به گزارش ایراف، احمد سعیدی، سفیر سابق افغانستان در پاکستان در گفتگوی اختصاصی با ایراف به بررسی روابط تنش آلود پاکستان و طالبان افغانستان در روزهای اخیر پرداخته است.
این دیپلمات پیشین افغان در خصوص حملات هوایی ارتش پاکستان به خاک افغانستان همزمان با نخستین سفر محمد صادق نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان در کابل معتقد است که دو دستگی میان ارتش و دولت اسلام آباد منجر به حملات هوایی ارتش پاکستان در مناطق مرزی افغانستان شده است.
به گفته سعیدی این ارتش پاکستان است که حرف اول را در اتخاذ سیاست های این کشور می زند. به باور او محمد صادق خان نماینده حکومت ملکی(غیرنظامی) پاکستان است، نماینده شهباز شریف و کابینه دولت شریف است نه ارتش پاکستان.
این چهره سیاسی افغانستان در ادامه افزود که بین دولت و ارتش پاکستان نگاه واحدی به حل مساله تی تی پی وجود ندارد. به گفته او «ارتش پاکستان بر سر مساله با تی تی پی با دولت پاکستان توافق ندارد. به همین جهت وقتی فوج (ارتش پاکستان) از این حادثه خبر شد که صادق خان بدون مشورت به کابل رفته او را فراخواند و بمباران را آغاز کرد. چون در پاکستان دو سیاست است: یکی اردوی پاکستان و استخبارات پاکستان است که میخواهد تی تی پی را از طریق کوبیدن و جنگ حذف کند نه از طریق مذاکره و دیگری حکومت پاکستان است که آماده مذاکره است اما این حکومت صلاحیت مذاکره را ندارد.»
احمد سعیدی در بخش دیگری از این گفتگو در پاسخ به چرایی سفر عاصم ملک، رئیس آی.اس.آی پاکستان در بحبوحه تنش های اخیر میان طالبان افغان و اسلام آباد به دوشنبه اظهار داشت که این سفر با هدف جذب نیروهای تاجیک و ازبک افغانستان صورت گرفته است.
سعیدی گفت که پاکستان همواره در رابطه خود با افغانستان به پشتون ها تکیه کرده است حالا این کشور به این درک رسیده اند که باید با دیگر گروه های قومی وجریان های سیاسی افغانستان ارتباط بگیرند و وابستگی خود به پشتون های افغانستان را کاهش دهد.
او افزود: «مقامات پاکستانی و استخبارات پاکستان به این نتیجه رسیده اند که طی چهار دهه روابط در افغانستان تنها با پشتون ها رابطه داشته اند و با تاجیک ها و ازبک ها رابطه نداشته اند.اکنون ارتش پاکستان به این نتیجه رسیده است که باید روابط را با تاجیک ها و جبهه مقاومت برقرار و وانمود کنند که تنها به پشتون ها تکیه ندارند و با تاجیک ها نیز ارتباط دارند. پس پاکستان در تلاش است تا با دیگر اقوام افغانستان چون تاجیک ها و ازبک ها رابطه برقرار کند.»
او همچنین در ادامه افزود که این سفر با هدف فشار و اولتیماتوم به طالبان صورت گرفت که نتیجه نخواهد داشت. سعیدی اظهار داشت: « باید گفت که این جا مساله حکومت دوشنبه مطرح نیست. این نوعی فشار از سوی پاکستان برای طالبان افغانی و برای پشتون ها است. یعنی اینکه اگر شما با ما همکاری نکنید ما دست به دامن دیگری از جمله تاجیکستان و گروه هایی که در این کشور حضور دارند دراز می کنیم. هدف در واقع نوعی فشار و اولتیماتوم به طالبان افغانستان است که نتیجه مطلوبی را هم نخواهد داشت.»
سعیدی موارد دیگری را نیز در علت سفر این مقام بلندپایه امنیتی پاکستانی به دوشنبه نیز بیان کرد. به گفته او بحث بدخشان و واخان که از مهم ترین مباحث در امر تروریسم است نیز از اهداف این سفر بوده است. اوهمچنین افزود که این سفر درحالی رقم خورد که همزمان با آن رئیس جمهورتاجیکستان برای مدت معینی رئیس دوره ای امنیت آسیای میانه شد و این مساله هم نقش کلیدی دارد.»
طالبان پاکستان در صفوف طالبان افغان نفوذ کردند
سفیر سابق افغانستان برای پاکستان همچنین پیرامون رابطه طالبان افغانستان و طالبان پاکستان با یکی عنوان کردن این دو گروه با رهبری واحد هبت الله گفت که طالبان افغان نمی توانند به دلیل نفوذ طالبان پاکستانی در صفوف خود با این گروه مقابله کنند.
او مطرح کرد: «شما می دانید که طالبان افغانی یا طالبان پاکستانی بیست سال در یک سنگر بودند، به یک زبان صحبت می کنند، یک ایدئولوژی دارند، یک مذهب دارند؛ همراه یکدیگر بیست سال در یک دسترخوان(سفره) غذا خوردند، در انتحاری یکجا بودند و روابط قومی و خویشاوندی دارند و بلاخره امیرشان یکی است.یعنی طالبان پاکستانی با طالبان افغانی یعنی هبت الله بیعت کرده اند. بنابراین، این رشته ای که بین این ها وجود دارد یکی است.بنابراین، طالبان افغانی نمی تواند این ها را از سر راه خود دور کند. به این دلیل که این ها در صفوف طالبان نفوذ دارند. اگر طالبان افغانی علیه این ها اقدام کند طالبان افغانی صفوف شان برهم میخورد و از هم می پاشد. پس طالبان افغانی این کار را نمیتوانند کنند.»
این دو گروه حتی از نگاه اسلامی با یکدیگر بیعت کرده اند. هبت الله امیر طالبان پاکستانی هم است.
تی تی پی مجهز به سلاح آمریکایی است
این دیپلمات پیشین افغانستانی در ادامه اظهار داشت که «از طرف دیگر وقتی آمریکایی ها افغانستان را ترک کردند به همان اندازه که سلاح به دست طالبان افغانی افتاده است به همان اندازه سلاح به دست طالبان پاکستانی افتاده است. این یک معضل بزرگی است برای پاکستان و طالبان افغان نه می تواند جلوی طالبان پاکستانی را بگیرند و نه این کار را انجام می دهند.»
او در ادامه با اشاره به اظهارات اخیر خواجه آصف وزیر دفاع پاکستان مبنی بر پیشنهاد پول به طالبان برای انتقال تی تی پی از مناطق مرزی با پاکستان به دیگر نقاط افغانستان گفت: طالبان نه اعضای تحریک طالبان پاکستان بلکه خانواده های آن را به مناطق دیگر افغانستان انتقال می دهند. به طور مثال فامیل های(خانواده های) مفتی رحمان را به پکتیکا بردند. اما مساله آن این است که هرچند طالبان بخشی از خانواده های تی تی پی را انتقال داده اند اما خوب این ها می توانند رفت و آمد کنند.
آرزوی حکومت همسو با پاکستان در افغانستان محقق نخواهد شد
سعیدی در ادامه در مورد آینده روابط طالبان افغان و پاکستان تصریح کرد که پاکستان در سیاست های خود در افغانستان به دنبال حکومتی است که به ضد هند باشد. به باور این مقام سابق سیاسی افغانستان پاکستان خود صلاحیت ندارد بلکه پاکستان ژاندارم منطقه است و آنچه آمریکایی ها بخواهند او را انجام می دهد. براین اساس آن استراتژی که پاکستان از افغانستان دارد هیچ حکومتی در افغانستان آن را برآورده نخواهد کرد. به طوری که پاکستان مجاهدین را به قدرت رساند بعد با مجاهدین مخالف شد. طالبان را به قدرت رساند بعداز یک سال مخالف شد.
او در نهایت افزود که طالبان افغانستان منتظر آن هستند که رابطه خود را با آمریکا مشخص کنند و بعداز آن ظرفیت خود را در رابطه با کشورها نشان میدهند.