به گزارش ایراف، این کماندوها که در واحدهای CF 333 و ATF 444 خدمت میکردند، پس از تسلط حکومت سرپرست افغانستان در سال ۲۰۲۱ در خطر جدی قرار گرفتند و حق درخواست اسکان مجدد در انگلیس را داشتند، اما افسران نیروهای ویژه انگلیس همه درخواستها را رد کردهاند.
این تصمیم بحثبرانگیز بود و همزمان با تحقیقی عمومی در انگلیس در مورد جنایات جنگی احتمالی توسط نیروهای ویژه انگلیسی که سهگانهها در آن حضور داشتند، صورت گرفت. برخی نمایندگان مجلس و اعضای سابق نیروهای ویژه انگلیس این تصمیم را نگرانکننده و مشکوک به تلاش برای جلوگیری از شهادت کماندوهای افغان در این تحقیق میدانند.
بیبیسی پانوراما فاش کرد که فرماندهی نیروهای ویژه انگلیس حق وتو در درخواستهای اسکان مجدد کماندوها را داشته و آنها را از پناهندگی در انگلیس محروم کرده است. این افشاگری خشم برخی اعضای سابق نیروهای ویژه انگلیس و کسانی که با این واحدهای افغان خدمت کردهاند را برانگیخته است.
مایک مارتین، نماینده مجلس انگلیس و افسر سابق ارتش، گفت که این رد درخواستها “بسیار نگرانکننده” است و ممکن است به دلیل جلوگیری از شهادت کماندوها در مورد جنایات جنگی احتمالی باشد. جانی مرسر، نماینده سابق مجلس نیز درباره اتهامات قتل توسط نیروهای ویژه انگلیس شهادت داده است.
وزارت دفاع انگلیس سال گذشته بررسی درخواستهای اسکان مجدد رد شده را آغاز کرد، اما هنوز این بررسی تکمیل نشده است. برخی از این کماندوها همچنان به طور مخفیانه در افغانستان به سر میبرند و با خطر جدی از سوی طالبان مواجهاند.
یکی از افسران سابق سهگانهها گفت: “اگرچه برخی تصمیمات برگردانده شدهاند، برای برخی افراد خیلی دیر است. تأخیرها مشکلات زیادی ایجاد کرده است و افراد توسط طالبان دستگیر یا کشته شدهاند.” این کماندوها که در کنار نیروهای ویژه انگلیس “مانند برادران” جنگیدند، احساس “خیانت” میکنند و میگویند که باید به آنها پاسخ داده شود.
وزارت دفاع هنوز اطلاعات کاملی از بررسی درخواستها ارائه نداده و این مسئله باعث نگرانی بسیاری شده است. این کماندوها در حالی که منتظر نتایج بررسی هستند، با خطرات جانی و امنیتی مواجهاند.