به گزارش ایراف، جوانبخت، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، اعلام کرد که دریچههای سد کمالخان در اسفندماه سال گذشته باز نگه داشته شد و مقداری از سیلابهای رودخانه هیرمند وارد ایران شد.
وی افزود که این انتظار وجود دارد که در سال جاری نیز این اقدام تکرار شود.
وی اشاره کرد که سازه سرریز سد کمالخان در سه سال گذشته مانع ورود آب به ایران شده است، اما در سال گذشته حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب وارد ایران شد که عمدتاً به شرب مردم منطقه اختصاص داده شد.
وی تأکید کرد که برای تأمین آب شرب مشهد دچار زحمت شدهاند.
جوانبخت توضیح داد که ایران همواره تلاش میکند در جلسات کمیساران آب هیرمند و دیگر دیدارها و رایزنیها با مقامات حکومت سرپرست افغانستان، موضوع حقآبه را پیگیری کند.
او اضافه کرد که سد کمالخان در فاصله ۶۰ تا ۷۰ کیلومتری مرز ایران احداث شده و جلوی ورود سیلابها به ایران را میگیرد. با پیگیریهای انجام شده در اسفند سال ۱۴۰۲، دریچههای سد کمالخان باز گذاشته شد و مقداری آب به سمت ایران آمد.
بیشتر بخوانید:
بقایی: طالبان حتی بدون معاهده، حقابه ایران را میدهند
«روابط انسانی و اسلامی» چگونه به تأمین حقابه ایران کمک میکند؟
وی اظهار داشت که در جریان سفر آقای عراقچی به افغانستان، به صورت مفصل درباره موضوع آب گفتگو شد. جوانبخت افزود که در مذاکره با آقای متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت افغانستان، بر اهمیت باز بودن دریچههای سد کمالخان برای جاری شدن آب در مسیر طبیعی رودخانه هیرمند تأکید شد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت که کار درست و مناسب اصلاح سرریز سد کمالخان است و مسیر اصلی سرریز باید به سمت رودخانه هیرمند باشد که به سمت ایران جریان دارد، نه گودزره.
وی افزود که مشکلات ایجادشده به دلیل احداث سد پاشدان بر روی هریرود و کاهش ورودیها به سد دوستی بر تامین آب شرب مشهد نیز تأثیرگذار بوده است.
جوانبخت توضیح داد که تاکنون چهار نوبت با ترکیه درباره مسئله آب صحبت و نگرانیهای ایران را مطرح کردهاند.
وی همچنین به رایزنیهای آبی با تاجیکستان در جریان سفر رئیسجمهور اشاره کرد و گفت: “وارد کردن آب از تاجیکستان ایدهای است که سالها مطرح بوده و مسائل خاص خود را دارد.”
معاون وزیر نیرو به همکاریهای خوب آبی با ترکمنستان بهویژه در دو سال گذشته در برداشت از سد دوستی نیز اشاره کرد.