به گزارش ایراف، اسماعیل بقایی؛ سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، امروز (دوشنبه ۱۷ دی ماه) در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت: وزارت امور خارجه به عنوان متولی دیپلماسی کشور موضوع تامین حقابه ایران از رودخانههای مرزی کشور را به عنوان یکی از دستور کارهای مهم پیگیری کرده و به طور مشخص در رابطه با هریرود و افغانستان موضوع به سالها پیش برمیگردد. ما هم اعتراض کردیم و با دولت وقت افغانستان نیز این موضوع را مطرح کردیم و پیگیری میکنیم.
بقایی ادامه داد: آبهایی که از سالها پیش از سمت افغانستان به سمت ایران روان بوده، حقوقی را برای طرفین ایجاد میکند و ما برای این موارد سند مشخص داریم و ما انتظار داریم مقامات افغانستان به این موارد توجه کنند. سفارت ما در افغانستان فعال است و آقای بیگدلی موضوع را پیگیری خواهند کرد.
بخشی از توافقنامه ایران – روسیه، امنیتی و نظامی است
بقایی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران عنوان کرد: موافقتنامه همکاری ایران و روسیه ابعاد مختلفی دارد و بخش مهمی از این موافقتنامه حوزه های اقتصادی، تجاری، دفاعی و امنیتی است. این سند به نوعی بروزرسانی موافقتنامه همکاری دو کشور است که در ۱۳۷۹ به تایید دو کشور رسید. این سند جدید تکمیلکننده و تشریحکننده سند قبلی است. این سند از اوایل تابستان به تایید دو کشور رسید؛ منتهی ما برای امضای سند توسط روسای جمهور دو کشور منتظر زمان مناسبی بودیم.
سفر رییس جمهور به تاجیکستان
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص سفر رئیس جمهور ایران به تاجیکستان گفت: ما با تاجیکستان یک رابطه تمدنی است و قرار است رئیس جمهور سفری به این کشور داشته باشد و اسناد مهمی در این سفر به امضای دو کشور برسد. این سفر در اواخر این ماه انجام خواهد شد.
مساله کامیونداران ایرانی در ترکیه سیاسی نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص مشکلاتی که برای کامیون های ایران در ترکیه به وجود آمده توضیح داد: موضوع کامیون ها در ترکیه یک موضوع سیاسی نیست؛ بلکه یک موضوع فنی است و بخش حمل و نقل و تامین سوخت به آن رسیدگی خواهند کرد. طی روزهای گذشته گفتگوهایی در این باره انجام شده و قرار است هیئتی از طرف ایران به ترکیه سفر کند تا این موضوع را حل کند.
سوریه نباید به پناهگاه تروریستها تبدیل شود
بقایی در پاسخ به یکی از خبرنگاران گفت: مواضع ما در رابطه با سوریه کاملا روشن است. ما به انتخاب سوری ها احترام میگذاریم، حفظ تمامیت ارضی این کشور برای ما و سایر کشورهای منطقه اهمیت زیادی دارد. سوریه باید بتواند برای آینده خودش تصمیم بگیرد در عین حال، باید توجه داشت که سوریه به محلی برای تروریستها تبدیل نشود.
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد سفر تخت روانچی به هند گفت: این سفر برای شرکت در نشستهای مشورتی انجام شد. ایشان با همتای خود و وزیر خارجه هند گفتگو کرد. خیلی از بحثها از جمله موضوعات تجاری و اقتصادی مورد گفتگو قرار گرفته و در رابطه با بندر چابهار، راه آهن چابهار و تسهیل صدور روادید برای ایرانیان بحثهایی انجامشده است.
بقایی درباره سفر السودانی؛ نخست وزیر عراق به تهران گفت: جزئیات سفر را دفتر ریاست جمهوری اطلاع رسانی میکند. این سفر به دعوت رئیس جمهور ایران صورت میگیرد. در چارچوب مراودات و رفت و آمدهای ایران و عراق است و در مورد مناسبات دوجانبه صحبت میشود. در مورد اجرای تفاهماتی که از قبل داشتیم و همچنین درباره تحولات منطقه گفتگوهایی خواهد شد.
گروگانگیری اتباع ایرانی توسط آمریکا
وی در ادامه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران گفت: در خصوص اتباع ایرانی در برخی از کشورها که مورد اتهام آمریکا قرار گرفتهاند را نوعی گروگانگیری میدانیم و این موضوع را محکوم میکنیم و اینکه یک پوشش قضائی درست کنند تا اتباع ایرانی را به دام بیاندازند هم غیرقانونی است و هم غیر اخلاقی.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص از سرگیری روابط ایران با برخی از کشورها مانند لیبی و بحرین گفت: رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با همسایگان شامل تمام کشورهای منطقه میشود و رفت و آمدهای دو سه ما گذشته بر این تحولات متمرکز بود، اما در سفرهای آینده گسترش مراودات نیز مطرح خواهد شد. روند گسترش روابط ایران با بحرین و لیبی در دستور کار قرار دارد و امیدواریم که به نتیجه مطلوب برسد.