تقویت تروریسم، تعمیق تنش‌ها؛ دورنمای روابط طالبان و پاکستان چگونه است؟

به گزارش ایراف، جیونیوز پاکستان در گزارشی پیرامون روابط پاکستان و افغانستان نوشته است که زمانی که طالبان در افغانستان به قدرت بازگشت پاکستان در مورد خروج ایالات متحده از منطقه خوشحال بود. عمران خان، نخست وزیر وقت پاکستان، سقوط کابل به دست طالبان را معادل شکستن قید بردگی دانست.

اما روابط عاشقانه اسلام آباد با طالبان افغانستان به دنبال افزایش ستیزه جویی در پاکستان و عدم تمایل طالبان افغان علیه تحرکات تی تی پی،دشمن قسم خورده پاکستان تیره شد. تحلیلگران می گویند که این اکراه ناشی از قرابت ایدئولوژیک، تاریخی، قومی و فرهنگی طالبان افغانستان با تی تی پی است.

این درحالی است که مقامات پاکستان برای مهار این گروه فشار بر مقامات کنونی افغانستان را تشدید کرده اند.

گزارش در ادامه می نویسد: پس از تسلط طالبان در سال 2021 اسلام آباد امیدوار بود از نفوذ تاریخی خود بر حاکمان جدید افغانستان برای مهار تی تی پی استفاده کند. اما این اتفاق نیافتاد. بلکه ستیزه جویی تشدید شد و سال 2023 با بیش از 650 حمله به خونین بارترین سال در تاریخ اخیر پاکستان تبدیل شد که نزدیک به 1000 نفر را که عمدتا مجریان قانون و پرسنل امنیتی بودند، کشته شدند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که تحلیلگران معتقدند که سیاست پاکستان در افغانستان شکست خورده است و یک سیاست ناقص بوده که براساس فرضیات اشتباه بود. سناتور مشهید حسین سید به این رسانه پاکستانی گفته است که ما بیش از حد به آمریکایی ها متکی بودیم و امیدوار بودیم که آنها با ما باشند اما ارزیابی من این بود که آمریکایی ها از پاکستان فقط برای انتقام از تحقیر خود در ویتنام استفاده می کردند.

پیشنهاد:   صلح و آینده افغانستان محور رایزنی نماینده پاکستان با گوترش و اعضای شورای امنیت

مایکل کوگلمن مدیر موسسه جنوب آسیا در مرکز ویلسون در واشنگتن بر این باور است که سیاست پاکستان طی سالیان متمادی باعث پیامدهای زیانبار شده است.

در ادامه این یادداشت آمده است که شکست عمده پاکستان پس از بازگشت طالبان افغانستان به قدرت، افزایش حملات شبه نظامیان بود که اسلام آباد کابل را مسئول آن می داند. اما به گفته کارشناسان پاکستانی دولت طالبان افغانستان به تنهایی مسئول ناامنی هایی اخیر اسلام آباد نیستند. او به جئونیوز گفته است عوامل دیگری که در افزایش موج ناامنی کمک می کند شامل آسیب پذیری های داخلی در استراتژی ضدتروریسم پاکستان و ماهیت متخلخل مرز پاکستان و افغانستان است که فعالیت های شبه نظامی فرامرزی را تسهیل می کند.

به گفته تحلیلگران پاکستانی این کشور فاقد یک استراتژی ملی منسجم و جامع برای مبارزه با تروریسم است. این درحالی است که کوگلمن تا حد زیادی دولت طالبان را مسئول افزایش تروریسم فرامرزی در پاکستان می داند.

چرا طالبان علیه تی تی پی اقدام نمی کند؟

در بخش دیگری از این گزارش در پاسخ به این سوال که چرا طالبان علیه تی تی پی اقدام نمی کند آمده است که اقدام علیه تی تی پی از سوی طالبان افغان خطر ایجاد انشعاب در صفوف طالبان را به همراه دارد. زیرا این گروه نقش مهمی در تامین پناهگاه ها و حمایت در طول جنگ طالبان برای بازپس گیری کنترل افغانستان داشته اند.

به باور کارشناسان پاکستانی سرکوب تحریک طالبان پاکستانی ممکن است جنگجویان این گروه را برای پیوستن به داعش ترغیب کند. مایکل کوگلمن نیز معتقد است که عدم اقدام طالبان افغان علیه تی تی چی به دلیل آن است که این گروه ها «متحد» یکدیگر هستند.

پیشنهاد:   تلاش داعش برای بمب‌گذاری در حرم حضرت زینب(س) خنثی شد

در نهایت این گزارش به نقل از کارشناسان می افزاید که نه طالبان توان جنگ را دارند و نه دولت پاکستان و احتمال وقوع جنگ پایین است.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=50013
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x