به گزارش ایراف، داوود مرادیان، رئیس انستیتو مطالعات استراتژيک افغانستان و بنیانگذار «گفتگوهای امنیتی هرات» در گفتگو با ایراف گفت: امسال دور دوازدهم نشست گفتگوهای امنیتی هرات را در شهر مادرید برگزار می¬کنیم. دور نخست تا نهم این نشست بین سالهای ۲۰۱۲-۲۰۲۰ در شهر هرات افغانستان، و دور ۱۰ و ۱۱ آن پس از تسلط طالبان بر افغانستان در شهر دوشنبه پایتخت جمهوری تاجیکستان برگزار شد.
مرادیان در گفتگو با ایراف، هدف اصلی از برگزاری منظم این همایش را فراهم آوردن فضایی برای گفتگو جهت درک بهتر عوامل و زمینه های منازعه چند بعدی افغانستان و شناسایی زمینه های همکاری های مشترک برای ایجاد ثبات و صلح دایمی در افغانستان عنوان کرد.
به گفته رییس انستیتو مطالعات استراتژیک افغانستان، منازعه افغانستان در کنار تعارض منافع و ارزشهای متضاد، عرصه تعارض درک ها و برداشت های ذهنی نیز است؛ بنابراین، گفتگوها می -تواند کمکی برای کاهش تعارضات ادراکی و تصوری ایجاد کند.
او در ادامه تصریح کرد که مبتنی بر این اصل، کنفرانس امنیتی هرات ایستگاهی برای سه نوع گفتگوی شفاف و آزاد است؛ گفتگو بین نخبگان سیاسی افغانستان، گفتگو بین بازیگران درگیر در مساله افغانستان و گفتگو بین نخبگان افغانستان و نخبگان و سیاست گذاران و سیاست سازان بیرونی.
مرادیان در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا این نشست ها به طور کلی از آغاز تاکنون در تحولات، پالیسی سازی، ترسیم آینده افغانستان و پیش بینی تحولات افغانستان موثر و کارساز بوده یا خیر، گفت: کنفرانس امنیتی هرات جایی برای تصمیم سازی و یا نمایش قدرت نمی باشد؛ بلکه فرصتی برای درک و شناسایی و شناساندن متقابل از دیدگاه ها است .
او در ادامه در مورد نحوه دعوت از اشتراک کنندگان نیز گفت: از سال ۲۰۱۲ به این سو هر سال ما بین ۱۲۰-۱۵۰ شرکت کننده از افغانستان و دیگر کشورها را به کنفرانس دعوت کرده ایم. تنها معیار برای عدم دعوت از فرد، محدودیت های قانونی کشور میزبان است، نه مورد دیگری.
داود مرادیان در پاسخ به این سوال ایراف که افغانستان اکنون تحت کنترل طالبان درآمده و بسیاری از بازیگران منطقه ای و جهانی در تعامل با این گروه قرار دارند و به نوعی طالبان را به عنوان بخشی از واقعیت افغانستان پذیرفته اند، بنابراین آیا در دستورکار شما جایی برای دعوت از طالبان هست یا به عبارت دیگر، چرا طالبان در این نشست ها دعوت نمی شود، گروهی که باید صدای جریان های دیگر افغانستان را بشنود، گفت: طالبان هم هر سال به این کنفرانس دعوت شده اند. با توجه به اصل رضایت در گفتگو، عده¬ای دعوت ما را می¬پذیرند و عده¬ای بنا به دلایل گوناگون رد کرده¬اند.
مبتکر و برگزارکننده گفتگوهای امنیتی هرات در پایان افزود که نشست پیشرو هم میزبان ۱۲۰ شرکت کننده از چهار گوشه دنیا می باشد که دو روز را برای گفتگو درباره راهبردهای موثر و مشروع و کارآمد برای منازعه عمیق و چند بعدی افغانستان سپری خواهند کرد.
قابل یادآوری است که گفتگوهای امنیتی هرات در حالی پس از سقوط افغانستان به دست طالبان، از دوشنبه به مادرید منتقل میشود که در این اواخر، گزارشهایی درباره تغییر سیاست خارجی و امنیتی دولت تاجیکستان در قبال طالبان، برقراری روابط غیررسمی میان دوطرف و حتی اعمال فشار بر دفاتر و فرماندهان ضد طالبان مقیم تاجیکستان منتشر شده است. بنابراین، مشخص نیست که آیا تصمیم به انتقال میزبانی از گفتگوهای امنیتی هرات نیز تحت تاثیر این اقدامات و تحولات قرار دارد یا خیر.