چشم‌انداز مبهم رشد اقتصادی افغانستان تحت تاثیر بیکاری

به گزارش ایراف، تازه‌ترین آمار سازمان بین‌المللی کار نشان می‌دهد علیرغم آنکه دیگر جهان از وضعیت پاندمی کرونا خارج شده و کشورهای مختلف به سطح اشتغال قبلی بازگشته‌اند؛ اما هنوز این مشکل در افغانستان وجود دارد.

در این گزارش‌ها آمده است که یکی از دلایل این وضعیت، سیاست‌های حکومت طالبان است که معتقد است فعالیت زنان باید متوقف شود.

در افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان، مشکلات اقتصادی و نرخ بیکاری نسبت به اکثر کشور‌های جهان یکباره بالا رفت تا حدی که یک‌سوم جمعیت این کشور با مشکل تامین معاش مواجه هستند.

در حال حاضر، زنان افغان از کار کردن در بیرون از منزل به صورت گسترده با اعمال محدودیت‌های حاکمیت طالبان منع شده‌اند و در سه سال گذشته صدها هزار نفر از مردان که بیشتر جوانان را تشکیل می‌دهند بیشتر به خاطر نبود کار مناسب و یا نبود درآمد مکفی به کشورهای دیگر رفته‌اند.

هرچند هر از گاهی شاهد اظهار نظرهای متعدد از سوی مسئولان حکومت طالبان در خصوص حل این مشکل هستیم؛ اما تاکنون ناظران بین المللی نسبت به وعده‌های داده شده عملکرد مناسبی را ندیده‌اند.

سمیع الله ابراهیمی؛ سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی طالبان گفته است که راه‌اندازی برنامه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بخشی از استراتژی آن‌ها برای کاهش بیکاری است.

سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی طالبان می‌گوید آن‌ها سعی می کنند با راه اندازی پروژه‌های بزرگ ده‌ها هزار نفر را وارد کار کنند.

عبدالمنان عمری؛ سرپرست وزارت کار و امور اجتماعی طالبان نیز گفته است که وزارت تحت مدیریتش مؤظف است که فرصت‌های شغلی را برای شهروندان تسهیل و از حقوق آن‌ها دفاع و شرایط بهتر و استاندارد را برای کار در کشور فراهم کند.

سرپرست وزارت کار و امور اجتماعی طالبان هم گفته است که آن‌ها اصلاحاتی را در قانون کار افغانستان اعمال کرده‌اند که نتیجه اش افزایش اشتغال خواهد بود.

پیش‌تر نیز ملا حسن آخوند، نخست‌وزیر طالبان عوامل بیکاری و فقر در افغانستان را به دولت‌های قبلی نسبت داده و گفته است چهار و نیم دهه جنگ و مداخلات بیگانگان، موجب رشد بیکاری شده است و عملا طالبان میراث‌دار عملکرد گذشتگان هستند.

پیشنهاد:   تمایل عمان به سرمایه‌گذاری در تولید انرژی خورشیدی در افغانستان

همه حق کار دارند به جز زنان

آنچه مشخص است همه مقام‌های طالبان متفق القول هستند که باید وضعیت اشتغال در افغانستان بهبود پیدا کند؛ اما جالب است که هیچ‌کدام در مورد اشتغال زنان صحبتی نمی‌کنند و در این زمینه سکوت کرده اند.

مسئولان طالبان در حالی از مبارزه با بحران بیکاری در افغانستان و ایجاد فرصت اشتغال برای شهروندان حرف می‌زنند که این گروه پس از تسلط خود بر افغانستان، هزاران فرصت شغلی را از شهروندان گرفته و صدها هزار نفر را بیکار کرده‌ است.

طالبان در اولین روزهای پس از تسلط خود بر افغانستان، اکثریت کارمندان دولتی را اخراج کرده‌اند که بخش عمده‌ای از این افراد زنان هستند.

جدا از این، طالبان زنان را که نیمی از جمعیت افغانستان را تشکیل می‌دهند، از کار در ادارات دولتی، سازمان‌های غیردولتی داخلی و بین‌المللی و دفاتر سازمان ملل متحد منع کرده‌اند و براین اساس صدها هزار زن را که نان‌آور خانواده‌شان بودند، خانه‌نشین کرده‌اند.

طالبان حتی به این نیز قناعت نکردند و کسب‌وکارهای تحت مدیریت زنان، از جمله آرایشگاه‌های زنانه را مسدود کردند.

آمارهای سازمان بین‌المللی کار نشان می‌دهد که تنها بر اثر مسدود شدن آرایشگاه‌های زنانه، ۶۰ هزار زن در افغانستان بیکار شده‌اند که اکثریت قاطع آنان نان‌آور خانواده‌های خود بوده‌اند.

از بین رفتن ۷۰۰ هزار شغل در یک سال

براساس آمار و اطلاعات داده شده توسط سازمان ملل متحد در یک سال گذشته بیش از 700 هزار شغل در افغانستان از بین رفته است.

عبدالله الدرداری، نماینده برنامه توسعه سازمان ملل در افغانستان پیش‌تر در گزارشی که متعلق به سازمان ملل است آورده بود با همه‌گیری کرونا بیکاری در افغانستان آغاز شده و با آمدن طالبان این بیکاری شدت پیدا کرده است.

مقامات مسئول در بخش اقتصاد افغانستان و کارشناسان اقتصادی این کشور به این باور اند که در وضعیت کنونی، انواع مختلف بیکاری وجود دارد و عامل اصلی آن قطع کمک‌های جهانی است.

پیشنهاد:   اتحادیه اروپا ۱۹.۸ میلیون یورو به رشد اقتصادی زنان افغان کمک کرد

عبدالرحمن حبیب؛ سخنگوی وزارت اقتصاد طالبان می‌گوید: متاسفانه اقتصاد افغانستان بیش از حد متکی به کمک‌های جهانی و واردات در ۲۰ سال اخیر بود که با کاهش کمک‌های بین المللی بیکاری و فقر سیر صعودی داشته است.

در افغانستان توزیع فرصت‌ها بر اساس ظرفیت‌ها صورت نمی‌گیرد. علاوه بر آن، حجم بالای افراد کم‌سواد یکی از موانع بزرگ در برابر نیروی کار در افغانستان است.

ناگفته نماند که بعد از روی کار آمدن مجدد حکومت طالبان دختران فقط تا کلاس ششم می‌توانند ادامه تحصیل دهند و ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر ممنوع است.

این مسئله حجم مهاجرت را به کشورهای دیگر افزایش داده است تا شاید بتوانند در کشورهای دیگر صاحب شغل و زندگی شوند؛ هرچند خروج مهاجران از افغانستان موجب شده است تا فضا برای جویندگان شغل در افغانستان بیشتر شود؛ اما با این حال شرایط سخت کسب و کار مانع از پیدا کردن شغل مناسب برای جمعیت بیکار شده است.

کاهش رفاه اقتصادی نتیجه رشد بیکاری

این گزارش حاکی است بانک جهانی در گزارش اخیر خود اعلام کرده است سختگیری طالبان در خصوص اشتغال زنان موجب شده است تا رشد اقتصادی افغانستان تحت الشعاع قرار گیرد.

گزارش بانک جهانی گفته است: بخش خدمات که ۴۵ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می‌دهد روند نزولی داشته است و به کمتر از 6 درصد رسیده است.

بر اساس این گزارش، بخش زراعت که ۳۶ درصد از درآمد ناخالص را به خود اختصاص داده است نیز هم‌اکنون به دلیل رشد بیکاری در افغانستان به 6 درصد رسیده است.

این گزارش همچنین به کاهش کمک‌های جامعه جهانی به افغانستان اشاره کرده و گفته است که با وجود ثبات بخش بانکی و سیستم ناکارآمد پرداخت معاش، نگرانی‌هایی وجود دارد، کمبود کمک‌ها و سیاست‌های محدودکننده حکومت طالبان که در برابر زنان و دختران وجود دارد، بهبود اقتصادی افغانستان را تهدید می‌کند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=45112
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها