کودکانی که در این مناطق بازی میکنند، یا کسانی که دامهای خود را به چرا میبرند یا اشخاصی که ضایعات جمعآوری میکنند، تحت تأثیر قرار میدهد.
مینها و مواد منفجره باقیمانده از چهار دهه جنگ، هزاران نفر را کشته یا زخمی کرده و همچنان حدود ۳.۵ میلیون نفر را در معرض خطر قرار دادهاند.
گفتنی است که با وجود تلاشهای اداره پاکسازی مین، در سال ۲۰۲۴، بیش از ۶۰۰ غیرنظامی بر اثر انفجار مین و دیگر مواد منفجره در افغانستان کشته یا زخمی شدهاند.
با این حال طالبان ادعا کرده اند که طی سه سال آینده، تمام مناطق آلوده به مین را شناسایی کرده و طی پنج سال آینده، افغانستان را از مینها پاکسازی می کنند؛ اما سازمانهای مین روبی با کمبود بودجه مواجه اند و میگویند که بدون کمکهای بینالمللی، افغانستان نمیتواند به هدف خود برسد. در حال حاضر ۱۱ مؤسسه مین روبی به دلیل نبود بودجه تعطیل شدهاند و ۱۴ موسسه فعال هستند.
به گفته کارشناسان، برای پاکسازی افغانستان از مینها، سالانه ۵۲ میلیون دلار نیاز است، اما در سالهای گذشته، این کمکها به طور متوسط ۳۸ میلیون دلار بوده است.
لازم به ذکر است که آموزش عمومی درباره خطرات مین ها و مواد منفجره در کنار پاکسازی ها یکی از راهکارهای کاهش تلفات است که سازمانهایی مانند یونیسف تاکنون میلیونها نفر را در این زمینه آموزش دادهاند.