به گزارش ایراف، نیویورک تایمز در گزارشی که امروز منتشر کرده آورده است که طالبان برای احیای اقتصاد خود به سنگ های قیمتی از جمله زمرد چشم دوخته اند.
در این گزارش آمده است که طالبان در ولایت پنجشیر که منبع زمرد است از فروش این سنگ قیمتی به عنوان بخشی از تلاش دولت برای پول نقد استفاده می کند.
در ادامه این گزارش آمده است که از زمان به دست گرفتن قدرت در آگوست 2021 طالبان می گویند که قراردادهایی با سرمایه گذاران زیادی برای استخراج سنگ های قیمتی، طلا، مس، آهن و سایر مواد معدنی ارزشمند مانند کرومیت امضا کرده اند. این گنجینه های دفن شده یک راه نجات بالقوه پرسود برای اقتصاد ضعیف محسوب می شوند.
این در حالی است که دولت ایالات متحده تخمین می زند که حداقل یک تریلیون دلار ذخایر معدنی در زیر مناطق ناهموار افغانستان قرار دارد. این کشور سرشار از مس، طلا، روی، کرومیت، کبالت، لیتیوم و مواد معدنی صنعتی و همچنین سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی مانند زمرد، یاقوت و لاجورد است.
همچنین به گفته دفتر بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) افغانستان دارای گنجینه ای از عناصر خاکی کمیاب است که در فناوری های مدرن مانند لپتاپ، موبایل و وسایل نقلیه الکتریکی استفاده می شود.
نیویورک تایمز می افزاید که اکنون طالبان در تلاش هستند تا کاری را انجام دهند که ایالات متحده در طول 20 سال اشغال خود نتوانست انجام دهد.
سیگار در گزارشی که در ژانویه 2023 منتشر کرد نتیجه گرفته که دولت ایالات متحده نزدیک به یک میلیارد دلار بری توسعه پروژه های معدنی در افغانستان هزینه کرده است؛ اما پیشرفت محسوس ناچیز و ناپایدار بوده است؛
اما طالبان با از دست دادن کمک های افغانستان به شدت به دنبال کسب درآمد هستند.
در طول جنگ، آمریکا تقریبا 143 میلیارد دلار کمک توسعه ای و بشردوستانه به افغانستان ارائه کرد و از دولت همسو با خود حمایت به عمل آورد. به گفته سیگار از سال 2021 ایالات متحده 2.6 میلیارد دلار در چارچوب این کمک ها ارائه کرده است که توسط پیمانکار خصوصی در بسته های نقدی بسته بندی شده در پروازها به کابل تحویل داده شده است.
بانک جهانی در ماه آوریل گزارش داد که اقتصاد افغانستان در دو سال گذشته 26 درصد کوچک شده است. این بانک گفت که کاهش شدید کمک های بین المللی افغانستان را بدون هیچگونه موتور رشد داخلی رها کرده است.
افزون بر این به گفته بانک جهانی ممنوعیت تریاک توسط طالبان 1.3 میلیارد دلار یا 8 درصد از تولید ناخالص داخلی افغانستان به کشاورزان زیان وارد کرده است.
به گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل این ممنوعیت منجر به از دست دادن 450.000 شغل و کاهش 95 درصدی زمین های زیر کشت خشخاش شده است.
نیویورک تایمز می افزاید که استخراج از معدن می تواند به جای خشخاش به عنوان یک جریان درآمد ثابت کمک کند.
در همین راستا طالبان درحال حاضر از فروش زمرد مالیات میگیرند. در دولت قبلی تجارت زمرد یک تجارت فاسد برای همه بود. جنگسالاران و دلالان مرتبط با سیاست بر تجارت مسلط بودند و جمع آوری مالیات در بهترین حالت تصادفی بود؛ اما اکنون حکومت طالبان حراج های هفتگی زمرد را راه اندازی کرده اند و تمام فروشها را کنترل کرده و مالیات میگیرند. طالبان همچنین از دیگر سنگهای قیمتی نیز مالیات دریافت میکنند.
نیویورک تایمز همچنین به نقل از همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن و نفت طالبان گزارش داده است که طالبان تاکنون 560 مجوز زمرد را برای سرمایه گذاران خارجی و افغان صادر کرده است.
همچنین به گفته این مقام طالبان مجوزهایی برای استخراج معادن یاقوت در پنجشیر و کابل صادر شده است؛ اما بسیاری از این مجوزهای جدید مربوط به معادنی است که به دلیل مشکلات هنوز افتتاح نشدهاند.