به گزارش ایراف، آمریکا در ۳ سال و نیم گذشته نزدیک به ۳ و نیم میلیارد دلار به افغانستان کمک کرده است اما اکنون در نتیجه فرمان ترامپ، کمکهای این کشور به افغانستان نیز قطع شده است.سرنوشت کمک های آمریکا به افغانستان با سه سناریو همراه است.
سناریوی اول این است که دولت ترامپ مطالباتی را میخواهد و دو کشور به توافق میرسند. در نتیجه ترامپ کمکهای آمریکا به افغانستان را ادامه خواهد داد. آزادی اسرا، آزادی عمل به سازمانهای بینالمللی و همکاری در مبارزه با تروریسم از مواردی هستند که اگر واشنگتن در ازای تداوم کمکها مطرح کند، حکومت طالبان خواهد پذیرفت.
این در حالی است که در این سناریو کمکهای آمریکا ادامه خواهد یافت اما تمکین در مقابل تداوم کمکها، تکرار وضعیت گذشته و کشیده شدن افغانستان به سوی وابستگی بیشتر به کمکهاست.
سناریوی دوم یعنی قطع کمکهای آمریکا به افغانستان در دو حالت رخ خواهد داد. نخست این که مطالبات آمریکا از افغانستان برای طالبان غیر قابل پذیرش باشد. مواردی مانند واگذاری پایگاه بگرام به آمریکا یا تعیین ضرب الاجل درباره اجرایی شدن برخی مسائل مانند بازگشایی مدارس دخترانه مواردی هستند که حکومت طالبان تن به پذیرش آنها نخواهد داد.
حالت دوم در صورتی رخ می دهد که دولت ترامپ بدون طرح هیچ گونه درخواستی از طالبان، کمک ها را قطع کند. برخی از سناتورهای تندرو چنین وضعیتی را خواهان هستند که پیامد ان تشدید بحران اقتصادی و فشار بر مردم افغانستان خواهد بود.
سناریوی سوم این است که دولت ترامپ، بدون هیچ مذاکره و شرطی، کمکها به افغانستان را ادامه دهد و ممکن است برای متقاعد سازی برخی جناحها و افراد مخالف این کمکها کاری کند که حکومت طالبان از این کمکها ذینفع نباشد.
اگاهان می گویند که در بین سناریوهای مطرح درباره سرنوشت کمکهای آمریکا به افغانستان، احتمال سناریوی سوم و اول بیشتر است.
با این حال کارشناسان اذعان می کنند که طالبان باید خود را برای رهایی از وابستگی به کمک های به ویژه آمریکا آماده سازند.
آنان می گویند که حکومت طالبان میتواند با مدیریت سالم منابع اقتصادی افغانستان و استفاده از امکانات منطقهای، با برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت از این وضعیت رها شود و افغانستان را به کشوری بینیاز از کمکهای خارجی به خصوص کمکهای آمریکا تبدیل کند.
این در حالی است که روز گذشته ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان ضمن اشاره به پروژه های اقتصادی این گروه گفت: پروژههای کلان مانند تاپی، تاپ، فایبر نوری و سایر پروژههای بزرگ، هماکنون عملاً در حال اجرا هستند و با تکمیل شدن آنها، افغانستان به درآمدهای قابل توجه و منابع مصرفی کافی دست خواهد یافت.
وی افزود: وزارت دارایی طالبان در کنار بودجهی عادی، سال گذشته ۵۵۵ پروژهی انکشافی را نیز از عواید داخلی تأمین مالی کرده است.
منبع: بررسی تحولات افغانستان