به گزارش ایراف، مسئولان وزارت کشاورزی و دامداری طالبان اعلام کرده اند مردم این کشور می توانند در تولید و پرورش ماهی سرمایه گذاری کنند و جای واردات ماهی که از پاکستان به این کشور می آمد را با تولیدات داخلی پر کنند.
یکی از مراکز پرورش ماهی در افغانستان ولایت ننگرهار است که سالانه نزدیک به 200 تن ماهی در این ولایت تولید و روانه بازار مصرف می شود.
مولوی محمد ولی محسن، رییس اداره کشاورزی و آبیاری و دامداری در ایالت ننگرهار گفته است که در حال حاضر 100 مزرعه پرورش ماهی در این منطقه وجود دارد که سالانه حدود 200 تن ماهی در این مزارع تولید می شود.
وی گفته است اگر به طور متوسط در هر مزرعه 3 نفر به صورت مستقیم اشتغال داشته باشند این مزارع می توانند سرانه اشتغال را در کشور افزایش دهند.
به گفته این مقام مسئول با وجود آنکه اختلافات بین افغانستان و پاکستان ادامه دارد؛ اما روزانه 10 تن گوشت ماهی وارد بازار افغانستان می شود که البته این رقم در سالهای گذشته بیش از این میزان بوده است.
پیش از این، وزارت کشاورزی و دامداری افغانستان اعلام کرده بود که صنعت پرورش ماهی در این کشور رونق خوبی دارد و با حمایتهایی که از صاحبان این کسبوکار می شود می تواند منجر به ایجاد شغل برای جوانان افغانستانی شود.
براساس اعلام مسئولان این وزارتخانه برنامه برای افزایش مزارع پرورش ماهی در افغانستان در حال انجام است و براین اساس سالانه 10 تا 15 هزار تن ماهی باید به تولیدات افزوده شود.
واردات تخم ماهی از ایران و پاکستان
در حال حاضر به خاطر مسافت طولانی و حتی عدم فروش تخم ماهی از کشورهای اروپایی، کشاورزان افغان سعی کردهاند تخم ماهی پرورشی خود را از طریق ایران و یا پاکستان تهیه کنند.
بیشتر این مراکز پرورش ماهی خصوصی هستند و به همین دلیل صاحبان آنها می توانند به راحتی برای تامین تخم ماهی به ایران و پاکستان رفت و آمد کنند.
یکی از تولیدکنندگان ماهی در افغانستان گفته است تخم ماهی چشمزده را از طریق واسطه های خود از ایران و پاکستان تهیه میکند.
وی گفته است اگرچه وضعیت جنگی بین پاکستان و افغانستان وجود دارد؛ اما تاکنون این مسئله مشکلی برای خرید تخم ماهی چشمزده برایش ایجاد نکرده است.
اگرچه مسئولان وزارت کشاورزی افغانستان اعلام کردهاند از تولیدکنندگان و پرورش دهندگان ماهی سردآبی حمایت میکنند؛ اما در طول سه سال گذشته کمترین میزان مجوز احداث مزارع برای داوطلبان این بخش صادر شده است؛ با این حال علاقمندان به پرورش ماهی در افغانستان روز به روز در حال گسترش هستند.
در حال حاضر برای پرورش ماهی نیاز به 6 تا 8 ماه زمان است که در این مدت غذادهی و تامین مایحتاج ماهیها مانند ویتامین ها نیز هزینهبر هستند.
به گفته تولیدکنندگان، نهاده های تولید باید از کشورهای دیگر وارد شود؛ زیرا در داخل افغانستان هم اکنون مواد تولید ماهی نیز به طور گسترده وجود ندارد.
نیاز به گوشت ماهی در افغانستان
براساس آمارهایی که در حکومت پیشین افغانستان وجود داشت در سبد غذایی هر افغان سالانه یک تا 2 درصد گوشت ماهی گنجانده شده بود؛ اما به دلیل افزایش قیمت تولید و همچنین کمبود واردات این میزان نیز در سالهای 2020 کاهش یافت و به کمتر از یک درصد نیز رسیده است. با این حال گوشت ماهی یکی از ارزان ترین گوشت ها در افغانستان به شمار می رود.
مسئولان بخش پرورش ماهی در وزارت کشاورزی میگویند باید اقداماتی انجام داد که تولید ماهی در کشور بالا رود و نیاز مصرف کنندگان در داخل کشور تامین شود این مسئله می تواند در کاهش قیمت تمام شده نیز کمک کند.
آنها میگویند که به منظور فراهم کردن بخش بیشتری از گوشت مصرفی ماهی، تصمیم دارند مراکز بزرگ تکثیر و پرورش ماهی را در نقاط مختلف کشور ایجاد کنند.
مسئولان این وزارت گفتهاند قصد دارند یک مزرعه با ظرفیت تولید روزانه ۶۰ هزار قطعه ماهی احداث کنند با بهرهبرداری از آن برخی از استانهای این کشور در تامین ماهی خودکفا خواهند شد.
اما اینکه این وزارت چه زمانی میتواند نیاز مصرف ماهی افغانستان را از منابع داخلی تامین کند، باید منتظر ماند و دید.