به گزارش ایراف به نقل از تهران تایمز، فرود عسگری؛ رئیس کل گمرک ایران، گفت: افغانستان پنجمین مقصد برتر صادرات ایران در دوره مذکور بوده است.
در یک دیدار با هیئت تجاری ایران در کابل در اواسط مرداد، معاون اول موقت افغانستان، ملا عبدالغنی برادر اعلام کرد که کشورش مشتاق است تا سرمایهگذاران ایرانی را برای توسعه صنعت معدن افغانستان، تولید برق خورشیدی و گسترش اتصال ریلی جذب کند.
هیئت ایرانی همچنین پیشنهاد ایجاد یک منطقه ویژه صنعتی مشترک با افغانستان را داد.
ملا برادر با اشاره به اینکه افغانستان به مکانی مناسب برای سرمایهگذاری تبدیل شده است، گفت که وزارتخانهها و سازمانهای مربوطه با سرمایهگذاران همکاری نزدیک خواهند داشت.
هیئت ایرانی که از بازیکنان اقتصادی و تجاری تشکیل شده بود، همچنین با وزیر تجارت موقت افغانستان، حاجی نورالدین عزیزی، دیدار جداگانهای برگزار کردند و خواستار تشکیل منطقه اقتصادی-معدنی مشترک بین دو کشور همسایه شدند.
در اوایل مرداد، وابسته تجاری ایران در افغانستان گفت که برای بهبود حضور ایران در بازارهای افغانستان، تجارت بین دو کشور باید به سمت مدلهای جدیدتری از همکاری حرکت کند.
حسین روستایی در نشستی درباره فرصتها و چالشهای بازار افغانستان که توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران (ICCIMA) برگزار شد، گفت: “افغانستان بیش از ۸۰ درصد نیازهای بازار خود را از طریق واردات تامین میکند و واردات از ایران ۲۵ درصد از این مقدار را تشکیل میدهد.”
او با اشاره به اولویتهای وارداتی افغانستان، از جمله غذا، کشاورزی، سوخت، کالاهای اساسی مانند آرد، روغن، تخممرغ، جوجه یکروزه، دارو، تجهیزات پزشکی و تجهیزات ساختمانی ادامه داد: “ایران در ۴ ماه نخست سال جاری (۱ فروردین تا ۳۱ تیر) بیش از ۷۲۴ میلیون دلار کالا به افغانستان صادر کرده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۲۸ درصد افزایش داشته است.”
وی افزود: “ایجاد امنیت ملی و دولت مرکزی در افغانستان طی دو سال گذشته شرایط تجارت با این کشور را بهبود بخشیده است.”
روستایی با تأکید بر اولویتبندی استخراج معادن افغانستان، اظهار داشت که روابط اقتصادی سنتی ایران با افغانستان باید به مدلهای جدیدتری از همکاری وارد شود.
بر اساس گفته روستایی، سرمایهگذاری و بهرهبرداری از معادن، خدمات فنی و مهندسی، مکانیزاسیون کشاورزی و کشاورزی هوشمند، ساخت زیرساختهای حمل و نقل و انرژیهای تجدیدپذیر از جمله زمینههای جدیدی هستند که باید برای همکاری بین دو کشور مورد توجه قرار گیرند.
افزایش صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه یکی از برنامههای اصلی است که دولت ایران در سالهای اخیر دنبال کرده است. ایران با ۱۵ کشور هممرز یا دارای مرزهای آبی شامل امارات متحده عربی، افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، بحرین، عراق، کویت، قزاقستان، عمان، پاکستان، قطر، روسیه، ترکیه، ترکمنستان و عربستان سعودی هممرز است.