به گزارش ایراف، آقای سعیدی در یادداشتی که به صفحه فیسبوک خود منتشر کرده، به وضعیت فعلی حکومت طالبان پرداخته و با مطرح کردن مولفههای گوناگون ادعا کرده که عمر این حکومت طولانی پیشبینی نمیشود.
به گفته این تحلیلگر افغان، حکومت طالبان پس از تصرف کابل در ماه اوت سال ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شد. این گروه که در دهه ۱۹۹۰ نیز بر افغانستان حکومت میکرد، اکنون همچنان با چالشهای داخلی و خارجی مواجه است.
سعیدی افزود: طالبان از نظر داخلی، نتوانستهاند یک حکومت همهشمول تشکیل دهند، چرا که بسیاری از گروههای قومی و سیاسی در افغانستان از مشارکت در دولت حذف شدهاند.
او در مورد سیاست خارجی حکومت سرپرست نوشته: “از نظر خارجی، هیچ کشوری هنوز طالبان را به عنوان دولت رسمی افغانستان به رسمیت نشناخته است. روابط آنها با کشورهای همسایه مانند پاکستان، ایران، چین و روسیه بر اساس منافع کوتاهمدت و در چارچوب دیپلماسی مصلحتی پیش میرود. طالبان تلاش کردهاند خود را به عنوان یک گروه میانهروتر نسبت به گذشته معرفی کنند، اما محدودیتهای اجتماعی شدید و نقض گسترده حقوق بشر، مشروعیت آنها را زیر سؤال برده است.”
سعیدی همچنین خاطرنشان کرده که از لحاظ اجتماعی، حکومت طالبان محدودیتهای گستردهای را بر آزادیهای فردی، به ویژه برای زنان، اعمال کرده است. به گفته او، ممنوعیت آموزش دختران، محدودیتهای شدید بر اشتغال زنان و محدودیتهای رفتوآمد، به کاهش نقش اجتماعی زنان در جامعه منجر شده است. افزون بر این، سرکوب رسانهها و آزادی بیان، فضای اجتماعی را برای منتقدان و مخالفان بستهتر کرده است.
او از افزایش فقر و بیکاری نیز در افغانستان نوشته و تاکید کرده که تحریمهای بینالمللی، مسدود شدن داراییهای افغانستان در بانکهای خارجی و کاهش کمکهای بشردوستانه، اقتصاد این کشور را به مرز فروپاشی کشانده است.
به باور سعیدی، مردم افغانستان به شدت وابسته به کمکهای سازمانهای بینالمللی هستند، اما طالبان در مدیریت این کمکها شفافیت کافی را ندارند.
او افزوده که بحران اقتصادی در حال حاضر یکی از بزرگترین چالشهای حکومت طالبان است. اگر آنها نتوانند شرایط اقتصادی را بهبود ببخشند، نارضایتی عمومی ممکن است به بیثباتی داخلی منجر شود.
این کارشناس افغان در ادامه به مقاومت داخلی و گروههای مخالف طالبان نیز اشاره کرده و نوشته است که گروههایی مانند جبهه مقاومت ملی در مناطقی مانند پنجشیر و گروههای افراطی مانند داعش خراسان تهدیدی برای طالبان محسوب میشوند. اگر طالبان نتوانند امنیت داخلی را تأمین کنند، احتمال جنگهای داخلی افزایش مییابد.
این کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در مورد رابطه طالبان با جامعه جهانی هم گفته که اگر طالبان نتوانند خواستههای جامعه بینالمللی را در زمینه حقوق بشر، تشکیل دولت فراگیر و مبارزه با تروریسم برآورده کنند، انزوای آنها ادامه خواهد داشت.
سعیدی در پایان تصریح کرده است که کشورهایی مانند ایران، چین، روسیه و پاکستان نقش مهمی در آینده طالبان خواهند داشت. اگر طالبان نتوانند روابط اقتصادی و سیاسی پایداری را با این کشورها ایجاد کنند، ممکن است حکومتشان به بحرانهای بیشتر دچار شود.
گفتنی است که پیش از این نیز احمد سعیدی، تحلیلگر مسائل سیاسی افغانستان، به درخواست حکم بازداشت دادگاه بینالمللی لاهه برای رهبر و رئیس دادگاه عالی طالبان واکنش نشان داده و گفته بود که این موضوع عرصه را برای طالبان تنگتر میکند.
اشاره: محتوای این گزارش لزوما مورد تأیید پایگاه خبری تحلیلی ایراف نیست و صرفا به منظور آگاهی مخاطبان منتشر شده است.