به گزارش ایراف، نماینده صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان گفته است که بحران آب در این کشور تهدیدی جدی برای زندگی کودکان افغان است.
اویوال در بیانیه اخیر خود اعلام کرده است که تلاش ها در سال جاری باید بر حمایت از شهروندان افغان به ویژه کودکان برای مبارزه با بحران آب متمرکز شود.
اویوال افزود که در سال گذشته (2024) یونیسف به یک میلیون شهروند افغان به شمول کودکان کمک کرده است.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) نیز گزارش داده است که 39 درصد از خانواده های افغانستان با کمبود آب مواجه هستند.
این سازمان در ایکس اعلام کرد که علاوه بر کمبود آب در افغانستان، 23 درصد از خانواده ها به منابع آب ناسالم متکی هستند.
نیاز 264 میلیون دلاری بخش آب در افغانستان
بر اساس اعلامیه این دفتر، در سال 2025 مجموعاً 264 میلیون دلار برای ارائه خدمات آب، فاضلاب و بهداشت در افغانستان مورد نیاز است. این در حالی است که تاکنون تنها 8.4 میلیون دلار از این مبلغ تامین شده است.
قابل ذکر است که اوایل سال جاری، OCHA گزارش داد که بر اساس شاخص جهانی سازگاری، افغانستان ششمین کشور آسیب پذیر و کم آمادگی برای رسیدگی به اثرات تغییرات آب و هوایی در جهان است و در حال حاضر رتبه هشتم را در شاخص خطر تغییرات آب و هوایی دارد.
بحران آب در افغانستان ناشی از خشکسالی های مداوم، نبود زیرساخت های آبی و مدیریت ضعیف منابع آب، جان میلیون ها نفر را با خطر جدی مواجه کرده است.
هیات اتحادیه اروپا در افغانستان نیز اعلام کرده است که خشکسالی، آلودگی و استفاده بی رویه از منابع آبی ذخایر آبی این کشور را تهدید می کند.
کمبود آب جاری و اتکا به منابع آب ناایمن در افغانستان، نیاز فوری به حمایت بین المللی را برای رفع نیازهای فوری بشردوستانه و تاب آوری درازمدت آب و هوا نشان می دهد.
سازمان ملل: بدون کمکهای بشردوستانه مشکل اب حل نمیشود
بدون سرمایه گذاری و همکاری قابل توجه، وضعیت می تواند به شدت بدتر شود و میلیون ها نفر را تحت تأثیر قرار دهد.UNDP در تازه ترین گزارش خود خشکسالی، بی ثباتی اقتصادی و ناآرامی های گذشته را از دلایلی می داند که منجر به بحران آب در این کشور شده است.
سازمان ملل متحد اعلام کرده است که شرایط خشکسالی شدید، بی ثباتی اقتصادی، و اثرات مخرب درگیری های طولانی مدت به طور قابل توجهی زیرساخت های آبی کشور افغانستان را مختل کرده است. این وضعیت با تأثیر تغییرات آب و هوایی و رویدادهای شدید آب و هوایی که منجر به تخریب منابع و تأسیسات حیاتی آب شده است.
با این حال، وزارت انرژی و آب طالبان گفته است که تلاش ها برای مدیریت آب های زیرزمینی در کشور ادامه دارد.
این وزارتخانه گفت: قرار است در سال جاری شمسی 300 پروژه مدیریت آب در استان های مختلف کشور اجرا می شود، اما برای دسترسی به آب تمیز نیازمند کمک های بشردوستانه هستیم که ارسال آن در سال جاری به شدت کاهش یافته است.
برنامه طالبان برای بهبود کیفیت آب
به گفته وزارت انرژی و آب طالبان کار بازسازی شش پروژه بزرگ آبی شامل بند پشتون، بند کمال خان، بند توری بخش آباد و بند شاه و عروس در جریان است.
“کار روی بند کمال خان نیمروز ۹۸ درصد تکمیل شده و پیش بینی می شود در سال جاری خورشیدی به بهره برداری برسد. کار روی بند شاه و عروس در کابل ۷۹ درصد تکمیل شده است و پیش بینی می شود در سال جاری خورشیدی به بهره برداری برسد. مرحله اول بند بخش آباد فراه در سال جاری خورشیدی تکمیل می شود و کار روی بند شاه و عروس در سال جاری خورشیدی تکمیل می شود. 900 میلیون افغانی برای این بند هزینه شده است و در سال جاری خورشیدی به بهره برداری می رسد.
عابد، سخنگوی وزارت انرژی و آب می گوید که طالبان «در زمینه مدیریت آب، وزارت انرژی و آب در حال حاضر کار روی بیش از شش بند مانند بخش آباد، بند پاشدان، سد توری وغیره را آغاز کرده است».
کارشناسان حوزه آب افغانستان می گویند این کشور سالانه تنها ۳۰ درصد از آب تولید شده خود را مصرف میکند؛ ۷۰ درصد به دلیل نبود زیرساختها، تأسیسات ذخیرهسازی آب و سیستمهای توزیع آب بلااستفاده میماند.
حمیدالله یلانی، یکی از کارشناسان مدیریت آب، در گفتگو با رسانه های افغانستان گفته است که باید راه حل روشنی برای مدیریت آب های زیرزمینی هم در داخل افغانستان و هم در فراسوی مرزها در نظر گرفته شود.
UNDP در آخرین گزارش خود اعلام کرده است که در دو سال گذشته 67 درصد خانواده ها در افغانستان از مشکلات ناشی از خشکسالی و 16 درصد دیگر از سیلاب ها متضرر شده اند که این مسئله منجر به مهاجرت افغان ها از شهرها شده است.