به گزارش ایراف، ابوالفضل ظهره وند نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی شب گذشته ( ۱۶ دی ماه) در برنامه گفتگوی ویژه خبری پیرامون طرح ساماندهی اتباع در ایران صحبت کرد.
ظهره وند در این گفتگو مطرح کرد که حضور اتباع افغانستان در ایران ساختار کشور را برهم نزده است. او گفت: وقتی رقم اتباع به ۵ تا ۶ میلیون برسد میتواند ساختار های یک کشور را منهدم کند و آشوب ایجاد میکند اما در ایران حضور اتباع افغانستان چنین نتیجه ای نداد و همه ما با هم زیست میکنیم.
نماینده تهران در ادامه گفت: ایران چه پتانسیلی دارد که با وجود تمام مشکلات و تحریم هایش ظرفیت پذیرش این تعداد از اتباع را داشته است. وضعیت که ما در حال حاضر با آن مواجه هستیم محصول عملکرد چند دهه اخیر آمریکا و اروپا در صحنه افغانستان است در واقع آمریکا و اروپا یک جامعه را شخم زدند، جابجا کردند و در نهایت منهدم کردند.
ظهره وند با پناهجو خواندن اتباع افغانستان در ایران گفت: در واقع افغانستانی هایی که در ایران هستند پناهجو هستند مهاجر نیستند و بی جا هستند و با تمام آنها آمدند تلاش کردند و وضعیت را سامان دادند و مردم ایران نیز به آنها کمک کرد و این موضوع نشان دهنده پتانسیل اجتماعی ایران است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از این گفتگو درخصوص فرصت یا تهدید بودن مهاجرین توضیح داد :مهاجرت هم فرصت است هم تهدید. خیلی از کشورها مهاجر پذیر هستند و خیلی از کشورها مهاجر فرست و معمولا کشورهایی که مهاجرپذیر هستند مهاجر انتخاب میکنند و این برایشان فرصت است و نمونه آن آمریکا و کانادا و اروپا. این کشورها نخبه ها را جذب میکنند و از ظرفیت های بی نظیر آنها نهایت استفاده را میکنند و این نوع مهاجرت بسیار خوب است.
وی افزود: از لحاظ اینکه مهاجران میتوانند در یک کشوری که ناامن است سرمایه گذاری کنند و اقتصاد آن کشور را آباد کنند مهاجرت یک فرصت محسوب می شود و علت رشد غرب نیز همین موضوع است سرمایه گذار ها را جذب میکند.
نماینده تهران در ادامه بیان کرد: کشور ما درخصوص مهاجرت هیچ گونه انتخابی نکرد و یک موضوع کاملا جبری بوده است.خیلی از افغانستانی ها ثروت داشتند و میتوانستند در کشور ما سرمایه گذاری کنند اما چون شرایط را برایشان مهیا نکردیم آن ثروت را به کشورهای دیگر منتقل کردند اما نکته مهم این است افغانستانی ها بدلیل اشتراک فرهنگی، زبانی و هویتی ترجیح میدادند در ایران سرمایه گذاری کنند اما ما نتوانستیم از این فرصت استفاده کنیم. افغانستانی ها خود را جزء ایرانشهر می دانند و ایران را کشور مادر میدانند. در واقع ما دچار ناترازی و عدم ساماندهی هستیم.
ظهره وند تاکید کرد: موقعیت ما از لحاظ ژئوپلیتیکی سبب شده مهاجرین را جذب کنیم و ضعف های آنها را جذب کردیم و ثروتمندان آنها به کشورهای دیگر رفته اند. پشت بی جا شدن این ضعف ها و فارسی زبانان انگیزه های سیاسی – امنیتی غرب برای بهم ریختن امنیت منطقه وجود دارد.در افغانستان قوم زدایی رواج پیدا کرده و ترکیب جمعیتی که قبلا به نفع فارسی زبانان بود درحال تغییر است و اقوام دیگر را در افغانستان جایگزین میکنند.
وی افزود:ما باید سیاست هایی را اعمال کنیم که باعث بازگشت پناه جویان به وطن خود شود چون هیچ پناه جو و مهاجری از اینکه شهروند درجه دو باشد رضایت ندارد و مایل است به وطن خود برگردد. ایران ظرفیت پذیرش این مهاجرین را داشته است اما باید آنها را ساماندهی کند.
نماینده مردم تهران در ادامه خاطرنشان کرد: باید ورود اتباع به کشور قطع شود تا ما بتوانیم همین اتباع که درحال حاضر در کشور هستند را ساماندهی کنیم.اگر ساماندهی اتباع انجام شود میتوانیم از ظرفیت آنها استفاده کنیم.
اوهمچنین افزود:جوانان تحصیل کرده ما حاضر به انجام هرکاری نمیشوند و اتباع افغانستانی این امور را انجام میدهند. کارگران افغانستانی خوب کار میکنند و دست مزد بسیار پایینی دریافت میکنند و از طرفی بیمه ندارند و به یک جای خواب راضی میشوند.
وی اظهار کرد: افغانستان و ایران پاره تن هم هستند و جدا نخواهند شد ما امروز و فردا این مشکلات را نداریم اما فردا این مشکلات حل خواهد شد.
حضور مهاجرین فرصت بود اما نتوانستیم استفاده کنیم
علی اصغر نخعی راد نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: حضور مهاجرین یک فرصت بود که در اختیار ایران قرار گرفت اما چون به این فرصت سامان نبخشیدیم، نتوانستیم از ظرفیت آنها استفاده کنیم. چون حضور این تعداد از اتباع در کشور احساس نمیشد بدلیل اینکه مشکلی ایجاد نمیکردند ما فرصت پیدا نکرده ایم که به آنها نظم ببخشیم و به اندازه ای که به آنها نیاز داریم در کشور نگه داریم.
وی افزود: زمانی در کشور افغانستان مشکلاتی پیش آمد و تعدادی از مردم آنها به کشور ما مهاجرت کردند و ما هم پذیرای آنها بودیم اما زمانی که مشکلات کشور خودشان برطرف شد باید به کشور خود بازگشتند و ما هم به اندازه ای از آنها که نیاز داشتیم و منافع ملی حکم می کند در کشور نگه می داشتیم. ما باید به اندازه ای که نیروی کار، نخبه و سرمایه نیاز داریم از میان اتباع جذب کنیم و بقیه را با احترام به کشور خودشان بازگردانیم. درحال حاضر اتباع افغانستانی در کشور ما بیش از حد نیاز است و باید مازاد را به کشور خودشان بازگردانیم.
نماینده مردم مشهد عنوان کرد: میانگین چیزی حدود ۷ میلیون اتباع افغانستانی در کشور داریم و ما حدود نیمی از این تعداد را نیاز داریم و نیمی مازاد هستند.استان هایی که مهاجرین در آنها کار میکنند آمار بیکاریشان کمتر از استان هایی است که اتباع درآنها حضور ندارند یعنی این افراد به نوعی شغل ایجاد میکنند.
نخعی راد توضیح داد: ما اطلس مشاغل داریم و این اطلس مشاغل نشان میدهد که اتباع باید در چه شغل هایی مشغول شوند (اتباعی که کارهای یدی انجام میدهند ).این طرح نشان میدهد اتباع حتی باید کجا زندگی کنند و محله های زندگیشان کاملا مشخص باشد و نیازی نیست بصورت کلونی زندگی کنند.
وی درخصوص طرح ساماندهی اتباع خارجی گفت: ما نمیخواهیم مهاجر جدید جذب کنیم و برای آنها کارت اقامت صادر کنیم بلکه از میان همین مهاجرینی که در کشور هستند اولویت بندی میکنیم و بر اساس سابقه آنها کارت های ۱ ساله بعد کارت ۵ ساله و در نهایت کارت پنج ساله صادر میشود و در مشاغلی که مشخص شده مشغول بکار میشوند و مازاد تعداد مورد نیاز که کارت ندارند محترمانه از کشور خارج میشوند اما میتوانند مانند بقیه کشورها برای زیارت به ایران رفت و آمد کنند.
این عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شورا ها تاکید داشت: اگر ما یک نظمی ایجاد کنیم کارها سروسامان میگیرند که تا امروز این ساماندهی انجام نشده است. در این طرح درباره تابعیت صحبت نشده فقط درخصوص کارت اقامت و آن هم نهایت تا مدت ۱۰ سال صحبت شده است.