به گزارش ایراف، همه ساله با فرا رسیدن فصل زمستان شهروندان منطقه هرات افغانستان از قطعی بی رویه برق گلایه مند هستند.
همین یک ماه قبل بود که با آغاز موج اول سرما برق هرات دچار نوسان شد و برای مدتی نیز برق وارداتی از ترکمنستان در این منطقه قطع شد.
اوایل آذر ماه زمانی که برق وارداتی از ترکمنستان قطع شد مسئولان شرکت برشنا به این کشور سفر کرده و قرارداد واردات از این همسایه شمالی را تمدید کردند.
هرات، که در غرب افغانستان موقعیت دارد، برق مورد نیاز خود را از ایران و ترکمنستان وارد و تأمین میکند.
صادرات برق ایران به افغانستان
ایران از سالها قبل قرارداد صادرات برق به منطقه هرات را امضا کرده بود. حجم صادراتی برق ایران به این منطقه 175 مگاوات که از این میزان به وطر میانگین 110 مگاوات تامین می شود.
محمدعلی فرحناکیان مشاور سابق وزیر نیرو گفته است شبکه برق ایران به شهر هرات افغانستان متصل است و توسط سه یا چهار خط انتقال برق انجام میشود.
ظرفیت انتقال برق ایران به این کشور ۱۷۵ مگاوات است که ۱۱۰ مگاوات آن صادر میشود هر چند طرح های بزرگی هم پیشبینی شده که ۵۰۰ تا ۶۰۰ مگاوات به این ظرفیت اضافه شود.
نکته حائز اهمیت در این است که هم اکنون به دلیل ناترازی تولید و مصرف برق امکان صادرات بیشتر به این کشور وجود ندارد هرچند که در زمان پیک به طور کلی صادرات برق به افغانستان از سمت ایران متوقف می شود.
صادرات برق ترکمنستان به هرات
همانطور که گفته شد به غیر از ایران، ترکمنستان نیز اقدام به صادرات برق به همسایه جنوبی خود می کند.
سال 93 اولین قرارداد صادرات برق بین ترکمنستان و افغانستان به امضا رسید. در حال حاضر افغانستان از 100 درصد نیاز برق خود 70 درصد را وارد می کند که عملا بیشترین برق وارداتی این کشور از ترکمنستان است.
اهالی افغانستان گفته اند یکی از دلایل قطع برق از سمت ترکمنستان عدم پرداخت برق بها از سمت افغانستان است اما مسئولان شرکت برشنا گفته اند تمام وجوه خرید برق از این کشور تسویه شده است.
براساس قرارداد قدیمی که بین دو کشور به امضا رشیده است سالانه 500 مگاوات باید برق از این کشور وارد شود و قرار است با تعمیرات خط انتقال برق از این کشور حجم واردات به یک هزار مگاوات نیز برسد ولی در زمستان همان 500 مگاوات هم به افغانستان نمی رسد.
ترکمنستان اعلام کرده است به دلیل برودت هوا این کشور نیازمند برق است و امکان صادرات به رقم توافق شده را ندارد از سوی دیگر مسئله خطوط انتقال است.
برخی از اهالی هرات گفته اند خرابکاری هایی که در خط انتقال برق ترکمنستان صورت گرفته است موجب شده است تا خط انتقال برق نتواند به طور کامل برق را منتقل کند.
هم اکنون چندین دکل فشار قوی انتقال برق از ترکمنستان به افغانستان غیر فعال هستند و مابقی دکل ها نمی توانند بار انتقال را به دوش بکشند.
ترکمنستان و افغانستان آذرماه امسال در کنار تمدید قرارداد واردات برق قرارداد به روز رسانی و تعمیر دکل های انتقال برق را نیز به امضا رساندند به طوری که مقرر شد بعد از فصل سرما شرکت برق ترکمنستان کار تعمیرات دکل های انتقال برق را انجام دهد تا بتوان از ظرفیت انتقال 1000 مگاواتی برق ترکمنستان استفاده کرد.