به گزارش ایراف، این سفر، نخستین حضور وزیر امور خارجه ایران پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان بود و در حالی انجام شد که این گروه آن را «آغازگر فصلی جدید» در روابط دوجانبه ایران و افغانستان عنوان کرد.
این سفر که در سطح مقامات بالا از اهمیت ویژهای برخوردار بود، نشاندهنده تلاش ایران برای برقراری ارتباط با دولت جدید افغانستان در شرایط پیچیده سیاسی و امنیتی بود.
اما در جریان این سفر، یک مقامی میانپایه طالبان از هیئت ایرانی در فرودگاه کابل به استقبال عباس عراقچی رفت، که این امر خود به نوعی حاکی از عدم استقبال رسمی از سوی مقامات بلندپایه طالبان تلقی میشود، این موضوع سوالاتی را درباره سطح روابط میان ایران و طالبان در زمان فعلی ایجاد کرده است.
یکی دیگر از نکات مهم و پرسشبرانگیز، عدم دیدار وزیر امور خارجه ایران با عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان بود. این مسئله موجب گمانهزنیها و تحلیلهای مختلفی در میان اهالی رسانه و برخی کارشناسان شد و برخی بر این باور هستند که ایران هنوز به شکل قطعی به رسمیت شناختن طالبان به عنوان یک حکومت مستقل نپرداخته است. این در حالی بود که طالبان از این دیدار بهویژه بهعنوان یک گام مهم در روابط دوجانبه خود با ایران انتظار داشت.
علاوه بر این، طالبان که کنترل رسانهای بر این سفر داشت، شرایط خاصی را برای حضور رسانهها فراهم کرد و عباس عراقچی به تنهایی و بدون حضور همتای طالبان خود در جمع خبرنگاران حاضر شد و سخنرانی کرد.
این اقدام نیز خود به نوعی از تنشها و پیچیدگیهای روابط میان دو طرف حکایت داشت و سوالاتی را در مورد میزان هماهنگی و همکاری میان ایران و طالبان مطرح کرد.
حضور وزیر امور خارجه ایران در یکی از رستورانهای کابل نیز موضوع دیگری بود که در فضای مجازی و در میان کاربران افغان مورد توجه زیادی قرار گرفت.
این حضور، به ویژه در شبکههای اجتماعی، به شدت مورد بحث و بررسی قرار گرفت و واکنشهای متفاوتی را در پی داشت. بسیاری از کاربران افغان به این مسأله توجه کردند که این حرکت میتواند نمادی از تلاش ایران برای نزدیکتر شدن به مردم افغانستان و فراتر از مسائل سیاسی باشد.
این سفر، اگرچه تنها یک روز به طول انجامید، اما نشاندهنده تحولات مهم در دیپلماسی ایران با طالبان و افغانستان بود و پرسشها و واکنشهای زیادی را در میان تحلیلگران و رسانهها برانگیخت.