به گزارش ایراف،نظامالدین محمدی در گفتگوی اختصاصی با ایراف گفت زمانی که برای تمدید اقامت پاسپورت خود به سفارت افغانستان در تهران که اکنون تحت کنترل طالبان است مراجعه کرده با بازداشت و بازجویی از سوی افراد مختلف مواجه شده است.
او توضیح می دهد که هنگام مراجعه به سفارتخانه افغانستان برای تمدید گذرنامهاش با مشکلاتی رو به رو میشود که در نهایت از طریق یکی از دوستانش برای حل این موضوع به یکی از کارمندان سفارت معرفی میشود. او میگوید هنگام مراجعه به این شخص او سوالات مختلفی از جمله اینکه آیا فرمانده اربکی (پلیس محلی) در افغانستان بوده یا نه، مواجه شده است.
بعد از این پرسشها این کارمند سفارت با شخص دیگری تماس میگیرد و سپس نظام الدین را در طبقه دیگری از ساختمان سفارت نزد فردی که به او «مفتی» گفته میشده میفرستند و او نیز سوالاتی در مورد پیشینه او و وضعیت کنونی اش میپرسد و از او میخواهد که فردی را در محل زندگیاش در افغانستان معرفی کند تا پس از تحقیقات از او گذرنامهاش داده شود.
این فرمانده نظامی پیشین افغانستان ادعا میکند که همچنین در جریان بازداشت یک فرد «امنیتی» تلفن همراه او را گرفته و آن را بررسی کرده است.
او می گوید پس از بررسی تلفن همراهش کارمندان سفارت او و فردی که او را به سفارت برای پیشبرد امورش معرفی کرده بود تهدید کردهاند که چرا «یک قاتل» را معرفی کرده است.
این نظامی پیشین افغان میگوید که عوامل طالبان در سفارت افغانستان در تهران در جریان این بازجویی او را «دشمن» خطاب کرده است.
نظامالدین میگوید که سپس او را به طبقه همکف سفارت برای بازجویی و تحقیق بیشتر فرستادند. او می افزاید در همین زمان از سفارت فرار کرده است.
طبق گفته آقای محمدی، هنگام فرار از سفارت، ماشین دیپلماتیک طالبان او را تعقیب کرده که در نهایت منجر به درگیری با این افراد در خیابان شده است.
به گفته آقای محمدی پس از فرار او با دو کارمند سفارت در خیابان که قصد انتقال به داخل ماشین را داشته اند درگیر شده و در نتیجه موفق به فرار از دست کارمندان سفارت شده است.
نظامالدین محمدی در گفتگو به ایراف تایید کرد که به مدت دو ساعت در بازداشت بوده و تهدید شده است؛ اما مورد شکنجه قرار نگرفته است. آقای محمدی ضمن رد شکنجه از سوی طالبان می گوید که چندساعت در سفارت افغانستان از سوی فردی به نام «رحمانی» مورد بازجویی و تهدید قرار گرفته است.
این نظامی پیشین مخالف طالبان می گوید که تمام مدارک او از جمله پاسپورت، شناسنامه(تذکره)، برگه سرشماری و حتی تلفن همراه او نزد طالبان در سفارت افغانستان مانده است.
کارشناسان حقوق کنسولی میگویند که با وجود برخورداری سفارتخانهها از مصونیت دیپلماتیک، بازداشت مخالفان حکومتها از سوی نمایندگیهای دیپلماتیک، کاملا غیرقانونی است و مصداق «آدمربایی» محسوب میشود.
اما این نخستین بار نیست که نمایندگی های سیاسی افغانستان در ایران پس از آن که طالبان کنترل آن را برعهده گرفته اند، مخالفان سیاسی و نظامی طالبان را مورد بازداشت قرار می دهند.
در نخستین مورد، در خردادماه سال گذشته، قاری عیسی محمدی، از سوی دیپلمات های طالبان در فرودگاه مشهد بازداشت شد. در این حادثه سه دیپلمات طالبان تلاش کردند تا قاری عیسی محمدی را که قصد سفر به آلمان را داشت از فرودگاه مشهد بربایند.
براساس گزارش رسانه ها زمانی که به او اعلام شد که ممنوعالخروج است، او از پرواز جا ماند و این سه تن از اعضای طالبان با استفاده از این فرصت سعی کردند در محوطه فرودگاه مشهد وی را به زور به یک ماشین دارای پلاک دیپلماتیک سوار کنند.
این اقدام، واکنشهای گستردهای را برانگیخت و بازتاب وسیعی در رسانهها و افکار عمومی دو کشور داشت.