به گزارش ایراف، رسانههای ازبکستانی، روز دوشنبه ۲۲ بهمن، به نقل از مقامهای سرویس امنیت ملی ازبکستان گزارش دادند که این مقدار مواد مخدر در دستههای جارو جاسازی شده بود و قاچاقچیان تلاش داشتند آن را به این کشور انتقال دهند.
طبق گزارش این مواد مخدر از “منشا افغانستان” در گمرک منطقه سرخندریا در مرز ازبکستان با افغانستان کشف شده است.
طبق اطلاعات سرویس امنیت ملی ازبکستان این کامیون حامل ۱۳.۵ تفن جارو بود که در نزدیک به سه هزار دسته از این جاروها بستههای پلاستیکی مواد مخدر پنهان شده بود.
مقامهای ازبکستان تاکید کردهاند که از قاچاق این محموله مواد مخدر به این کشور جلوگیری و تحقیقات در این زمینه آغاز شده است.
ارزش این محموله در بازار سیاه بیش از ۱۶.۵ میلیون دلار تخمین زده شده است.
پیش از این، آژانس کنترل مواد مخدر تاجیکستان نیز از کشف و ضبط ۱۲۱ کیلوگرام متامفتامین از کامیون حامل کالاهای ترانزیتی افغانستان که قصد ورود به چین را داشت، خبر داده بود.
این در حالی است که پیش از این، مقامهای جمهوری اسلامی ایران، ازبکستان و تاجیکستان از افزایش کشت و قاچاق مواد مخدر از افغانستان ابراز نگرانی کردهاند، اما حکومت سرپرست طالبان گزارشها در مورد افزایش قاچاق مواد مخدر را رد کرده است.
وزارت کشور حکومت طالبان چندی پیش گفته بود مبارزه با کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان فوقالعاده مثبت ارزیابی شده است.
فرمان رهبر طالبان
این در حالی است که به تاریخ ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ طالبان فرمانی منسوب به هبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه را نشر کرد که در آن اعلام شده از این بعد کشت، تولید و خرید و فروش مواد مخدر در افغانستان “ممنوع” است و با متخلفان براساس “شریعت اسلامی” برخورد خواهد شد.
در فرمان رهبر طالبان آمده است که “از تاریخ صدور این فرمان کشت کوکنار (خشخاش) در تمام کشور به طور کامل ممنوع است و هیچکسی پس از این نمیتواند برای کشت این گیاه تلاش نماید.”
همچنین گفته شده کسی که پس از این خشخاش بکارد “کشت او از بین برده میشود و با متخلفین براساس شریعت اسلامی برخورد صورت میگیرد.”
رهبر طالبان همچنین مصرف و خرید و فروش انواع مواد مخدر و مواد الکلی را در سراسر افغانستان نیز منع کرده است.
بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت افغانستان در سال ۱۴۰۰، پیش از به قدرت رسیدن طالبان، شمار معتادان در این کشور به ۲.۵ میلیون نفر میرسید که نزدیک به ۸۵۰ هزار آن زنان بودند.
در فرمان طالبان همچنین آمده که “استعمال و انتقال، خرید و فروش، تجارت، واردات و صادرات و کارخانههای تولید هر گونه مواد نشهآور مثلا شراب، هروئین، شیشه، تابلیت (قرصهای روانگردان) ، چرس (حشیش) وغیره، به گونه جدی ممنوع است.”
فرمانی که سه سال پس از اعلام هنوز درباره اجرای آن تردیدهایی جدی وجود دارد.