به گزارش ایراف، نمایندگان حاضر در نشست یادشده درباره تحولات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی افغانستان از زمان نشست قبلی در فوریه ۲۰۲۴ گفتگو کرده و به بررسی رویکرد کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا برای کمک به افغانستان پرداختند.
وزارت خارجه تاجیکستان پیشتر اعلام کرد که نمایندگان شرکتکننده همچنین درباره «وضعیت حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان، و چالشها و تهدیدهای امنیتی» تبادل نظر کردند.
پیش از این نشست، سراجالدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان با توماس نیکلاسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان، دیدار کرده و درباره وضعیت افغانستان و همکاری برای مقابله با چالشها و تهدیدهای پیش رو رایزنی کرد.
گفتنی است که پیش از این، تاجیکستان از کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی به منظور تقویت مرزهای خود با افغانستان درخواست ایجاد یک کمربند امنیتی را ارائه کرده است.
در حالی که برخی کشورهای آسیای مرکزی مانند تاجیکستان بهشدت نگران تهدیدهای امنیتی شامل حضور داعش و جریانهای رادیکال ناشی از خاک افغانستان هستند، با این حال، برخی کشورها روابط نزدیکی با طالبان برقرار کردهاند. ازبکستان و قزاقستان بیشترین روابط اقتصادی و تجاری را با طالبان دارند.
توماس نیکلاسون، نماینده ویژه پیشین اتحادیه اروپا برای بازسازی افغانستان که ماموریتش در این کشور در آذرماه به پایان رسید در بیانیهای گفته بود که برای حفظ تعامل اتحادیه اروپا و حمایت از مردم افغانستان، حکومت سرپرست باید اقدامهای بیدرنگی را برای رسیدگی به برخی از مسایل اساسی انجام دهد.
نماینده ویژه اتحادیه اروپا در این خصوص اظهار کرده بود: من افغانستان را با نگرانی عمیق در مورد وضعیت کنونی بشری، سیاسی، حقوق بشری و اقتصادی ترک میکنم. مسیر کلیای که کشور، در نتیجه فرمانها و دستورالعملهای اخیر، در آن قرار گرفته است، نگرانکننده است.
توماس نیکلاسون در سال ۲۰۲۱ میلادی بهعنوان نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان تعیین شده بود و ماموریت او در آذر ماه سال جاری به پایان رسید.